Cine este Basel: Şi-au pierdut jucătorii de bază

Alin Miu   
în Stirile zilei
29/08/2013, 18:25
Cine este Basel: Şi-au pierdut jucătorii de bază

La ediţia în care Steaua a fost eliminată în “optimi” de Chelsea, Basel a ajuns pînă în semifinalele Ligii Europa, reuşind una dintre cele mai mari performanţe din istoria clubului. Elveţienii au eliminat în drumul lor două dintre favoritele la trofeu, Zenit şi Tottenham, pentru a pierde în cele din urmă în faţa aceleiaşi Chelsea.

Basel a rămas fără cîţiva jucători-cheie în ultimii doi ani, cea mai importantă pierdere fiind trecerea lui Shaqiri la Bayern. În această vară a vîndut de 12,5 milioane de euro. Dragovici a plecat la Dinamo Kiev pentru nouă milioane de euro, Bobadilla s-a dus la Augsburg în schimbul a 1,5 milioane de euro, iar Park şi Zoua s-au transferat la Mainz, respectiv Hamburg, pentru un milion de euro fiecare.

Investiţiile s-au oprit în jurul sumei de şase milioane de euro. Au venit Ivanov de la Partizan (2,1 milioane de euro), Sio de la Wolfsburg (2 milioane de euro), Safari de la Anderlecht (1 milion de euro), Eleny de la Arab Contractors (0,6 milioane de euro) şi Simici de la Steaua Roşie (0,4 milioane de euro).

Antrenorul echipei este Murat Yakin, fost jucător emblematic pe St. Jakob Park. Acesta beneficiază de o experienţă modestă în cariera de tehnician însă, apucîndu-se cu adevărat de meserie în 2009, cînd a semnat cu Thun.

Basel a disputat şase meciuri de-a lungul timpului împotriva echipelor româneşti, avînd un bilanţ de trei victorii şi trei înfrîngeri. Patru dintre confruntări au venit cu CFR Cluj, ultimele două în play-off-ul Ligii Campionilor de anul trecut.

FC Basel
Anul
 înfiinţării: 1893
Culori: roşu-albastru
Poreclă: “RotBlau”
Stadion: St. Jakob Park (38,512 locuri)
Antrenor: Murat Yakin
Vedete: Mohamed Salah, Yann Sommer, Philipp Degen
Palmares: 16 campionate interne, 11 Cupe ale Elveţiei

Închide ×