News

Cine este bugetarul român care are salariul mai mare ca al lui Donald Trump. Ce spun autoritățile despre această situație

18.07.2019 | 08:44
Cine este bugetarul roman care are salariul mai mare ca al lui Donald Trump Ce spun autoritatile despre aceasta situatie
Directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea” Ovidiu Badea câștigă mai multe decât președintele SUA Donald Trump. Sursa foto: expresssud-est.ro

O cercetare a scos la iveală salariile uriașe pe care le încasează unii bugetari din România. Studiul arată că directorii unor institute încasează salarii enorme pe care un om normal nu le-ar putea acumula nici într-o viață.

Cine este românul care are salariul mai mare decât Donald Trump

Unii directori de institute de cercetare primesc salarii uriașe chiar dacă se spune că cercetarea este unul dintre cele mai sărace domenii din România. Așadar, o cercetare a scos la iveală bugetarii care încasează salarii uriașe. Un director general al unui institut a primit un salariu de 2 milioane de lei doar pentru acest an. Asta înseamnă de 10 ori mai mult decât primește președintele României Klaus Iohannis și mai mult decât salariul președintelui SUA Donald Trump.

Este vorba de directorul Institutului de Cercetare în Silvicultură ”Marin Drăcea”, din Voluntari, județul Ilfov, Ovidiu Badea. Bugetarul a primit anul acesta un salariu de 1.9 milioane de lei, arată bugetul de venituri și cheltuieli publicat în Monitorul Oficial. Fostul director s-a pensionat în luna martie și a primit conform contractului de muncă 10 salarii, dar și alte 12 salarii pentru performanțe extraordinare. Actualul director general spune că acest lucru este o excepție.

Un alt exemplu similar ar fi directorul general al Institutului Turbomotoare Comoti Bucureşti care primește lunar un salariu net de 42.000 de lei. Directorul institutului pentru Securitate Minieră din Petroşani primește lunar 40.00 de lei, iar directorul institutului pentru ecologie industrială din Bucureşti câştiga 28.000 de lei net pe lună. Chiar dacă aceste institute nu au bani de la buget, ci din contracte cu firme private sau de stat, situația este totuși revoltătoare pentru cercetătorii care au aflat ce venituri au șefii lor.

Unii directori de institute câștigă mai multe decât președintele Klaus Iohannis
Ministrul Cercetării Nicolae Hurduc explică cum un director din subordinea sa a ajuns să câștige mai mult decât Donald Trump. Sursa foto: hotnews.ro

Ce spun cercetătorii despre salariile uriașe ale directorilor de institute

„Este şocantă diferenţa asta mai ales prin prisma faptului că eu ştiu, am colegi de breaslă, care au fost concediu fără salariu la finalul anului trecut şi în primăvara pe motiv că nu sunt bani în cercetare, că programul nucleu nu este finanţat la timp. Văzând salariile acstea uriaşe, tind să cred că sunt, cum zicea ministrul, imorale.”, a declarat Mihai Miclăuș, cercetător la INCDSB, conform stirileprotv.ro.

Am identificat şi o soluţie deja. Putem prin contractul de manangement pe care îl semnează ministrul cu directorul să limităm suma sau să introducem în mod explicit sporurile pentru că noi nu ne ştim pe toate. Un director poate să aibă spor de vechime 10%, altul 25%. Unii au spor de muncă grea. Am semnalat şi aceste situaţii.”, a spus ministrul Cercetării Nicolae Hurduc.

 

Tags: