News

Cine este bugetarul plătit cu 60.000 de euro, fără bani în conturi și cu o Dacie în garaj. Licențiat la Bioterra, cu studii în securitate, fost manager al Poliției Locale Sector 4

Deși anul trecut a încasat circa 60.000 de euro, indemnizația de director al unei companii de stat, Bogdan Chițescu, director în MIPE, nu deține decât o Dacie
01.11.2024 | 09:03
Cine este bugetarul platit cu 60000 de euro fara bani in conturi si cu o Dacie in garaj Licentiat la Bioterra cu studii in securitate fost manager al Politiei Locale Sector 4
Un autoturism Dacia este singurul bun din posesia directorului din MIPE. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Declarațiile de avere ale lui Bogdan Chițescu din ultimii 12 ani, timp în care a ocupat mai multe funcții de conducere în administrația centrală și în multe companii cu capital de stat, printre care și Transelectrica, au un singur lucru în comun. Lipsa oricăror bunuri, fie că vorbim de proprietăți, autoturisme sau bunuri ori depozite bancare cu valoare mai mare de 5.000 de euro. Asta în condițiile în care doar anul trecut a încasat o indemnizație de peste 60.000 de euro. Totuși, acest lucru se schimbă în acest an, moment în care în declarația de avere a acestuia apare primul bun deținut, un autoturism Dacia.

60.000 de euro, indemnizația de director

Săptămâna trecută în Guvernul României a fost aprobată rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2024 al societății comerciale Exploatare Sistem Zonal Prahova S.A, compania de apă potabilă din județul Prahova. Mari diferențe față de bugetul aprobat inițial în luna aprilie nu apar. Practic veniturile și cheltuielile companiei au fost majorate cu suma de 400.000 lei, astfel că profitul net al societății a rămas același, 2,1 milioane lei.

ADVERTISEMENT

La fel de important, a rămas neschimbată suma reprezentând cheltuielile aferente contractelor de mandat ale persoanelor din conducerea companiei. Suma este una semnificativă, 2,95 milioane lei, în condițiile în care veniturile totale ale companiei sunt estimate la 54 milioane lei. Practic, vorbim de o sumă mai mare decât profitul companiei, reprezentând a opta parte din cele 24 de milioane, salariile angajaților companiei.

Directorul general al societății comerciale, numit în septembrie 2022, este Bogdan-Ștefan Chițescu. Potrivit ultimei declarații de avere depusă pe site-ul ANI, acesta a încasat peste 300.000 de lei de la compania prahoveană. Potrivit unei hotărâri a acționarilor companiei, indemnizația lunară brută a directorului companiei este de 19.250 lei, ceea ce înseamnă puțin peste 11.000 lei. Restul, până la suma netă declarată este bonusul de performanță.

ADVERTISEMENT

Potrivit documentului citat, Bogdan-Ștefan Chițescu a câștigat doar 500 de lei la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), acolo unde este director general adjunct în Programul de Infrastructură Mare, alți 43.000 lei indemnizația de director general al Conversim SA, o altă companie de stat, plus alți 3.500 lei, salariu de consilier la Curtea de Conturi a României. La această sumă se adaugă alți 75.000 lei, salariul primit de la alte două companii.

Bogdan Ștefan Chițescu, declarație de avere 2024
Bogdan Ștefan Chițescu, declarație de avere 2024

Singurul bun declarat, o Dacie din 2011

Din documentul citat, rezultă că Bogdan Chițescu a avut în anul 2023 venituri totale de 424.632 lei, adică circa 84.000 euro. Chiar și în aceste condiții, în declarația sa de avere nu apare menționat niciun cont bancar sau depozit de economii, asta deși ele trebuie declarate dacă suma deținută în total depășește 5.000 de euro. Același lucru este valabil și pentru sumele deținute în numerar.

ADVERTISEMENT

De altfel, în declarațiile sale de avere depuse începând cu anul 2012 nu apar menționate niciun fel de proprietăți, bunuri, automobile sau depozite de economii. Singura mențiune este un credit de 10.000 de euro pe zece ani, contractat în anul 2007. Acest lucru se schimbă abia în anul 2024, când apare menționat un autoturism Dacia, și acesta fabricat în anul 2011.

DACIA
Singurul bun ce apare în declarațiile de avere ale lui Bogdan Chițescu

Acest lucru este cu atât mai ciudat cu cât, în tot acest timp Bogdan Chițescu a deținut mai multe funcții de conducere importante, unele dintre acestea chiar la Transelectrica, compania de stat care plătește printre cele mai mari salarii din sectorul energetic.

ADVERTISEMENT

Potrivit CV-ului său, Bogdan Chițescu a lucrat ca merceolog la o firmă din Capitală timp de doi ani, după terminarea liceului, iar apoi, timp de un an a fost subofițer în cadrul Armatei Române. În anul 2005, la vârsta de 26 de ani, își ia licența la Facultatea de Inginerie și Management Agro-Turistic a Universității Bioterra din București, iar peste alți doi ani face și un master la aceeași universitate, de această dată în Securitate Comunitară și Terorism. În paralel cu studiile de la Bioterra lucrează ca inspector la Direcția Control Antifraudă.

