News

Cine este baronul drogurilor din Voluntari, care a construit un imperiu al stupefiantelor. Acasă la el au fost găsiți 600.000 de euro, ascunși în șosete

Baronul drogurilor din Voluntari este nimeni altul decât un fost vicepreședinte al Asociației Producătorilor de Medicamente din Romania. A fost reținut.
15.03.2023 | 16:14
Cine este baronul drogurilor din Voluntari care a construit un imperiu al stupefiantelor Acasa la el au fost gasiti 600000 de euro ascunsi in sosete
Baronul drogurilor din Voluntari, reținut de poliție. Cine este Laurenţiu Huică și ce acuzații grave i se aduc. Sursa foto: DIICOT / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În urma unei ample acțiuni, procurorii DIICOT au reținut, la începutul acestei luni, doi români acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, punerea pe piață a substanțelor clasificate ca precursori, în formă continuată, și complicitate la trafic intern de droguri mare risc.

Baronul drogurilor din Voluntari, reținut de poliție. Cine este Laurenţiu Huică și ce acuzații grave i se aduc

Unul dintre aceste personaje este nimeni altul decât Laurenţiu Huică. Acesta a fost în trecut vicepreşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente din Romania. Procurorii cred că bărbatul este creierul afacerii care a condus la producerea de droguri.

ADVERTISEMENT

Cetățeanul este asociat și administrator al fabricii Arena Group, o societate cu tradiție de peste trei decenii în domeniul Pharma din România. Cu sediul în Voluntari, în această unitate s-ar fi fabricat clandestin pastile, după o rețetă specială.

Ele au ajutat ulterior la producerea de droguri. Profitul acestei afaceri s-a dovedit în timp a fi unul uriaș. A fost estimat la aproape jumătate de miliard de euro, conform unui comunicat al DIICOT.

ADVERTISEMENT

Procurorii mai spun că, între ianuarie 2021 și februarie 2023, Huică și celălalt partener, împreună cu cetățeni străini (cehi, slovaci, polonezi, lituanieni) au constituit un grup infracțional organizat transfrontalier care a acționat pe teritoriul mai multor state din spațiul Uniunii Europene, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Lituania și România. Totul era realizat ”în scopul scoaterii din circuitul legal a precursorilor efedrină și pseudoefedrină, pentru a sprijini producția de metamfetamină în laboratoare clandestine de pe teritoriul Poloniei și Cehiei”, anunță DIICOT.

La sediul companiei lui Huică au fost găsiți 600.000 de euro. Banii erau ascunși în șosete

În urma anchetei procurorilor s-a stabilit că afacerea ilegală ar fi început în anul 2020. În țara noastră, mai exact în laboratorul din Voluntari, erau fabricate pastile, după o rețetă specială, în compoziția cărora intrau substanțele efedrină și pseudoefedrină.

ADVERTISEMENT

De notat că laboratorul din Ilfov era autorizat să lucreze cu aceste două substanțe. Ele se regăsesc în unele medicamente banale luate de cetățeni. În realitate, aceste două substanțe chimice stăteau la baza fabricării unui drog periculos, metamfetamina, notează Ziare.com.

DIICOT a depistat, în timpul perchezițiilor din Voluntari, realizate la data de 1 martie 2023, 3 tone de precursori din categoria I și mai multe loturi de medicamente. La baronul drogurilor din Voluntari s-a mai găsit și suma de aproximativ 600.000 de euro. Banii erau ascunși în pungi de plastic și șosete.

ADVERTISEMENT

În perioada 2021 – 2023, membrii grupului infracțional au organizat transportul și livrarea către societățile achizitoare a unui număr de peste 168 de milioane de comprimate.

Conform DIICOT, prețul unui kilogram de metamfetamină este de aproximativ 40.000 de euro la vânzarea en-gros. Pentru un gram de metamfetamină, prețul de vânzare este cuprins între 70 și 100 de euro.

Astfel, valoarea drogurilor obținute prin procesarea precursorilor exportați din România este una uriașă. Mai exact, profitul s-a situat între 187 de milioane de euro (la vânzarea per kilogram) și 468 de milioane de euro (la vânzarea per gram).

ADVERTISEMENT