Sport

Cine este Carlos Alcaraz, cel mai tânăr număr 1 ATP din istorie! Noua senzaţie a tenisului a câştigat, la 19 ani, US Open şi calcă pe urmele lui Rafa Nadal

Carlos Alcaraz este noul număr 1 ATP, după ce a câştigat US Open. Ibericul a devenit cel mai tânăr lider al tenisului mondial din istorie.
12.09.2022 | 04:13
Cine este Carlos Alcaraz cel mai tanar numar 1 ATP din istorie Noua senzatie a tenisului a castigat la 19 ani US Open si calca pe urmele lui Rafa Nadal
Carlos Alcaraz a doborât recordul de cel mai tânăr număr 1 ATP din istorie
ADVERTISEMENT

US Open 2022, ultimul turneu de Mare Şlem al anului, a adus un nou număr 1 mondial. Carlos Alcaraz l-a învins pe Casper Ruud, scor 6-4, 2-6, 7-6(1), 6-3, şi a câştigat primul trofeu major al carierei. De asemenea, ibericul în vârstă de 19 ani, 4 luni şi 7 zile a devenit cel mai tânăr jucător care ajunge pe prima poziţie în clasamentul ATP.

Carlos Alcaraz, cel mai tânăr număr 1 ATP din istorie. Ce borne a mai atins noua senzaţie a tenisului mondial

Până la succesul lui Carlos Alcaraz, care i-a adus poziţia de lider în clasamentul ATP, Lleyton Hewitt era deţinărul recordului de cel mai tânăr tenismen care ajunge numărul 1. Australianul a ajuns pe prima poziţie la 20 ani, 8 luni şi 23 zile, pe 19 noiembrie 2001.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Carlos Alcaraz a devenit al doilea cel mai tânăr jucător care câştigă trofeul la US Open. Recordul lui Pete Sampras, campion al ediţiei din 1990, la 19 ani şi 28 de zile, a rămas în picioare şi pare greu de bătut.

Carlos Alcaraz deja calcă pe urmele lui Rafael Nadal, idolul lui, după ce a devenit primul adolescent care câştigă un trofeu de Mare Şlem în ultimii 17 ani. În 2005, Rafa câştiga finala de la Roland Garros la două zile după ce împlinise 19 ani.

ADVERTISEMENT

Top 5 cei mai tineri jucători care au ajuns pe locul 1 ATP

  • Carlos Alcaraz –  19 ani, 4 luni şi 7 zile (12 septembrie 2022)
  • Lleyton Hewitt – 20 ani, 8 luni şi 23 zile (19 noiembrie 2001)
  • Marat Safin – 20 ani, 9 luni şi 24 zile (20 noiembrie 2000)
  • John McEnroe – 21 ani şi 15 zile (3 martie 1980)
  • Andy Roddick – 21 ani, 2 luni şi 4 zile (3 noiembrie 2003)

Carlos Alcaraz a debutat la 16 ani în circuitul ATP şi a produs surpriza de la primul meci. Primul trofeu a venit în 2021

Născut pe 5 mai 2003, la El Palmar (Murcia, Spania), Carlos Alcaraz a început să practice tenisul la Real Sociedad Club de Campo de Murcia, unde tatăl lui, Carlos, era directorul academiei de tenis. La 15 ani, noul campion de la US Open s-a mutat la academia lui Juan Carlos Ferrero, cel care i-a şi devenit antrenor.

ADVERTISEMENT

În februarie 2020, la 16 ani, Carlos Alcaraz a debutat în circuitul ATP, la Rio Open, după ce a primit un wildcard. Ibericul l-a învins în turul 1 pe Albert Ramos Viñolas, cap de serie numărul 7 la acea ediţie, însă a fost eliminat de Federico Coria.

Un an mai târziu, în 2021, Carlos Alcaraz a bifat prima prezenţă pe tabloul principal al unui turneu de Mare Şlem, după ce a trecut de calificări la Australian Open. La 17 ani, ibericul devenea cel mai tânăr jucător din competiţia masculină şi îl învingea, în turul 1, pe Botic van de Zandschulp, ca apoi să fie învins, în turul 2, de Mikael Ymer.

ADVERTISEMENT

În iulie 2021, Carlos Alcaraz a câştigat primul turneu, la Umag, după ce l-a învins pe Richard Gasquet, scor 6-2, 6-2. Cel mai important moment al anului trecut a venit la US Open, unde s-a oprit în sferturile de finală, după ce s-a retras în setul 2 al meciului cu Félix Auger-Aliassime.

