La alegerile de duminică, 23 februarie, CDU, partidul conservator condus de Friedrich Merz, a obținut cele mai multe voturi. A fost urmat de partidul de extremă dreapta AfD. La polul opus, partidul lui Olaf Scholz, SPD s-a clasat doar al treilea.
Primele rezultate exit-poll la alegerile din Germania de seara trecută dădeau conservatorii pe locul 1, cu 29% din voturi. La aproape 10 puncte procentuale distanță se afla extrema dreaptă (AfD), cu 19,5% din voturi. Socialiștii conduși de Olaf Scholz erau doar pe locul al treilea, cu doar 16% din voturi, urmați de Ecologiști (13,5%) și Partidul Stângii (8,5%).
În acest moment, Friedrich Merz, un fost bancher, pare că va fi aproape sigur următorul cancelar al Germaniei. În vârstă de 69 de ani, acesta nu a fost niciodată ministru în guvern. Dacă va fi ales, politicianul va fi al doilea cel mai în vârstă cancelar la începutul mandatului, după Konrad Adenauer. Acesta din urmă şi-a început în 1949 primul mandat la vârsta de 73 de ani.
Dar cine este, de fapt, acest Friedrich Merz? Cariera sa politică a avut multiple urcușuri și coborâșuri. În trecut, a fost îndepărtat de Angela Merkel, dar nu a cedat și s-a întors la vârful CDU.
Merz s-a născut pe 11 noiembrie 1955, Brilon, Republica Federală Germania, Germania. Este catolic şi jurist, la fel ca tatăl său. În 1989, la vârsta de 33 de ani, a devenit europarlamentar pe listele CDU. Ulterior, a devenit deputat în Bundestag. Bun orator şi politician bătăios s-a făcut rapid remarcat.
Merz a făcut o serie de drumuri între politică și economie. Astfel, retragerea sa din politică a însemnat ascensiunea în economie. Între anii 2005-2021 a lucrat pentru o casă internaţională de avocatură şi a ocupat posturi de vârf în consilii de supraveghere şi de administraţie.
Apoi, între 2016-2020 a fost preşedintele Consiliului de Supraveghere pe Germania al celui mai mare administrator de averi la nivel mondial, Blackrock. După ce Merkel a anunţat că se va retrage din politică în 2021, Merz s-a întors şi a reajuns treptat în vârf. În 2022, CDU l-a ales, la a treia încercare, preşedinte al formaţiunii.
După aflarea rezultatelor preliminare de duminică, liderul conservatorilor germani a afirmat că dorește formarea cât mai rapid posibil a unui guvern. ”Lumea exterioară nu așteaptă și nu va aștepta nici negocieri îndelungate de coaliție. Trebuie să redevenim rapid operaționali pentru a face ce trebuie pe plan intern, pentru a redeveni prezenți în Europa”, a declarat la Berlin, Friedrich Merz, liderul Uniunii Creștin-Democrate (CDU).
La începutul campaniei electorale din Germania, Merz s-a prezentat ca un om de afaceri asertiv, care ar fi bine echipat pentru a încheia înțelegeri față în față cu Donald Trump. Ulterior, Merz a fost forțat să-și schimbe poziția în câteva ore după ce președintele SUA a inversat povestea războiului de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei.
Merz nu și-a ascuns șocul după declarațiile lui Trump care a dat vina pe Ucraina pentru război. Merz a numit-o ”o inversare clasică a narațiunii autor-victimă”, conform The Guardian.
Relația lui Merz cu Administrația Trump este una destul de rece. Liderul conservator a spus, recent, că intervenția Washingtonului în alegerile din Germania ”nu a fost mai puțin drastică, dramatică și, în cele din urmă, mai puțin nerușinată decât intervenția pe care am văzut-o din partea Moscovei”.
Mai mult, acesta a criticat dur administrația lui Donald Trump. Merz a îndemnat Europa să se distanțeze de Washington. A spus asta în timpul unei emisiuni post-electorale difuzat de postul public de televiziune ARD.
”Comunic îndeaproape cu mulți prim-miniștri și șefi de stat din UE și pentru mine este o prioritate absolută să consolidăm Europa cât mai repede posibil, astfel încât să obținem independența față de SUA, pas cu pas”, a declarat Merz.