News

Dan Nica, noua propunere a guvernului României pentru funcția de comisar european pentru Transporturi – Anunțul Vioricăi Dăncilă – Update

01.10.2019 | 17:35
Dan Nica noua propunere a guvernului Romaniei pentru functia de comisar european pentru Transporturi  Anuntul Vioricai Dancila   Update
ADVERTISEMENT

După re Rovana Plumb a fost refuzată de către Comisia JURI a Parlamentului European, Guvernul Dăncilă s-a reorientat și l-a propus pe europarlamentarul Dan Nica pentru portofoliul de comisar european la Transporturi. Nica ar fi fost votat prin unanimitate de către CEx-ul PSD și devine din „rezerva” Rovanei Plumb noua propunere de comisar din partea țării noastre.

UPDATE, ora 18.20: Viorica Dăncilă a anunțat că Dan Nica va rămâne propunerea principală a PSD, iar Gabriela Ciot rezervă.

ADVERTISEMENT

UPDATE, ora 17:30 Comisarul european Ursula von der Leyen l-ar fi refuzat propunerea lui Dăncilă cu privire la Dan Nica, pentru că acesta nu este femeie. Astfel, premierul României a propus o nouă variantă de rezervă, pe secretarul de stat al MAE, Gabriela – Melania Ciot.


Dan Nica, noua propunere a guvernului Dăncilă pentru funcția de comisar european

Dan Nica a fost membru în Parlamentul României între 1996 și 2014, din partea PSD. Nica a fost și ministru al Comunicațiilor, atât în guvernul Năstase cât și în guvernul Ponta. De asemenea, Dan Nica a fost viceprim-ministru și Ministrul al Administrației și Internelor în perioada 2008-2009, în guvernul Boc.

ADVERTISEMENT

La fel ca Rovana Plumb, Dan Nica are și el o pată importantă în CV. Acesta a fost urmărit penal de DNA în dosarul „Microsoft” pentru presupuse fraude cu licenţe informatice. Instanța a dispus clasarea cauzei în februarie 2018 după ce fapta s-a prescris. Numele lui Dan Nica mai apare și în documentele depuse, pe 5 iulie 2012, la Curtea de Arbitraj din Suedia de către avocatul lui Thomas Lundin – fostul manager al Ericsson România. Thomas Lundin susține că ar fi plătit sume importante de bani lui Dan Nica pentru “a apăra interesele companiei”, arată cei de la riseproject.ro.

Dan Nica este propunerea guvernului Dăncilă pentru funcția de comisar european
Dan Nica este propunerea guvernului Dăncilă pentru funcția de comisar european *foto: antena 3

Dan Nica a fost ales ca propunerea pentru comisar european la CEX-ul PSD

CEX-ul PSD a decis să îl propună pe Dan Nica în funcția de comisar european pentru Transporturi, în unanimitate, susțin surse politice pentru Digi 24 Tv. În presă s-a mai vehiculat și numele Ramonei Mănescu, Claudiei Țapardel sau al lui Mihai Fifor, însă în cele din urmă social-democrații au mers pe mână fostului ministru al Comunicațiilor și Internelor.

ADVERTISEMENT

Reamintim că luni Rovana Plumb nu a trecut de audierea Comisiei JURI din cadrul Parlamentului European, din cauza unor neclarități în declarația de avere. Plumb a acuzat organizațiile europene de dublu standard și a acuzat europarlamentarii români de faptul că au lucrat împotriva țării lor.