Anul 2009 este anul în care ajunge într-o primă funcție de administrator la o companie din sectorul energetic. Este vorba de administrator în cadrul Electrica Muntenia Nord, o filială a companiei Electrica SA, companie unde statul român deține astăzi 49% din acțiuni. Anul următor Chițescu își termină studiile post-universitate de securitate națională la Colegiul Național de Apărare, ce vor fi completate anul următor cu studii la Institutul Diplomatic Român.

Între timp, din mai 2010, este numit director la cabinetul unui secretar de stat din Ministerul Transporturilor, numire ce avea să fie urmată de numirea în conducerea Autorității Rutiere Române, a Autorității Navale Române și Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Fluviale.

După anul 2012, când este pentru scurt timp consilier personal al ministrului dezvoltării, își începe cariera în cadrul Transelectrica unde ajunge la conducerea Direcției Tehnologii Noi. Din februarie 2018 ocupă funcția de director adjunct în cadrul MIPE. Spre exemplu, în anul 2016 declara venituri de peste 114.000 lei ca manager în cadrul Transelectrica, ceea ce înseamnă circa 25.000 de euro la cursul din anul 2015.

Niciuna din declarațiile de avere din această perioadă nu menționează vreun bun sau vreo proprietate. Mai mult, potrivit declarației de avere din anul 2012, depusă deci după perioada de la Ministerul Transporturilor, nu apare menționată nici măcar o sursă de venit.

Numirile continuă și în guvernarea PNL-PSD

Începând cu anul 2018, Bogdan Chițescu este șef-serviciu în Ministerul Fondurilor Europene, iar apoi director adjunct din anul următor. Anul 2021 îi aduce și o numire de consilier personal al președintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, iar anul următor ajunge la conducerea executivă a companiei de apă potabilă din Prahova. „Bogdan Chiţescu are 42 de ani şi deţine o vastă experienţă profesională, de-a lungul carierei ocupând funcţii de conducere în companii din domeniul energetic, în autoritatea publică centrală, iar în ultimii 4 ani a fost Director General Adjunct în cadrul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene”, anunța compania prahoveană la data numirii.

Între timp însă continuă numirile în fruntea companiilor de stat, fiind numit director general al Conversim SA, compania care administrează închiderea minelor din Valea Jiului, dar și administrator special la Remin Baia Mare, companie din subordinea Ministerului Economiei.

Ultima numire a venit chiar săptămâna trecută, fiind numit administrator pe următorii patru ani al companiei Cupru Min SA Abrud, o altă companie din subordinea Ministerului Economiei unde statul este unic acționar. În anunțul de pe Facebook al companiei, Bogdan Chițescu este prezentat drept economist.

Două momente lipsesc din CV-ul său oficial. Este vorba de perioada în care a fost director general al Poliției Locale Sector 4, vorbim cel mai probabil de un scurt moment în anul 2019, și consilier la CJ Prahova, în anul 2021, slujbă ce apare în declarația de avere din 2022.

Chițescu DA 2022
Bogdan Chițescu, declarație de avere 2022

De la PDL la PNL și PSD, firul politic al numirilor lui Chițulescu

Prima numire a lui Bogdan Chițescu într-o funcție din administrația centrală are loc în anul 2010, când tânărul de 31 de ani este numit director de cabinet al unui secretar de stat din Ministerul Transporturilor. Este perioada când ministerul a fost condus de Radu Berceanu și apoi Anca Boagiu, ambii de la PDL.

În anul 2012, timp de șase luni, ocupă funcția de consilier personal al ministrului dezvoltării regionale și turismului, perioadă în care ministerul era condus de către Cristian Petrescu, și el de la PDL.

Începând cu anul 2018 este numit șef-serviciu în Ministerul Fondurilor Europene, minister condus de miniștrii PSD Rovana Plumb, Eugen Teodorovici și Roxana Mînzatu, iar din noiembrie 2019 ministerul este preluat de Marcel Boloș. Între timp Chițescu ajunsese director general încă din luna aprilie.

La Agenția pentru Resurse Minerale este consilier al directorului Daniel-Grigoroiu Norocel, numit în această funcție de premierul Florin Cîțu, iar la conducerea societății Exploatare Sistem Zonal Prahova S.A. este numit în anul 2022, imediat după ce la Apele Române, unicul acționar al societății prahovene ajungea Sorin Lucaci, despre care presa a scris că ar fi un apropiat al ministrului Sorin Grindeanu.

La Poliția Locală Sector 4 a lucrat sub conducerea primarului Daniel Băluță iar la Consiliul Județean Prahova a fost consilierul la cabinetul lui Iulian Dumitrescu, baronul PNL de Prahova, acuzat de DNA că ar fi primit o mită de 16 milioane lei. Ultima numire pare a fi acum la Curtea de Conturi, unde anul trecut a încasat deja 3.500 lei.

O ultimă mențiune merită făcută cu privire la firma FGC Activ Group, unde Bogdan Chițescu este angajat. Administrator și unic asociat al societății care oferă consultanță în afaceri este Voicu Alina-Doreli. În anul 2008 aceasta a fost numită la conducerea Institutului Național al Lemnului, perioadă în care la conducerea AVAS, unicul acționar, era liberalul Teodor Atanasiu.

„Voicu Doreli Alina, pur şi simplu, s-a prezentat cu un CV la AVAS şi au numit-o director general la institut. Dânsa ne-a spus că până atunci vânduse panetone şi cafea”, declară Dan Copăcean, director general al INL 2009 – 2014, pentru Digi24 în anul 2016 într-un material în care aceasta era acuzată de privatizarea mascată a INL către omul de afaceri Said Baaklini, „Regele rambursărilor ilegale”.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali, prima reacție după ce CCR a anulat turul 1 al alegerilor...
Gigi Becali, prima reacție după ce CCR a anulat turul 1 al alegerilor prezidențiale: „Îmi e frică”
Averea uriașă a lui Horațiu Potra, mercenarul lui Călin Georgescu, reținut de Poliție....
Averea uriașă a lui Horațiu Potra, mercenarul lui Călin Georgescu, reținut de Poliție. Peste un milion de euro proveniți din „antrenament de specialitate”
Finul Olguței Berbec, gest emoționant în prag de sărbători. Mihai Priescu, profund marcat:...
Finul Olguței Berbec, gest emoționant în prag de sărbători. Mihai Priescu, profund marcat: „Se află într-o situație dificilă”
Cele două ore care au despărțit lumea de al Treilea Război Mondial. ”Am...
Cele două ore care au despărțit lumea de al Treilea Război Mondial. ”Am crezut că va fi ultima sâmbătă pe care am trăit-o”
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în...
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în anonimat. Din ce a ajuns să trăiască acum una dintre cele mai mari campioane ale României
S-a aflat cine este, de fapt, în spatele lui Călin Georgescu! Este păzit...
S-a aflat cine este, de fapt, în spatele lui Călin Georgescu! Este păzit de foști militari din legiunea străină și mercenari români, însă asta nu e tot. Detalii neașteptate au ieșit la iveală
Cum se vede din America situația politică din România. Cântăreața Anamaria Ferentz: „Se...
Cum se vede din America situația politică din România. Cântăreața Anamaria Ferentz: „Se minte foarte mult”
Denise Rifai pune paie pe foc în scandalul anulării alegerilor: „Nicio milă pentru...
Denise Rifai pune paie pe foc în scandalul anulării alegerilor: „Nicio milă pentru trădători”. Revoltă pe pagina de Instagram a vedetei
Influencerii lui Călin Georgescu ar fi amenințat un fost deputat cu violul. Scandal...
Influencerii lui Călin Georgescu ar fi amenințat un fost deputat cu violul. Scandal pe banii de TikTok și cu fiul unui ex-ministru de interne
Călin Georgescu, primul interviu acordat după anularea alegerilor. „Curtea Constituțională a României este...
Călin Georgescu, primul interviu acordat după anularea alegerilor. „Curtea Constituțională a României este o curte mafiotă a României, asta înseamnă lovitură de stat”
Cei mai buni cartofi prăjiți din lume. O inovație culinară
Cei mai buni cartofi prăjiți din lume. O inovație culinară
BOMBA MOMENTULUI. Anunţul lui Călin Georgescu privind retragerea din politică după dezvăluirile CSAT
BOMBA MOMENTULUI. Anunţul lui Călin Georgescu privind retragerea din politică după dezvăluirile CSAT
Rețeta de sarmale a lui Radu Anton Roman. Ingredientul pe care îl folosesc...
Rețeta de sarmale a lui Radu Anton Roman. Ingredientul pe care îl folosesc toate gospodinele din Moldova
ACUM S-A AFLAT MARELE SECRET! Cine este și cu ce se ocupă fiica...
ACUM S-A AFLAT MARELE SECRET! Cine este și cu ce se ocupă fiica secretă a lui VLADIMIR PUTIN
Incident șocant în București. Ce a putut să le facă un polițist unor...
Incident șocant în București. Ce a putut să le facă un polițist unor colindatori
Kremlinul a reacționat rapid, după ce Donald Trump a cerut oprirea războiului din...
Kremlinul a reacționat rapid, după ce Donald Trump a cerut oprirea războiului din Ucraina: „Condițiile pentru încetarea imediată a ostilităților au fost stabilite de președintele Putin”
Cine este Horațiu Potra, mercenarul care îl susține pe Călin Georgescu. Ce au...
Cine este Horațiu Potra, mercenarul care îl susține pe Călin Georgescu. Ce au găsit polițiștii când l-au săltat din trafic