News

Cine este, de fapt, Bill Gates? Cum a ajuns fondatorul Microsoft, devenit filantrop, un om extrem de controversat

Cine este Bill Gates, fondatorul Microsoft. Citiți pe FANATIK povestea miliardarului extrem de controversat, mai ales în pandemia de COVID-19, deși este un mare filantrop, cu donații de miliarde în acțiuni caritabile.
11.05.2022 | 06:37
Cine este de fapt Bill Gates Cum a ajuns fondatorul Microsoft devenit filantrop un om extrem de controversat
Cine este Bill Gates, fondatorul Microsoft. Citiți pe FANATIK povestea miliardarului extrem de controversat, mai ales în pandemia de COVID-19, deși este un mare filantrop, cu donații de miliarde în acțiuni caritabile. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Când spui Bill Gates, spui Microsoft. Bill Gates nu înseamnă, însă, numai Microsoft. Personalitate complexă, marele magnat al dezvoltării de software este și un mare filantrop. FANATIK vă prezintă în continuare cine este Bill Gates.

Cine este Bill Gates, unul dintre cei mai importanți oameni din lume

Bill Gates s-a născut pe 28 octombrie 1955 (Scorpion sub „oblăduirea” planetelor Pluton, Marte și a Soarelui), în Seatlle, cel mai mare oraș din statul Washington. Al doilea copil (este „încadrat” de două surori, Kristianne, mai mare și Libby, mai mică).

ADVERTISEMENT

William Henry Gates III era fiul lui Mary Ann Maxwell, femeie de afaceri, membră în mai multe consilii de administrație ale unor mari firme și bănci, activist civic și profesoară universitară și a unui important avocat, William Henry Gates II (cunoscut ca Bill Gates Sr.). familie importantă și bogată, cu strămoși englezi, scoțieni, irlandezi și germani. Moștenire genetică și financiară foarte puternică pentru William Henry Gates III. Alias Bill Gates.

Pasionat de lectură, Bill Gates citea de la 10 ani enciclopedii întregi, de mii de pagini. Avea rezultate foarte bune la școală, învăța foarte repede și se… plictisea repede la orele de curs. Avea 13 ani când părinții l-au înscris la o un liceu privat exclusivist și foarte pretențios, Lakeside.

ADVERTISEMENT

În clasa a VIII-a (după școala de la noi, adică pe la 15 ani) a convins „Comitetul mamelor” să cumpere un computer General Electric, pentru care a scris, în BASIC, primul său program software. Implementarea cunoscutului „X și 0” ca să poată fi jucat împotriva calculatorului.

La Lakeside l-a cunoscut pe Paul Allen, doi ani mai mare decât el, s-au împrietenit la cataramă datorită interesului comun pentru calculatoare. Împreună aveau să fondeze Microsoft, dar mai este până acolo. Au înființat, împreună cu alți doi colegi și prieteni, „Lakeside Programers Club”.

ADVERTISEMENT

Au învățat programare, au creat diferite softuri, s-au implicat până peste urechi în „afacerea” lor și în 1973, la 18 ani, Bill Gates obținea 1.590 de puncte din 1.600 la testele de aptitudini scolastice (SAT) pentru admiterea la facultate. La Harvard College. A studiat dreptul (dorința familiei), dar era nelipsit de la cursurile (facultative) de matematică și informatică.

Petrecea incomparabil mai multe ore în sala calculatoarelor decât în bibliotecă, nu era foarte studios, nu „tocea” tratate de drept, dar lua note bune la toate examenele.

ADVERTISEMENT

Ca fapt divers… picant, pentru a intra în domeniul gastronomic, Bill Gates a conceput un algoritm pentru sortarea… clătitelor! Care a deținut recordul de cea mai rapidă versiune peste 30 de ani! Iar succesorul acelui program era mai rapid cu… 2%!

