News

Cine este, de fapt, Alexei Navalnîi, omul pentru care Rusia riscă un conflict cu lumea întreagă

18.01.2021 | 15:43
Cine este de fapt Alexei Navalnii omul pentru care Rusia risca un conflict cu lumea intreaga
ADVERTISEMENT

Militant anticorupție, Alexei Navalnîi, este de multă vreme cea mai proeminentă față a opoziției ruse față de președintele Vladimir Putin. Cu toate acestea Navalnîi are parte de critici chiar din partea grupărilor de opoziție care se referă la tendințele sale naționaliste, în special după participarea la evenimente ale ultranaționaliștilor.

Avocat, activist și blogger, Alexei Navalnîi a fost arestat duminică, la aterizarea în Rusia, după ce a petrecut câteva luni în Germania unde a fost tratat după ce a fost otrăvit cu Noviciok, un agent neurotoxic.

ADVERTISEMENT

SUA, UE, oficiali ai statelor lumii și organizații internaționale, au criticat arestarea opozantului rus și au solicitat eliberarea sa imediată.

Navalnîi, dușmanul lui Putin, temut și de opoziție

În vârstă de 44 de ani, Alexei Navalnîi are milioane de adepți ruși pe social media. El spune că partidul Rusia Unită al lui Putin este plin de „escroci și hoți” și îl acuză pe președinte că „suge sângele din Rusia” printr-un „stat feudal” care concentrează puterea la Kremlin.

ADVERTISEMENT

Navalnîi a condus proteste la nivel național împotriva autorităților. Dar nu a reușit să-și îndeplinească ceea ce este, probabil, cel mai mare vis al său: să-l provoace pe Vladimir Putin la urne. I s-a interzis să candideze la alegerile prezidențiale din 2018 din cauza condamnării sale de către o instanță rusă pentru delapidare.

Navalnîi a negat vehement acuzațiile, spunând că problemele sale legale sunt represalii ale Kremlinului pentru criticile sale feroce.

ADVERTISEMENT

Deși este de mult timp un spin în coasta Kremlinului, Alexei Navalnîi are critici și în rândul grupurilor de opoziție, nu în ultimul rând pentru ceea ce unii consideră naționalismul său rus.

Vederile sale naționaliste, care uneori au inclus puncte de vedere anti-imigranți și insistența că nu-și va părăsi niciodată patria, au făcut dificil pentru Kremlin să-l înfățișeze ca pe o marionetă a Occidentului, în ciuda faptului că a urmat universitatea în Statele Unite.

ADVERTISEMENT

În 2006, el a făcut apel la Consiliul municipal al Moscovei pentru ca Marșul rus – o adunare de extremă dreaptă – să poată avea loc. În 2007, a fondat o mișcare politică numită Poporul, care s-a aliat cu două grupuri naționaliste, Mișcarea împotriva imigrației ilegale și Marea Rusie.

De asemenea, el și-a exprimat sprijinul față de Rusia în timpul războiului ruso-georgian din 2008 și a folosit un termen derogatoriu pentru georgieni în postările de pe blog care solicitau expulzarea lor din Rusia.

În 2014, într-un interviu acordat postului de radio Ekho Moskvy, a fost întrebat despre anexarea de către președintele Putin a peninsulei Ucrainei din Crimeea. El a spus că, în ciuda faptului că Crimeea a fost „confiscată” cu încălcarea dreptului internațional, „realitatea este că Crimeea face acum parte din Rusia”. „Crimeea este a noastră”, a spus el, relatează BBC.

Navalnîi a vorbit la evenimente ultra-naționaliste, provocând îngrijorare în rândul liberalilor. Și naționaliștii ruși au fost precauți față de legăturile sale cu SUA după ce a petrecut un semestru la Yale în 2010.

Navalnîi, ținta arestărilor

Navalnîi s-a trezit frecvent ținta arestărilor. În 2014, a fost condamnat într-un caz de corupție, care a fost considerat pe scară largă ca un act de retribuție politică.

Deși a fost scutit de închisoare, fratele său a fost condamnat și întemnițat într-un caz conex – pe care Curtea Europeană a Drepturilor Omului l-a descris drept „arbitrar și nedrept” – iar Kremlinul a folosit condamnarea lui Navalnîi pentru a-l declara neeligibil pentru a candida la funcția de președinte în 2018.