2022 de poveste pentru Carlos Alcaraz. A scris istorie la două turnee din seria Masters

La doi ani de la debutul în circuitul ATP, Carlos Alcaraz a câştigat trofeul la Rio Open, după o victorie în meciul cu Diego Schwartzman. O lună mai târziu, în martie, ibericul s-a impus la Miami Open, când l-a învins în finală pe Casper Ruud, şi devenea cel mai tânăr câştigător din istoria turneului.

După un succes şi la Barcelona Open, Carlos Alcaraz a câştigat al doilea trofeu în seria Masters. La Madrid Open, la 19 ani şi 3 zile, spaniolul l-a învins pe Alexander Zverev, ceea ce îl făcea să fie cel mai tânăr câştigător din istoria turneului.

Iulie 2022 i-a adus două finale pierdute, la Hamburg şi la Umag, unde a fost învins de Lorenzo Musetti, respectiv Jannik Sinner. Cel mai important moment a venit la US Open, ultimul turneu de Mare Şlem al anului, când a câştigat primul trofeu major.

Drumul spre trofeu: Carlos Alcaraz, trei meciuri epice la US Open

La US Open 2022, Carlos Alcaraz a fost cap de serie numărul 3 şi nu a avut emoţii în primele trei tururi. Sportivul de 19 ani i-a eliminat, pe rând, pe Sebastián Báez, Federico Coria şi Jenson Brooksby.

Emoţiile au început din optimile de finală, când a avut nevoie de decisiv pentru a trece de Marin Čilić, al 15-lea favorit. În sferturile de finală, ibericul şi-a luat revanşa în faţa lui Jannik Sinner, pentru înfrângerea din finala de la Umag, la capătul unui meci-maraton de cinci seturi.

Calificarea în finală a venit în urma unui nou succes în cinci seturi, după ce l-a învins pe Frances Tiafoe. În ultimul act, contra lui Casper Ruud, Carlos Alcaraz a avut emoţii doar în setul 2, pe care l-a cedat, dar până la urmă s-a impus în patru seturi. Pentru prestaţia de la US Open, jucătorul de 19 ani a încasat un cec în valoare de 2.600.000 de dolari şi 2.000 de puncte ATP.

Victoriile lui Carlos Alcaraz la US Open 2022

  • Carlos Alcaraz – Sebastián Báez 7-5, 7-5, 2-0 (retras)
  • Carlos Alcaraz – Federico Coria 6-2, 6-1, 7-5
  • Carlos Alcaraz – Jenson Brooksby 6-3, 6-3, 6-3
  • Carlos Alcaraz – Marin Čilić 6-4, 3-6, 6-4, 4-6, 6-3
  • Carlos Alcaraz – Jannik Sinner 6-3, 6-7(7), 6-7(0), 7-5, 6-3
  • Carlos Alcaraz – Frances Tiafoe 6-7(6), 6-3, 6-1, 6-7(5), 6-3
  • Carlos Alcaraz – Casper Ruud 6-4, 2-6, 7-6(1), 6-3

Rafael Nadal, idolul lui Carlos Alcaraz: “Vreau să fiu ca el”

De-a lungul timpului, Carlos Alcaraz a spus în repetate rânduri că Rafael Nadal este idolul lui, iar la 16 ani vorbea chiar de cât de periculoase sunt comparaţiile cu marele tenismen spaniol.

“Nu este uşor să fii comparat mereu cu Nadal, iar mulţi jucători s-au pierdut pe drum. Este un idol şi va fi doar unul ca el. Muncesc din greu ca să ajung un jucător de tenis”, spunea, în 2019, Carlos Alcaraz.

“Vreau să fiu ca Rafa, chiar dacă jocul meu se asemănă mai mult cu cel al lui Roger Federer. Exemplul de urmat este Rafa pentru că jocul meu este mai adaptat pentru zgură, nu hard”, explica, în acelaşi interviu, noul campion de la US Open.

Spania are acum un nou reprezentant de seamă în tenisul masculin, iar specialiştii sunt siguri că anii următori vor fi dominaţi de Carlos Alcaraz. “Felicitări pentru primul tău Grand Slam și pentru numărul 1 mondial! Este punctul culminant al unui sezon extraordinar și sunt sigur că vor mai veni și altele”, a fost mesajul postat de Rafael Nadal, la scurt timp după ce compatriotul lui a câştigat US Open.

ADVERTISEMENT