Bill și-a luat o vacanță prelungită de la Harvard la începutul lui 1975, după o mulțime de aplicații create pe sistemele de calcul ale timpului, nu numai din cadrul facultății, și, susținut de părinți, împreună cu prietenul Paul Allen, la 4 aprilie 1975 fonda, la Albuquerque, New Mexico, compania Micro-Soft.

Definită drept „o corporație tehnologică multinațională americană care produce software de calculator, electronice de larg consum, calculatoare personale și servicii conexe” de atotcuprinzătoarea Wikipedia.

Americanul Bill Gates, fondatorul companiei Microsoft

Micro-Soft venea de la combinația dintre „microcomputer” și „software”. Și devenea Microsoft, fără cratimă, așa cum o cunoaștem azi, peste un an, la 26 noiembrie 1976. Iar Bill Gates nu s-a mai întors din vacanță la Harvard niciodată.

A făcut ce știa mai bine și îi plăcea cel mai mult, a dezvoltat limbaje de programare pentru generații de PC-uri (personal computer), partea de hard având o dinamică impresionantă și cerând mereu ca softul să țină pasul și să se modifice, să se dezvolte, să se înnoiască permanent cu noi și noi aplicații.

La 1 ianuarie 1979, Microsoft s-a mutat de la Albuquerque într-o locație nouă, în Bellevue, Washington. După ce inițial, lui Bill Gates îi fusese refuzat împrumutul bancar solicitat pentru dezvoltarea companiei…

Mama lui Bill, Mary Ann, cunoscându-l pe CEO IBM John Opel, i-a „povestit” de Microsoft și astfel a început colaborarea istorică dintre cele două companii. IBM, International Business Machines Corporation, era principalul producător de sisteme informatice în acel timp. Discuțiile pentru elaborarea softului necesar viitorului calculator personal IBM PC au început în iulie 1980.

Această cooperare în care IBM a adoptat sistemul de operare creat de Microsoft a fost baza  pe care Bill Gates a dezvoltat compania de la o afacere mică la cea mai mare producătoare de soft din lume.

Bill Gates spunea că, în primii 5 ani, a citit și, când a fost nevoie, a rescris fiecare linie de cod pe care a „inventat-o” Microsoft. Mai apoi, pe măsură ce compania a crescut, a trecut la un rol de manager și apoi de director general.

Pe 10 noiembrie 1983, la New York, Bill Gates anunța oficial lansarea Microsoft Windows, sistem de operare care a cucerit, efectiv, lumea computerelor personale. A fost urmat de alte succese, uzualele azi Internet Explorer, Windows Media Player, Windows Live, Windows Virtual PC, Microsoft Office, Microsoft Frontpage, Microsoft Encarta, Microsoft Dynamics, Microsoft SQL Server, Microsoft Money. Și, evident, „money” au umplut conturile lui Bill Gates.

Microsoft face parte din „Big Five”, cele mai mari 5 companii de tehnologia informației din SUA, alături de Google, Facebook, Apple și Amazon.

Bill Gates a fost CEO Microsoft până în ianuarie 2000, când a renunțat și a rămas președinte, dar a devenit și „arhitect șef de software”. În iunie 2006, Gates a mai făcut un pas înapoi de pe scena Microsoft, asumându-și doar un rol part-time. Și-a transferat treptat sarcinile către Craig Mundie și Ray Ozzie, iar în 2014 a demisionat și din funcția de președinte Microsoft, mulțumindu-se să fie consilier tehnologic al noului CEO, Satya Nadella.

Toate deciziile sale le-a pus pe seama dorinței de a se concentra și implica total, cu… normă întreagă, full-time, în fundația caritabilă înființată împreună cu soția sa, Melinda, în 2000, „Bill & Melinda Gates Foundation”.

„Fundația Bill & Melinda Gates” este a doua cea mai mare fundație caritabilă din lume (după „Novo Nordisk Foundation” din Danemarca), cu active de 51,9 miliarde de dolari la 31 decembrie 2020.