În general, Navalnîi a petrecut sute de zile în închisoare. El ispășea o pedeapsă de 15 zile pentru distribuirea de pliante când prietenul și colegul său de opoziție Boris Nemțov a fost asasinat la Moscova în 2015. Cererea sa de eliberare temporară pentru a participa la înmormântare a fost respinsă.

Drumul său în politica rusă

Ascensiunea sa ca forță în politica rusă a început în 2008, când a început să scrie pe blog despre presupuse malpraxisuri și corupție la unele dintre marile corporații rusești controlate de stat.

Una dintre tacticile sale a fost să devină acționar minoritar la marile companii petroliere, bănci și ministere și să pună întrebări incomode despre găurile din finanțele statului.

Pe rețelele de socializare, se adresează predominant tinerilor într-un limbaj ascuțit, aspru, batjocorind stabilimentele loiale președintelui Putin.

Deși Navalnîi este considerat pe scară largă ca o figură de vârf a opoziției ruse, el nu a ocupat niciodată funcții publice.

A început în politică ca membru al partidului liberal de opoziție Yabloko în 2000, dar a fost expulzat din partid pentru activități naționaliste.

Înaintea alegerilor parlamentare din 2011, el și-a îndemnat cititorii blogului să voteze pentru orice partid, cu excepția Rusiei Unite, pe care a numit-o „partidul escrocilor și hoților”. Fraza a rămas ca laitmotiv.

Rusia Unită a câștigat alegerile, dar cu o majoritate mult redusă, iar victoria sa a fost afectată de acuzațiile pe scară largă de trucare a voturilor care au determinat proteste la Moscova și în alte orașe importante.

În 2013, Navalny a candidat fără succes pentru funcția de primar al Moscovei. În ciuda pierderii alegerilor în fața aliatului lui Putin, Serghei Sobianin, Navalnîi a evoluat mult mai bine decât se aștepta – consolidându-și statutul de amenințare pentru președinte.

În 2018, a devenit liderul partidului de opoziție Rusia Viitorului, dar i s-a interzis să candideze la președinție împotriva lui Putin în acel an din cauza cazierului său judiciar.

În ultimul timp, el a  făcut campanie pentru politicienii care au participat la alegerile locale din Rusia. Se întorcea dintr-o călătorie pentru a sprijini candidații când avionul său a trebuit să aterizeze de urgență după ce i s-a făcut rău.

Otrăvirea cu Noviciok

Lupta sa împotriva lui Putin, în vârstă de 68 de ani, a devenit extrem de personală: el îl acuză pe președinte că a ordonat agenților de stat să-l otrăvească, într-un atac care aproape l-a ucis în august 2020.

El s-a prăbușit într-un zbor peste Siberia și a fost dus de urgență la spitalul din Omsk pentru o presupusă otrăvire. A intrat în comă și o organizație caritabilă din Germania a convins oficialii ruși să-i permită să fie transportat cu avionul la Berlin pentru tratament.

În cele din urmă, la 2 septembrie, guvernul german a dezvăluit că testele efectuate de militari au găsit „dovada fără echivoc a unui agent de război neurotoxic din grupul Noviciok”.

Noviciok a fost arma chimică care aproape l-a ucis pe fostul spion rus Sergei Skripal și pe fiica sa Yulia în Salisbury, Anglia, în martie 2018.

Kremlinul a negat orice rol de stat în atacul asupra lui Navalnîi – pe care Putin îl evită întotdeauna să-l numească în public – și contestă acuzația referitoare la Noviciok.

Într-o înscenare dramatică, Navalnîi s-a dat drept un înalt oficial rus de securitate la telefon și a înregistrat o mărturisire a unuia dintre agenți.

În octombrie, UE a impus sancțiuni împotriva a șase oficiali ruși de vârf și a unui centru rus de cercetare a armelor chimice, acuzându-i de implicare directă în otrăvirea lui Navalnîi. Rusia s-a răzbunat cu sancțiuni similare.

Nu a fost primul atac asupra lui Navalnîi. În 2019, a fost diagnosticat cu „dermatită de contact” în timp ce se afla în închisoare, medicul său sugerând că ar fi putut fi expus „unui agent toxic”. De asemenea, a fost vizat de două ori cu un colorant verde antiseptic cunoscut sub numele de „zelionka” și a suferit arsuri chimice la ochi.

Lumea a reacționat la arestarea lui Navalnîi

Poliția rusă l-a reținut pe Alexei Navalnîi, la sosirea duminică la Moscova, după ce s-a întors din Germania pentru prima dată de când a fost otrăvit vara trecută.

