Donald Trump a fost cu siguranță cel mai atipic președinte SUA din istorie. Au trecut 7 ani din momentul primei sale inaugurări, pe 20 ianuarie 2017, atunci când i-a urmat lui Barack Obama la putere. Un personaj iubit de unii, considerat sinistru de alții, Donald Trump a reușit cu siguranță să se facă remarcat în acești ani și nu doar aspectului său bizar din cauza părului portocaliu și frezei de Johnny Bravo.
Donald John Trump s-a născut în cartierul Queens din New York City la 14 iunie 1946 și a rămas newyorkez pe toată durata vieții sale. În ultimele luni ale președinției sale, în toamna lui 2020, s-a mutat oficial în Florida. Trump a fost al patrulea dintre cei cinci copii ai cuplulului Mary Anne MacLeod Trump și soțul Fred, un dezvoltator imobiliar.
Încă din tinerețe, Donald Trump a preluat afacerea imobiliară a tatălui său și a extins-o, de la hoteluri și cazinouri, terenuri de golf, concursuri de frumusețe și produse sub marcă proprie în întreaga lume. În anii 1970 și 1980, Donald Trump și-a clădit o reputație internațională de afacerist de succes.
Printr-o serie de cărți și, în anii 2000, ca vedetă a emisiunii The Apprentice, Trump s-a portretizat ca un om de afaceri fabulos de bogat și talentat. Cu toate acestea, multe dintre afacerile sale tradiționale, inclusiv cazinourile sale, au avut de suferit financiar și a trecut printr-o serie de falimente. Chiar și așa, Trump s-a ridicat mereu datorită numelui său.
Donald Trump a divorțat de două ori și a avut cinci copii cu trei soții. Donald Jr., Ivanka și Eric sunt cei mai în vârstă și au jucat roluri cheie în afacerile sale. Ivanka Trump și soțul ei, Jared Kushner, au devenit consilieri seniori ai Casei Albe în timpul președinției lui Trump. A treia soție a lui Trump, Melanie Trump (născută Knauss), a fost prima doamnă.
Până să ajungă al 45-lea președinte al SUA pe 20 ianuarie 2017, Donald Trump era un milionar cunoscut, însă nimeni nu se aștepta ca acesta să ajungă vreodată președinte. După un mandat cu plusuri și minusuri, Donald Trump a refuzat să se recunoască învins de Joe Biden. De altfel, timpul petrecut în funcție de Donald Trump a fost adesea numit ”fără precedent”, atât de critici, cât și de susținători.
Trump a fost, de asemenea, primul președinte care nu a servit niciodată în funcții publice sau în conducerea militară înainte de a ajunge la Casa Albă. A fost, de asemenea, a 5-a persoană care a câștigat voturile în Colegiul Electoral, dar a pierdut votul popular. În 2016, Hillary Clinton a câștigat cu 2,8 milioane de voturi mai multe decât Trump, însă milionarul s-a impus în Colegiul Electoral, cu 304 la 227.
Trump a fost, de asemenea, primul președinte american care a fost destituit de două ori. Prima dată în decembrie 2019, din cauza eforturilor sale de a convinge un lider străin să interfereze cu viitoarele alegeri prezidențiale din SUA. A fost judecat în Senat și a fost achitat în februarie 2020.
Camera Reprezentanților l-a destituit din nou pe președintele Trump în ianuarie 2021. Trump a refuzat să admită rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020 și să recunoască legitimitatea victoriei lui Biden, în care Biden a obținut cu 7 milioane de voturi mai mult ca Trump, pe lângă sprijinul Colegiului Electoral.
Trump și-a instigat atunci susținătorii să atace Capitoliul SUA pe 6 ianuarie 2021. Acest eveniment a dus la o a doua punere sub acuzare. El a fost judecat în Senat și a fost achitat din nou la câteva săptămâni după expirarea mandatului său. Trump a fost, de asemenea, primul președinte american care a fost condamnat pentru o infracțiune.
