News

Cine este, de fapt, Jeff Bezos? A pornit Amazon dintr-un garaj, iar acum e acuzat că își tratează angajații cumplit

Jeff Bezos, miliardarul care a înființat cel mai mare magazin online din lume, Amazon, își tratează cumplit angajații. FANATIK vă dezvăluie cum a ajuns Jeff Bezos pe locul 2 în topul celor mai bogați oameni din lume.
18.05.2022 | 08:04
Cine este de fapt Jeff Bezos A pornit Amazon dintrun garaj iar acum e acuzat ca isi trateaza angajatii cumplit
Jeff Bezos, miliardarul care a înființat cel mai mare magazin online din lume, „Amazon”, își tratează cumplit angajații. FANATIK vă dezvăluie cum a ajuns Jeff Bezos pe locul 2 în topul celor mai bogați oameni din lume. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cine este Jeff Bezos? 9 oameni din 10 vor spune „cel mai bogat om din lume”. N-au dreptate. A fost, nu mai este. L-a întrecut Elon Musk. 8 oameni din 10 vor spune „proprietarul Amazon”. Au dreptate. Jeff Bezos este proprietarul celui mai mare magazin online din lume, „The Everything Magazin”, magazinul de orice.

Cine este, de fapt, Jeff Bezos?

Prezentarea de mai sus este simplistă. Jeff Bezos este un personaj complex, o minte extraordinară, strălucitoare, un multimiliardar care a pornit afacerile într-un garaj. Tot simplist privind lucrurile. FANATIK vă prezintă în continuare viața acestui geniu din lumea internetului.

ADVERTISEMENT

Era 12 ianuarie 1964 când în Albuquerque, New Mexico, o puștoaică de liceu, Jacklyn Preston, năștea, la 17 ani, primul său copil, un băiețel, botezat Jeffrey. Jeffrey Preston. Tatăl era Ted Jorgensen, 19 de ani, a cărui familie avea un magazin de biciclete.

Mama și tatăl lui Jeffrey n-au rezistat împreună, s-au despărțit și în aprilie 1968 Jacklyn și-a refăcut viața în mariajul cu Miguel „Mike” Bezos, un inginer cubanez care fugise din „paradisul comunist” al lui Fidel Castro în „putredul capitalism imperialist” din SUA.

ADVERTISEMENT

Miguel Bezos l-a înfiat pe Jeffrey, care a aflat când a împlinit 10 ani că „Mike” este tatăl său adoptiv. Mama sa l-a ținut departe de ei pe tatăl biologic, Ted. Vestea nu l-a marcat deloc pe Jeffrey, care, conform spuselor mamei sale, „era mai speriat că trebuie să poarte ochelari decât de apartenența sa natural-paternală”.

Familia Bezos s-a stabilit în Houston, Texas, unde Miguel își găsise un job, ca inginer la „Exxon”. Jeffrey, devenit Bezos din Preston, a fost înscris la școala elementară „River Oaks” din Houston. Își petrecea vacanțele de vară la bunicul său matern, Lawrence Preston Gise, director regional al Comisiei de Energie Atomică din SUA în Albuquerque. Acesta i-a sădit și i-a dezvoltat lui Jeffrey interesul pentru știință și tehnologie.

ADVERTISEMENT

A găsit un „pământ” fertil în inteligența nepotului, în ingeniozitatea acestuia, care, la 3 ani își dezasamblase pătuțul cu o șurubelniță pentru că voia să doarmă într-un pat mare, ca oamenii mari… Nu avea 11 ani când și-a construit o alarmă electrică ca să-i țină pe frații mai mici… departe de camera sa!

Familia Bezos s-a mutat la Miami, Florida, în 1979 și Jeffrey s-a înscris la liceul „Miami Palmetto”. În vacanțe lucra la „McDonald’s”, dar nu i-a plăcut și a fondat împreună cu iubita lui de atunci o tabără de vară pentru copii. 10 zile pentru 600 de dolari. Au avut 6 „clienți”

ADVERTISEMENT

Jeff Bezos a început afacerea „Amazon” în garajul casei

În 1986 Jeff Bezos a absolvit Universitatea Princeton cu „Summa cum laude”, cea mai înaltă distincție academică conferită absolvenților, cu licență în inginerie electrică și știința calculatoarelor.

A lucrat la „Fitel”, un start-up de telecomunicații, apoi, în 1988, a intrat în domeniul bancar și a ajuns manager la „Banksters Trust”. În 1990 a trecut la „D.E. Shaw & Co”, multinațională de gestionare a investițiilor, unde a devenit al patrulea vicepreședinte senior, la 30 de ani, în 1994.