Măsura, care ar putea duce la încarcerarea lui Navalnîi pentru 3 ani jumătate pentru că ar fi încălcat condițiile unei pedepse cu închisoarea cu suspendare, poate reaprinde presiunea politică asupra Occidentului pentru a înăspri sancțiunile asupra Rusiei, în special împotriva unui proiect de 11,6 miliarde de dolari pentru construirea unei conducte de gaze naturale din Rusia către Germania.

Arestarea sa a atras imediat reacții vehemente la nivel internațional.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui ales al SUA, a declarat pe Twitter: „Dl. Navalnîi ar trebui eliberat imediat, iar autorii atacului revoltător asupra vieții sale trebuie să fie răspunzători. Atacurile de la Kremlin asupra domnului Navalnîi nu sunt doar o încălcare a drepturilor omului, ci un afront adus poporului rus care vrea ca vocea lui să fie auzită”.

Opoziția SUA față de proiectul de conducte de gaz, Nord Stream 2, este bipartidă și Biden a descris conducta ca o „afacere proastă” pentru Europa, relatează Reuters.

„Observăm cu îngrijorare profundă că detenția sa este cea mai recentă dintr-o serie de încercări de a reduce la tăcere Navalny și alte figuri ale opoziției și voci independente care critică autoritățile ruse. Liderii politici încrezători nu se tem de vocile concurente și nici nu comit violență sau nu rețin în mod nedrept opozanții politici”, a spus Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova, a replicat: „Respectați dreptul internațional, nu încălcați legislația națională a statelor suverane și ocupați-vă de problemele din propria țară”, relatează The Moscow Times.

Charles Michel, președintele Consiliului European, a cerut eliberarea imediată a lui Navalnîi: „Cer autorităților ruse să-l elibereze imediat”.

De aceeași părere este și Josep Borrell, șeful politicii externe al UE: „Autoritățile ruse trebuie să respecte drepturile lui Alexei Navalnîi și să-l elibereze imediat. Politizarea sistemului judiciar este inacceptabilă.”

„Este îngrozitor faptul că Alexei Navalnîi, victima unei infracțiuni, a fost reținut de autoritățile ruse. El trebuie eliberat imediat. În loc să-l persecute pe domnul Navalnîi, Rusia ar trebui să explice modul în care a ajuns să fie folosită o armă chimică pe pământul rus”, a fost reacția ministrului britanic de externe Dominic Raab

Ministerul francez de externe a reacționat la rândul său: „Franța ia act de arestarea domnului Alexei Navalnîi în Rusia cu foarte mare îngrijorare. Împreună cu partenerii săi europeni, îi urmărește situația cu cea mai mare vigilență și solicită eliberarea sa imediată”.

Membru al Uniunii Europene, Lituania, a declarat duminică că va cere Uniunii Europene să impună rapid noi sancțiuni Rusiei, iar ministrul ceh de externe Tomas Petricek a spus că dorește ca UE să discute despre posibile sancțiuni: „Uniunea Europeană ar trebui să reacționeze rapid, dacă nu este eliberat, atunci ar trebui să ia în considerare impunerea de sancțiuni împotriva [Rusiei]”.

România a reacționat la scurt timp după reținerea lui Alex Navalnîi la Moscova. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis un mesaj, pe Twitter, în care spune că acțiunea autorităților rusești este “inacceptabilă” și “nedemocratică”.

“Reținerea liderului opoziției din Rusia Navalnîi la reîntoarcerea sa în țară după ce s-a recuperat de la otrăvirea cu Noviciok este inacceptabilă. Reprimarea opoziției, doar pentru că este opoziția, este pur și simplu nedemocratic”, a scris, duminică seara, ministrul Afacerilor Externe.

Organizația globală pentru drepturile omului, Amnesty International: „Navalny a fost privat de libertate pentru activismul său politic pașnic și exercitarea libertății de exprimare. Amnesty International îl consideră prizonier de conștiință și solicită eliberarea sa imediată și necondiționată.”

O reacție la arestarea opozantului rus a avut și Edward Snowden, fost antreprenor și denunțător din SUA: „Arestarea lui Navalnîi mi se pare o repetare a greșelilor făcute în epoca sovietică, văzută în altă parte acum în cazul împotriva lui [Julian] Assange și a războiului împotriva denunțătorilor. Statele dezvoltă o alergie la opoziție – dar sistemele care nu pot accepta disidența nu vor supraviețui. Eliberați-l.”

ADVERTISEMENT