În mai 2024, un juriu din New York l-a găsit vinovat pe fostul președinte Trump pentru 34 de acuzații de falsificare a înregistrărilor comerciale, practic celebrul caz în care i-ar fi dat mită actriței porno Stormy Daniels, pentru a nu vorbi despre aventura sexuală pe care a avut-o cu Trump, cândva în 2006. De altfel, Donald Trump așteaptă mai multe verdicte pentru a afla dacă va ajunge la închisoare, însă cel mai probabil după alegeri.
Cu toate că în urmă cu un an experții credeau că Donald Trump nu va candida pentru un nou mandat, acesta fiind rezervat lui Ron DeSantis, iată că influența lui Trump a contribuit decisiv. Cu toate că a fost un personaj controversat, conservator, care nu și-a acceptat înfrângerea în fața lui Biden niciodată, se pare că tocmai acest lucru l-ar fi propulsat în sondaje pe primul loc.
Într-o societate americană a extremelor, divizate de comunismul reprezentat de Kamala Harris sau conservatorismul reprezentat de Donald Trump, alegătorii de ”dreapta” s-au unit în spatele lui Trump, fiind mai ales plictisiți de retorica pro LGBT a opoziției. Mai mult, Donald Trump este considerat un politician mult mai abil când vine vorba despre redresarea economică a SUA, cu toate că a falimentat de mai multe ori afacerile sale.
În urmă cu mai multe luni, când principalul contracandidat al lui Donald Trump era Joe Biden, republicanul avea șanse foarte mari să fie noul președinte al SUA. Lucrurile s-au schimbat radical după intrarea în cursă a Kamalei Harris, vicepreședintele lui Joe Biden. Cert e că, dacă va ajunge președinte, Donald Trump va avea mare bătaie de cap.
Asta, după ce a supraviețuit unei tentative de asasinat, într-o societate divizată în care se vorbește tot mai des despre războiul civil care ar fi iminent. Pe timp de pace, Donald Trump trebuie să redreseze economic SUA, să pună China la locul ei, să oprească războiul din Ucraina fără să pară copilul de mingi al lui Putin și să oprească migrația ilegală. Toate sunt teme extrem de sensibile pentru alegătorii din SUA.
Sondajele din acest an sunt cu siguranță mai strânse ca niciodată. La americani sistemul electoral este unul extrem de complicat, unde nu doar votul popular contează. Pe scurt, bătălia se va da în câteva state ”cheie”, denumite de americani ”swing-states”. Anumite state unde publicul nu este niciodată hotărât și orice se poate întâmpla. Drept dovadă, campania electorală în ultima perioadă a avut loc doar în aceste state.
Strict vorbind despre sondaje, acestea par irelevante pentru toți specialiștii, pentru că o parte dintre sondaje o dau favorită pe Kamala Harris în diverse state relevante cu 2-3%, în timp ce alte sondaje în dau pe Donald Trump. În ecuație va intra și Colegiul Electoral, pe care Donald Trump pare să-l aibă de partea sa. Așadar, cu toate că pare imposibil de prezis o victorie a lui Donald Trump, specialiștii mizează mai degrabă pe victoria acestuia, în detrimentul Kamalei Harris.
Ultimul mandat drept președinte al lui Donald Trump a avut sute de controverse, astfel că alegerea lui Trump din nou drept președinte este urmărită atent nu doar de americani, ci și de comunitatea internațională. Într-o lume în care Rusia pare pregătită să se extindă în toată Europa, iar China dă târcoale insulei Taiwan, multă lume se întreabă dacă Donald Trump este cel care va aduce pacea.
Momentan, singurul lucru evident e că societatea americană e divizată, în timp ce imaginea lui Trump este șifonată pe plan extern. Pentru un personaj controversat, din categoria ”fie îl iubești, fie îl urăști”, Donald Trump are o presiune uriașă pe umeri pentru a dovedi tuturor dacă este înger, sau demon. Concluzia poate fi trasă începând cu 5 noiembrie 2024.