Fundația lui Bill Gates este organizată în 5 „divizii” orientate pe tot atâtea direcții de activitate: Divizia de dezvoltare globală, Divizia de Sănătate Globală, Divizia Statelor Unite, Divizia de creștere globală și oportunități și Divizia Global Policy & Advocacy.

Cum a ajuns numele lui Bill Gates în scandalurile despre vaccinuri

Bill Gates a fost și este „eroul” negativ al multor teorii conspiraționiste țesute în jurul atât de controversatelor vaccinuri anti-COVID. Cu „rădăcini” adânci, într-o declarație a sa din martie 2010 (!), la o conferință TED. Pare, într-adevăr incredibil că ar fi putut spune așa ceva…

„Dacă ne descurcăm foarte bine cu noile vaccinuri, sistemul de sănătate și serviciile de sănătate a reproducerii, am putea reduce (n.red. – populația planetei) cu 10% sau 15%” – Bill Gates în 2010

Apoi, conform „The Guardian”, cercetătorii de la UCLA şi Berkeley au realizat un studiu legat de teoriile conspiraționiste care îl „văd” pe Bill Gates „omul negru”, „răul suprem”, „dușmanul omenirii”.

Timothy Tangherlini, unul dintre autorii studiului, explică de ce este considerat Bill Gates „marele ticălos” în lumea conspirațiilor mondiale.

  • „Bill Gates a cheltuit miliarde de dolari pentru dezvoltarea diferitelor vaccinuri în ultimii 20 de ani, aștepta doar o ocazie să le folosească, să «cipeze» populația de pe tot globul, să o controleze apoi prin softurile sale aplicate tehnologiei 5 G”
  • „Bill Gates foloseşte vaccinurile nu ca remediu, ci pentru sterilizarea şi astfel uciderea oamenilor”
  • „Bill Gates, Anthony Fauci (n. red. – consilierul ştiinţific al administraţiei SUA) şi guvernul chinez finanţează cercetări de arme biologice în China cu scopul de a controla populația din toată lumea”
  • „Bill Gates este obsedat de depopulare şi de asta se implică în programe sanitare, în special în Africa înainte de pandemia de COVID-19, programe prin care, de fapt, slăbește imunitatea oamenilor pentru a fi răpuși ușor de viruși”

Adevărul incontestabil este că Bill Gates a cheltuit în ultimii 20 de ani „doar” vreo 4 miliarde de dolari pentru dezvoltarea diverselor vaccinuri, 350 de milioane numai pentru vaccinul anti-COVID.

Numai că, în noiembrie 2021, Bill Gates a oferit (a „scăpat”?) o declarație numai bună de comentat în fel și chip, de întors pe toate părțile, de interpretat în funcție de cunoștințele și capacitatea de judecată a fiecăruia.

„Nu am avut vaccinuri care să blocheze transmiterea (n.red. – a coronavirusului SARS-CoV-2). Am avut vaccinuri care ajută la sănătate, însă nu reduc decât foarte puțin transmiterea. Deci, ne trebuie un nou mod de a face vaccinuri” – Bill Gates, noiembrie 2021

Iar în februarie acest an, într-un interviu acordat televiziunii americane CNBS, Bill Gates avertiza omenirea că nu a scăpat de pandemia de COVID-19.

„Vom avea o altă pandemie. Va fi un patogen diferit de data aceasta” – Bill Gates, februarie 2022

Alt val, alți morți, alte vaccinuri sau tot alea „ineficiente”, alte teorii conspiraționiste cu „maleficul” Bill Gates în rol principal.

Bill Gates este „doar” pe locul 4 în topul celor mai bogați oameni din lume

Site-ul bloomberg.com afișează clasamentul celor mai bogați oameni ai planetei, pe care îl actualizează zilnic la închiderea tranzacționărilor de la bursa din New York. Conform „indicelui miliardarilor Bloomberg”, Bill Gates este pe locul 4 între miliardarii lumii, devansat, în ordine, de compatrioții Elon Musk (Tesla), Jeff Bezos (Amazon) și francezul Bernard Arnault (LVMH / Louis Vuitton, Moët, Hennessy).

