News

Cine este, de fapt, chestorul Benone Marian Matei, noul șef al Poliției Române

13.05.2021 | 21:37
ADVERTISEMENT

FANATIK vă spune cine este, de fapt, chestorul Benone Marian Matei, noul șef al Poliției Române. Până la numirea în noua funcție, el a fost seful Direcției Operațiuni Speciale din Poliție.

Benone Marian Matei a fost numit, joi, în funcția de șef al Poliției Române. Numirea s-a făcut printr-o decizie a prim-ministrului, Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

Din luna septembrie a anului 2020, Inspectoratul General al Poliției Române era condus de chestorul Eduard Mirițescu. Acesta a fost numit în funcție temporar, după ce Liviu Vasilescu și-a anunțat demisia.

Cine este, de fapt, Chestorul Benone Marian Matei, noul șef al Poliției Române

Decizia de numire în funcția de șef al Poliției Române a chestorului Benone Marian Matei
Decizia de numire în funcția de șef al Poliției Române a chestorului Benone Marian Matei
Sursa foto: Facebook/ Sindicatul Europol

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul chestor de poliţie Benone Marian Matei se numeşte în funcţia de inspector general, cu rang de secretar de stat, al Inspectoratului General al Poliţiei Române,” se arată în decizia semnată de șeful Guvernului.

ADVERTISEMENT

Decizia a fost publicată joi în Monitorul Oficial. Benone Marian Matei a primit funcția de chestor în noiembrie 2020.

La conducerea Poliției Române s-a aflat Eduard Mirițescu, funcția fiind una temporară. Fostul șef al instutuției, Liviu Vasilescu, a demisionat în luna septembrie a anului trecut, după scandalul clanului Duduianu.

ADVERTISEMENT

La vremea respectivă, mai mulți șefi din Poliție s-au întâlnit cu membrii clanului. Respectiva întânire a avut loc noaptea, înainte de înmormântarea lui Emi Pian.

Academiei de Poliţie se reorganizează

Nu este singura schimbare majoră din Poliția Română. Tot joi, Guvernul a aprobat reorganizarea Academiei de Poliţie ‘Alexandru Ioan Cuza.

ADVERTISEMENT

Se va reduce numărul de funcții de conducere. Între acestea, sunt vizate și patru posturi de decan, potrivit anunțului făcut de Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne.

„Reorganizarea Academiei de Poliție este un pilon fundamental al reformei MAI. Astăzi am aprobat în ședința Guvernului României proiectul de hotărâre privind organizarea și funcționarea Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din cadrul Ministerului Afacerilor Interne,” a scris pe Facebook Lucian Bode.

„În contextul acumulării în ultimii ani a unor probleme legate de funcționarea Academiei de Poliție, reorganizarea Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” este un pas firesc pentru profesionalizarea cadrelor MAI și diminuarea deficitului de profesioniști. Prin acest demers restabilim deopotrivă moralitatea și etica academică și profesională, în ideea că studenții care ies de pe băncile Academiei să fie bine pregătiți profesional și cu o înaltă ținută morală,” a adăugat.

„Un prim element al reorganizării vizează formarea inițială a ofițerilor pentru structurile MAI și ceilalți beneficiari din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională prin intermediul studiilor de licență, în cadrul a două facultăți: Facultatea de Poliție și Facultatea de Pompieri. Decizia de astăzi va facilita modernizarea programelor de pregătire academică și profesională, respectiv lărgirea sferei de recrutare a corpului universitar, prin cooptarea unor specialiști cu o reputație academică incontestabilă. Totodată, prin reorganizarea Academiei am decis desființarea celor două școli doctorale care au adus mari prejudicii de imagine instituției. În acest fel, vom repune Academia de Poliție pe un făgaș de maximă onorabilitate în ceea ce privește educația superioară”, a conchis acesta.

ADVERTISEMENT