În acel an, statistica arăta că internetul crescuse cu, atenție!, 2.300% în 1993, iar Jeff Bezos s-a hotărât să-și ia cariera, soarta, viața în propriile mâini. A părăsit „D.E. Shaw & Co”, s-a mutat la Bellevue, Washington și a început să-și construiască visul: o rețea virtuală de comerț internațional în plină eră de explozie a internetului.

A muncit zile și nopți, nu este doar o figură de stil, în garajul locuinței sale de pe Northeast 28 th Street. A deschis „taraba” la 5 iulie 1994. Era o… librărie! O librărie online. Botezată „Amazon”.

Denumirea sugera mărimea uriașă a „magazinului”, la fel ca a fluviului cu același nume, cel mai mare din lume. La lansare, „Amazon” avea motto-ul „Cea mai mare librărie a Pământului”.

Apoi „Amazon” începe cu litera „A”, prima în alfabet, iar în vremea aceea listele de site-uri erau ordonate alfabetic și un nume care începea cu „A” apărea mai repede în căutările online ale clienților. După cum „indică” și săgeata care conectează literele „A” și „Z” din logo-ul companiei. Ați observat-o?

În prima lună de la lansare, librăria „Amazon” a vândut cărți în toate cele 50 de state ale SUA și în 45 de alte țări. Și a tot crescut. Și s-a tot diversificat ca ofertă de produse. Și a tot adus bani în contul lui Jeff Bezos.

Care a investit și a reinvestit, dezvoltând afacere după afacere. În 1998 a devenit unul din primii investitori „Google”, cu 250.000 de dolari. Astăzi, acțiunile „Google” cumpărate atunci valorează două miliarde de dolari. Ce a creat Jeff Bezos în continuare, puteți citi… în continuare!

  • 2000 – Blue Origin: companie aerospațială pentru rachete și noi vehicule care să faciliteze călătoriile în spațiu. „Pas cu pas, feroce” este motto-ul „Blue Origin”, gândit de Jeff Bezos după propriul crez.
  • 2002 – Amazon Web Services: companie pentru analiza datelor meteo și a traficului website-ului.
  • 2005 – Amazon Prime: serviciu pentru transmiterea de filme și melodii online.
  • 2006 – Amazon Prime Video: serviciu pentru transmiterea de seriale.
  • 2007 – Amazon Music: platformă pentru achiziționare de melodii online.
  • 2007 – Amazon Kindle: serviciu de cumpărare și descărcare a cărților, ziarelor și revistelor în format electronic.
  • 2010 – Amazon Studios: companie producătoare de filme și seriale.
  • 2011 – Amazon Drive: spațiu de stocare tip „cloud” pentru fișiere și fotografii.
  • 2013 – a cumpărat ziarul The Washington Post cu 250 de milioane de dolari. În octombrie 2013, „Amazon” devenea cea mai mare piață de comerț online retail din lume.
  • 2015 – Amazon Maritime: operează transportul de produse din China în SUA.
  • 2016 – Amazon Prime Air: fabrică drone pentru a transporta la mare distanță produse de mici dimensiuni, cu o greutate maximă de 2 kilograme, comandate de clienți.
  • 2021 – a cumpărat celebra companie de film „Metro Goldwin Mayer” (MGM) cu 8,45 miliarde de dolari.

Jeff Bezos controlează și alte companii/platforme: „Twitch” (producător jocuri video), „A9.com” (producător motoare de căutare), „Annapurna Labs” (companie israeliană care produce microelectronice), „Audible.com” (producător de melodii, cărți audio, programe educaționale și programe radio/TV), „ComicXology” (platformă de reviste cu benzi desenate în format virtual), „CreateSpace” (platforma pentru creatori independenți), „Goodreads” (bază de date pentru cărți), „Kuiper Systems” (platformă de proiectare de sateliți de internet), „RingBell” (companie pentru sisteme de securizare a ușilor și fabricarea de camere video), „Whole Foods Market” (lanț de supermarkete alimentare), „Souq” (platformă de vânzări din Orientul Mijlociu).

Jeff Bezos investește în neuroștiințe, biotehnologie, cercetări și sisteme medicale pentru prelungirea vieții, streaming audio-video (transferul de date în flux continuu), cloud computing (stocarea datelor fără a fi amplasate într-un dispozitiv electronic fizic) și în dezvoltarea inteligenței artificiale.