Indicele miliardarilor Bloomberg 3 mai
Bill Gates era pe locul 4 între cei mai bogați oameni din lume în clasamentul Bloomberg din 3 mai. Sursa foto: bloomberg.com

Indicele miliardarilor Bloomberg este un clasament zilnic al celor mai bogați oameni din lume. Cifrele sunt actualizate la închiderea fiecărei zile de tranzacționare din New York.

Bill și Melinda Gates au divorțat după 27 de ani de căsnicie și 3 copii

Melinda Ann French avea 23 de ani când a început relația cu Bill Gates, 32 de ani pe atunci, în 1987, după ce s-au cunoscut la un târg de tehnologie IT din New York. S-au căsătorit pe 1 ianuarie 1994, în cea mai mare insulă din Hawaii, Lanai, în cadrul unei ceremonii private.

Au „procesat”, ca să rămânem în domeniu, 3 copii: Jennifer Katharine (26 ani), Rory John (22 ani) și Phoebe Adele (19 ani) și au divorțat după 27 de ani, decizia, anunțată în mai 2021, fiind finalizată , din punct de vedere juridic, în august același an.

Au rămas într-o relație de prietenie și… afaceri, lucrează împreună la celebra lor „uzină” de caritate „Bill & Melinda Gates Foundation”, înființată în 2000. Care reamintim că era cotată în ultima zi din anul trecut la 51,9 de miliarde de dolari.

Bill Gates a explicat divorțul într-un interviu de la începutul lunii mai, din punctul său de vedere, și a declarat că regretă despărțirea de Melinda.

„În orice mariaj, când copiii pleacă de acasă, cuplul trece printr-o tranziție. La mine, din păcate, tranziția s-a numit divorț. Din punctul meu de vedere, a fost o căsătorie minunată, nu aș schimba nimic, nu aș alege niciodată să mă însor cu altcineva” – Bill Gates

  • 50 de milioane de dolari a donat Bill Gates în 2017 fondului de capital de risc „Dementia Discovery Fund”, care dezvoltă tratamente pentru Alzheimer
  • 9 decembrie 2010 este data în care Bill Gates, soția sa Melinda și Warren Buffett, al șaselea miliardar al lumii, au semnat fiecare un angajament, numit „Giving Pledge ”, prin care se obligă să doneze de-a lungul timpului cel puțin jumătate din averea lor în scopuri caritabile
  • 10 milioane de dolari este moștenirea promisă de Bill Gates fiecăruia dintre cei 3 copii ai săi, intenția sa, făcută publică, fiind ca 95% din avere să o doneze în scopuri caritabile
  • 2 este locul fundației „Bill & Melinda Gates” între sponsorii OMS (Organizația Mondială a Sănătății), după… Statele Unite ale Americii!
  • 1987 este anul în care Bill Gates a devenit cel mai tânăr miliardar din lume și a intrat în lista celor mai bogați oameni din America conform Forbes, cu o avere de 1,25 miliarde de dolari
  • 2005 este anul în care regina Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Elisabeth a II-a a i-a acordat lui Bill Gayes titlul de „Cavaler Onorific Comandant al Ordinului Imperiului Britanic” (KBE)
  • 2016 este anul în care Bill Gates și soția sa, Melinda, au primit de la președintele SUA Barack Obama „Medalia Prezidențială a Libertății” pentru acțiunile lor de caritate
  • 2017 este anul în care președintele francez François Hollande le-a acordat lui Bill și Melinda Gates cel mai înalt ordin național al Franței, „Comandantul Legiunii de Onoare”, pentru eforturile lor filantropice
ADVERTISEMENT