News

Cine este Gâlcă? SECRETELE lui “Guardiola din Ghencea”!

Steaua l-a instalat pe banca tehnică pe unul dintre cei mai lăudaţi tehnicieni români ai momentului. Costel Gâlcă (42 de ani) nu are nicio performanţă majoră în CV-ul de antrenor, însă...
03.06.2014 | 00:19
Constantin Galca, antrenorul reprezentativa U-17 a României, isi coordoneaza jucatorii in meciul amical cu echipa similara a Serbiei, disputat la Stara Pazova, Serbia, marti, 25 februarie 2014. ALEKSANDAR DJOROVIC / MEDIAFAX FOTO

Steaua l-a instalat pe banca tehnică pe unul dintre cei mai lăudaţi tehnicieni români ai momentului. Costel Gâlcă (42 de ani) nu are nicio performanţă majoră în CV-ul de antrenor, însă stilul său de muncă, liniştit şi profesionist, a născut reacţii pozitive printre specialişti.

Gigi Becali i-a fixat ca obiectiv principal accederea în grupele Ligii Campionilor, competiţie în care Steaua intră din turul II preliminar. Gâlcă nu s-a speriat de visul patronului, dar misiunea sa se anunţă oricum dificilă din cauza dispoziţiei latifundiarului de a se despărţi de o serie de jucători importanţi. Apropiaţii şi antrenorii mai experimentaţi îi prevăd lui “Costelinho” un viitor frumos în Ghencea. Becali a pariat de această dată pe stilul spaniol, după ce în ultimele două sezoane a avut succes cu “neamţul” Reghecampf.

P: 500 RON BONUS in Cazinoul Unibet. Înregistreaza-te acum!

“Era tehnic, era un Redondo al României”

Gâlcă şi-a luat licenţa Pro de antrenor în România. De antrenat, a început în Spania. La echipa secundă a clubului Almeria, în Liga a III-a. A impresionat. După doi ani, oficialii echipei iberice au luat în calcul promovarea românului pe banca primei formaţii. N-a mai fost cazul, întrucît Gâlcă s-a întors în România. În 2013, a fost instalat de FRF ca principal la lotul România Under 17. Fostul preşedinte Mircea Sandu l-a luat sub aripa sa protectoare şi l-a lăudat oficialilor cluburilor din Liga I. Acum, Gigi Becali a profitat.

Nu-l cunosc ca antrenor, dar Mircea Sandu mi l-a descris în cuvinte frumoase. Că e un antrenor liniştit, muncitor şi bine şcolit în Spania. Probabil că va juca stilul 4-3-3, care e la modă în Peninsula Iberică. Mă aştept ca Steaua să aibă un stil direct, cu multe pase, cu o circulaţie bună a balonului. Ca om, cred că a rămas acelaşi. El a fost coleg cu mine în Ghencea, nu eu cu el. Glumesc. Îmi amintesc că era tehnic şi disciplinat tactic. L-aş putea asemui cu Redondo“, a spus Ilie Dumitrescu pentru FANATIK.

Rivalul lui Guardiola, prietenul lui Vilanova

Analogia dintre Costel Gâlcă şi jucătorii care au scris istorie în campionatul din Spania merge mai departe. Noul antrenor al Stelei a fost implicat în diferite contexte ce au avut legătură cu doi dintre foştii tehnicieni ai Barcelonei. În vremea în care evolua pentru Espanyol, Gâlcă a fost luat în calcul pentru un transfer la rivala FC Barcelona, unde ar fi urmat să-l înlocuiască pe Pep. “Am fost pe listele lărgite ale mai multor echipe cunoscute, printre care şi Barcelona“, a povestit fostul internaţional într-un interviu acordat cu trei ani în urmă. De curînd, Gâlcă a perceput altfel decît majoritatea pierderea lui Tito Vilanova. Cei doi au fost colegi la Mallorca un sezon, în perioada 1996-1997.

galca si vilanova

Gâlcă: “E normal să ţii cont de dorinţa patronului”

Fostul antrenor al lotului România Under 17 este legat de stilul tiki-taka. Cel puţin aşa se prezenta singur: “Stilul pe care l-am învăţat şi eu când am jucat aici şi pe care vreau să-l aplic şi eu la echipele mele. Ofensiv, de posesie prelungită“. Pînă să ajungă să-şi implementeze ideile, Gâlcă trebuie să gestioneze relaţia cu patronul Gigi Becali. “Pînă la un punct e normal ca patronul să-ţi ceară responsabilitate, dar să te şi lase să ţi-o asumi. Eu cred că, dacă cineva are încredere în tine, iar dacă tu îi explici clar modul în care vezi şi aplici tu fotbalul, lucrurile ar trebui să funcţioneze. E normal să ţii cont de dorinţa patronului să joace un fotbalist pe care a dat mulţi bani, dar nu e normal să-l impună dacă randamentul lui nu e cel dorit“, declara “Costelinho” la începuturile sale ca antrenor.

“Adeptul jocului de posesie, pase din prima”

Fostul secund al echipei naţionale, Ştefan Iovan, este optimist că antrenorul Costel Gîlcă se va descurca pe banca Stelei. “Nu am nicio emoţie că nu va reuşi să se impună pentru că el are prestanţă, ştie să cîştige respectul jucătorilor. La U17 juca în sistemul 4-3-3. Pregătea foarte bine şi faza de atac, dar şi pe cea de apărare. Este adeptul jocului de posesie, pase din prima, aşa cum joacă acum marile echipe spaniole. Şi faza de contraatac este importantă pentru el. Nu ştiu dacă la Steaua va putea aplica acelaşi sistem de joc, pentru că încă nu se ştie cu ce fotbalişti rămîne!”, a spus Iovan pentru FANATIK.RO.

“Este o trecere abruptă a carierei sale”

Fostul selecţioner al echipei naţionale, Emeric Ienei, a declarat că este obligatoriu pentru Costel Gîlcă să califice Steaua în grupele Ligii Campionilor. “Este o trecere abruptă a carierei sale, dar rămîne de văzut dacă el îi va face faţă sau nu. Eu cred că da! Nu ştiu dacă trebuie să se gîndească să continue munca lui Reghecampf, pentru că succesul nu ţi-l poţi construi copiind pe cineva. În mod logic, primul obiectiv va fi calificarea în grupele Ligii Campionilor, dar să vedem dacă va avea cu cine! Dacă-ţi pleacă cinci jucători titulari, va fi foarte greu”, a spus Iovan pentru FANATIK.RO.

“Are toate condiţiile să-l depăşească pe Reghecampf”

Ilie Stan este de părere că noul antrenor al Stelei, Costel Gîlcă, trebuie să depăşească performanţele reuşite de Laurenţiu Reghecampf.  “Chiar dacă am fost şi eu în cărţi, consider că el este alegerea potrivită. Fiecare cu momentul lui. Are avantajul faţă de mine, că situaţia de la echipă este mai bună decît cea în care se afla atunci cînd am venit eu. Consider că are toate condiţiile necesare să se califice în grupele Ligii Campionilor şi să facă mai mult decît a reuşit Reghecampf. El este mai tăcut, însă cred că nu va avea probleme să se impună în vestiar, fiindcă este un caracter frumos. Dacă trecerea de la U17 la Steaua este prea bruscă, nu vreau să comentez. Rezultatele vor vorbi! Oricare urmează să fie ele, eu am mare încredere în Gâlcă”, a spus Ilie Stan pentru FANATIK.RO.