News

Cine este compania care ar urma să cumpere E.On Energie România. Este dintr-o țară vecină

Compania care intenționează să cumpere E.On Energie România este dintr-un stat vecin și are o relație strânsă cu Moscova.
16.12.2024 | 21:01
Cine este compania care ar urma sa cumpere EOn Energie Romania Este dintro tara vecina
Cine este compania care ar urma să cumpere E.On Energie România. Foto mvm.hu
ADVERTISEMENT

Compania care intenționează să cumpere E.On Energie România este dintr-o țară vecină și are o relație strânsă cu Rusia. Ce impact ar avea această tranzacție în piața românească?

Compania care ar urma să cumpere E.On Energie România, în relații strânse cu Moscova

Pachetul majoritar al E.On Energie România urmează să fie achiziționat de grupul MVM, din Ungaria, potrivit acordului pentru vânzare și cumpărare la care au ajuns cele două grupuri.

ADVERTISEMENT

Circa 3,4 milioane de români sunt clienți ai E.On Energie, fiind unul dintre cei mai importanți furnizori de electricitate și gaze din țara noastră. Tranzacția va avea nevoie de aprobarea statului român.

„Cu această achiziție, MVM își va consolida poziția în Europa Centrală și de Est, asigurând o bază solidă și continuitate pentru clienții săi din România, care pot conta în continuare pe servicii de cel mai înalt standard.

ADVERTISEMENT

Împreună cu conducerea viitoarei noastre companii, ne propunem să explorăm și să valorificăm noi sinergii care vor conduce la dezvoltarea pieței românești și vor spori rolul din ce în ce mai important al MVM în regiune.

Sunt încântat și entuziasmat să colaborarea cu colegii noștri români și sunt încrezător că vom contura cu succes viitorul nostru împreună”, a transmis Károly Mátrai, CEO al Grupului MVM, potrivit unui comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Ce spune ministrul Energiei despre această tranzacție

Cele două grupuri au precizat că nu vor fi făcute schimbări privind activitățile E.ON Energie România și E.ON Asist Complet. Clienții ar urma să beneficieze de aceleași „servicii de înaltă calitate”.

Compania MVM deține monopolul pe piața energiei electrice în Ungaria, fiind a doua cea mai mare firmă din țară și a șasea din Europa Centrală. Este prezentă în 23 de state, având peste 19.000 de salariați.

ADVERTISEMENT

MVM este controlată de guvernul Orban, iar într-o evaluare a Fitch Ratings se arată că are „o expunere mare la importurile de gaze rusești, în calitate de off-taker în cadrul unui contract de import pe termen lung cu Gazprom”.

În acest context, ministrul Energiei, Sebastian Burduja a transmis că statul român va evalua cu atenție această posibilă tranzacție. Burduja a precizat că intenționează să se întâlnească cu cei din conducerea MVM, urmând să discute despre planul companiei în ceea ce privește piața din România, arată Digi 24.

ADVERTISEMENT