Angajații lui Jeff Bezos s-au plâns mereu că sunt tratați cumplit

Jeff Bezos nu este un șef bun, un șef „prieten” cu angajații. N-a fost niciodată, nu va fi niciodată. Se enervează repede pe subalterni din nimicuri, țipă la ei și îi jignește ușor. Nu-și cere niciodată scuze, chiar dacă se dovedește că n-a avut dreptate.

Angajații săi, mai ales ambalatorii, transportatorii de mărfuri, muncitorii de întreținere și cei necalificați din depozitele și sediile de livrare din America de Nord, Asia și Europa de Vest, s-au plâns deseori că muncesc în condiții inumane, fără pauze de toaletă, în căldură excesivă, cu lipsă de aerisire, ajungând astfel să sufere de deshidratare, insomnie, oboseală cronică. În 2019, Jeff Bezos a tăiat asigurarea de sănătate a angajaților part-time.

„«Amazon» monitorizează fiecare mișcare a muncitorilor din depozitele sale deoarece Jeff Bezos crede că angajații sunt în mod inerent leneși și trebuie împiedicați să se răsfețe cu lenea lor naturală” – David Niekerk, fost vicepreședinte „Amazon”, conform „La Libre Belgique” din 26 iulie 2021

„Bezos crede, de asemenea, că, în timp, dorința muncitorilor de a obține performanțe mai mici lasă loc mediocrității. El spune tot timpul că natura noastră umană este să depunem cea mai scăzută cantitate de efort pentru a obține ceea ce ne dorim sau de care avem nevoie” – David Niekerk

„Angajații «Amazon» au puține șanse de a fi avansați și nu au garantată o creștere a salariilor după primii trei ani de la angajare. «Amazon» poate chiar să concedieze angajații pentru o singură zi de productivitate scăzută” – David Niekerk

Iar Administrației SUA pentru Sănătate și Siguranță în Muncă publica în iunie 2021 un raport care constata că angajații din depozitele „Amazon” erau de „peste două ori mai susceptibili să sufere răni grave decât angajații altor lanțuri de magazine”.

Nici darnic cu salariile nu este Jeff Bezos. Și nu pentru că n-ar avea de unde… Lui i-au intrat în cont 8.961.187 de dolari pe oră (media calculată pentru anul 2021), de 315 ori mai mult decât salariul mediu al unui muncitor în SUA pe un an întreg (28.466 de dolari în 2021).

Cei mai bogați 10 miliardari din lume

Top miliardari 29 aprilie 2022

Sursa: Bloomberg Billionaires Index din 29 aprilie 2022

  • „Călătoriile în spațiu sunt cel mai important proiect pe care-l dezvolt. Când aveam cinci ani, Neil Armstrong a pășit pe Lună. Am fost, sunt și voi fi mereu atașat de această pasiune pentru spațiu și pentru explorare” – Jeff Bezos
  • „Jeff Bezos este un titan corporativ genial, dar misterios, capricios, pretențios și cu sânge rece” – Nellie Bowles, jurnalist la „The New York Times”
  • 2017 a fost anul în care Jeff Bezos l-a întrecut în avere pe Bill Gates (112 miliarde de dolari față de 110,5 miliarde de dolari) și pe 6 martie 2018 revista „Forbes” îl desemna oficial „cel mai bogat om din lume”
  • 2021 a fost anul în care Jeff Bezos a fost depășit de Elon Musk, fiind acum pe locul 2 între cei mai bogați oameni din lume
  • 20 iulie 2021 este data la care Jeff Bezos a devenit al doilea miliardar care a ajuns in spațiu, după britanicul Richard Branson (11 iulie 2021). Zborul a durat 11 minute, atingând o altitudine maximă de 107 kilometri
  • „Toţi cei care au fost în spaţiu au spus că s-au întors schimbaţi şi că au rămas stupefiaţi, înmărmuriţi de Terra şi de frumuseţea ei, dar şi de fragilitatea ei şi sunt cu totul de acord cu aceştia″ – Jeff Bezos după zborul în spațiu
  • 4 copii are Jef Bezos (3 băieți, ai lor, și o fată, adoptată din China) cu fosta sa șoție, MacKenzie Scott, cu care a fost căsătorit 25 de ani (1994-2019)
  • 38 de miliarde de dolari i-a dat Jeff Bezos fostei sale soții, MacKenzie Scott, la divorțul din 2019, sumă care a dus-o pe locul 3 în topul celor mai bogate femei din lume și pe 22 „la general”. Acum averea sa a ajuns la 44,7 de miliarde de dolari, fiind a 5-a „doamnă-miliard” și pe 26 „la general”, conform Bloomberg Billionaires Index din 29 aprilie 2022
ADVERTISEMENT
Tags: