News

Cine este Bogdan Mateescu, noul președinte al CSM. Cum arată noua conducere a CSM

03.12.2020 | 17:19
Cine este Bogdan Mateescu noul presedinte al CSM Cum arata noua conducere a CSM
ADVERTISEMENT

Plenul Consiliului Suprem al Magistraturii s-a renunit în cursul zilei de astăzi pentru a-și alege conducerea. În funcția de președinte a fost ales judecătorul Bogdan Mateescu, iar vicepreședinte va fi procurorul Florin Deac.

Bogdan Mateescu a fost ales în fruntea CSM cu 13 voturi „pentru”, 3 voturi împotriva și două voturi nule. Totodată, Florin Deac a obținut 13 voturi pentru și 5 împotrivă, scrie Agerpres.

ADVERTISEMENT

Noul președinte și-a anunțat candidatura pentru această funcție în data de 19 noiembrie. Acesta a precizat și care sunt valorile indispensabile activității Consiliului.

Bogdan Mateescu, noul președinte al CSM: „Decredibilizarea Consiliului este extrem de dăunătoare”

„După o atentă analiză, am luat hotărârea de a candida pentru președinția Consiliului Superior al Magistraturii. Le-am împărtășit hotărârea mea colegilor din CSM astăzi (considerând corect ca ei să fie cei care să o cunoască primii), iar acum o fac și aici, public, asumându-mi tot ceea ce urmează”, este anunțul noului președinte, făcut pe pagina de Facebook la momentul în care s-a hotărât să candideze.

ADVERTISEMENT

„Decența, asumarea, profesionalismul, dialogul onest și constructiv, responsabilitatea, respectul sunt valori în care cred cu tărie și care trebuie atașate ideii de consolidare a Consiliului, decredibilizarea sa fiind extrem de dăunătoare”, a continuat acesta, prezentând valorile pe care le vede importante pentru o bună funcționare a instituției.

„Consider că este esențial pentru magistratura dar și pentru societate un Consiliu coerent, care să contribuie cu toată energia lui și cu toată forța argumentelor miilor de magistrați la îmbunătățirea cadrului legal care să le apere cu adevărat independența, în contextul imensei responsabilități pe care o poartă.

ADVERTISEMENT

Un Consiliu care să depună toate eforturile posibile pentru a fi îndeplinite condițiile necesare înfăptuirii unui act de justiție de calitate în beneficiul cetățenilor, dar și pentru a asigura păstrarea standardelor de demnitate și de conduită atașate statutului de magistrat.

Pledez în continuare pentru un Consiliu prezent adecvat în comunicarea publică, partener neutru și onest de dialog cu alți factori decidenți dar și cu instituțiile indispensabile înfăptuirii actului de justiție, cu un aparat robust și format din adevărați profesioniști, nebirocratic, transparent în condițiile legii, care să răspundă în mod real rolului sau constituțional”, a spus Bogdan Mateescu, la momentul anunțării candidaturii sale.

ADVERTISEMENT

La bilanțul CSM a participat și Klaus Iohannis. Șeful statului a declarat că nimeni nu este mai presus de lege, iar Justiția trebuie să funcționeze la întreaga capacitate.

ADVERTISEMENT