News

Cine este Dan Motreanu, omul care ar putea sufla șefia PNL lui Florin Cîțu și Ludovic Orban

Președintele PNL Giurgiu, Dan Motreanu, ar putea fi cel de-al treilea candidat la șefia partidului, la propunerea câtorva organizații puternice ale liberalilor precum Bihor, Prahova sau Alba.
22.07.2021 | 19:29
Cine este Dan Motreanu omul care ar putea sufla sefia PNL lui Florin Citu si Ludovic Orban
Ludovic Orban și Florin Cîțu ar putea avea un nou adversar pentru șefia PNL, pe Dan Motreanu/ Fotomontaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dan-Ștefan Motreanu (50 de ani) este în politică de peste 30 de ani, însă notorietatea sa în rândul publicului larg este relativ redusă, deși în PNL este văzut de mulți ani ca unul dintre cei mai influenți oameni din partid.

Calitățile de bun organizator și atitudinea neconflictuală l-au făcut destul de popular pe actualul europarlamentar atât printre vechii liberali, cât și printre membrii PNL care provin din PDL.

ADVERTISEMENT

În ultimele zile, au apărut speculații că unele filiale care încă nu au ales între tabăra lui Ludovic Orban și cea a lui Florin Cîțu ar vrea ca Motreanu să candideze la șefia partidului, în tandem cu președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, care ar urma să fie președinte executiv.

Dan Motreanu, ministru al Agriculturii fără voie

Dan Motreanu s-a născut la Orăștie, în județul Hunedoara, și a studiat la Universitatea de Vest din Timișoara. După absolvire a lucrat timp de câțiva ani ca profesor de istorie la Alba-Iulia, orași în care a fost jurnalist la publicația locală Observator precum și corespondent al agenției Mediafax.

ADVERTISEMENT

În 2002 a fost ales președintele Organizației de Tineret a PNL, iar în 2004, deși activase în organizația de Alba, a devenit deputat de București. A fost printre tinerii promovați la acea vreme de către Călin Popescu-Tăriceanu, Motreanu ajungând vicepreședinte al partidului.

Tot Tăriceanu l-a dorit ca ministru al Agriculturii în decembrie 2006, după ce PNL i-a retras sprijinul politic lui Gheorghe Flutur care se alăturase grupării conduse de Theodor Stolojan și Valeriu Stoica, grupare ce apoi avea să fuzioneze cu PDL.

ADVERTISEMENT

Potrivit unor surse din partid, Motreanu nu și-a dorit funcția de ministru al Agriculturii, întrucât lucrase doar un an în implementarea unui proiect de dezvoltare rurală în Munții Apuseni. Până la urmă, conducerea PNL l-a desemnat prin vot ca înlocuitor al lui Flutur, post pentru care a candidat împotriva lui Ludovic Orban, pe care l-a învins cu 12 voturi la 4. Motreanu a fost ministru  doar câteva luni, până în aprilie 2007 când Tăriceanu a restructurat guvernul ca urmare a scoaterii PDL de la guvernare.

Un politician care a supraviețuit dosarului de la DNA

În 2008 și 2012 a fost reales ca deputat, de data aceasta pe listele PNL Călărași. În perioada președinției lui Crin Antonescu a intrat într-un con de umbră, însă a revenit în prima linie a partidului în 2013 când a fost ales din nou vicepreședinte al PNL cu responsabilități în organizarea campaniei electorale. Din această postură, a fost unul dintre artizanii succesului la alegerile prezidențiale din 2014 al lui Klaus Iohannis, iar contribuția sa a fost răsplătită cu o funcție de prim-vicepreședinte.

ADVERTISEMENT

Cariera sa părea că se va termina brusc în 2016, când DNA l-a pus sub acuzare pentru spălare de bani, Motreanu fiind acuzat că, împreună cu Adrian Scutaru ar fi folosit pentru finanțarea campaniei electorale din 2008 bani proveniți dintr-o mită de 700.000 de euro pe care ar fi primit-o fostul șef al CJ Buzău, Cristinel Bîgiu.

Din cauza scandalului, Adrian Scutaru a trebuit să demisioneze din funcția de consilier prezidențial, iar Dan Motreanu a fost scos de pe listele partidului pentru alegerile parlamentare din 2016. Achitarea în primă instanță a lui Motreanu i-a determinat pe liberali să-l pună pe listele pentru alegerile europarlamentare din 2019. Decizia a fost una destul de riscantă întrucât apelul depus de către DNA s-au judecat în iunie 2019, după ce Motreanu fusese ales europarlamentar. Din fericire pentru el, Motreanu a fost achitat și în a doua instanță.

Pe lângă calitatea de europarlamentar, Dan Motreanu este acum și președinte al PNL Giurgiu, funcție pe care a deținut-o mai întâi ca interimar, fiind reconfirmat recent în funcție. Acesta este doar ultimul caz dintr-o serie mai lungă în care actualul europarlamentar a fost trimis de la centru să reconsolideze filiale cu probleme ale partidului.

Omul care ar putea evita scindarea partidului

În contextul alegerilor interne din PNL, Dan Motreanu este văzut ca un potențial candidat la șefia partidului de către liderii unor organizații puternice precum Mircea Hava (Alba), Ilie Bolojan (Bihor), Iulian Dumitrescu (Prahova), Gheorghe Falcă (Arad) și Bogdan Huțuică (Constanța).

Potrivit unor surse din partid citate de Europa Liberă, Ilie Bolojan ar fi refuzat să candideze pentru postul de președinte al partidului întrucât ar avea dificultăți să gestioneze treburile curente ale PNL el aflându-se la Oradea. În schimb, Bolojan ar fi dispus să obțină postul de președinte executiv, ca secund al lui Dan Motreanu.

Gruparea ar fi nemulțumită atât de stilul autoritar în care Ludovic Orban a condus partidul, cât și de atitudinea recentă a premierului Florin Cîțu, pe care-l consideră ca fiind arogant. O a treia candidatură ar putea salva partidul de la scindare, dacă Motreanu ar da asigurări că atât Orban, cât și Cîțu își vor păstra după Congres funcțiile pe care le dețin în momentul de față.

Pe de altă parte, nici Motreanu nu ar fi complet convins să candideze deoarece ar avea o poziție vulnerabilă ca președinte al PNL, trebuind să păstreze un echilibru între parlamentarii partidului de sub influența lui Orban și miniștrii în fruntea cărora s-ar afla Cîțu.

ADVERTISEMENT