News

Cine este deputatul UDMR ales într-un județ fără unguri. Cum a fost posibil

09.12.2020 | 19:22
Cine este deputatul UDMR ales intrun judet fara unguri Cum a fost posibil
Cine este deputatul UDMR ales într-un județ fără unguri
ADVERTISEMENT

Printre cei 21 de reprezentanți pe care UDMR îi va avea în Camera Deputaților după alegerile din 6 decembrie se numără și Attila Kelemen, ales în Caraș-Severin, județ în care ponderea maghiarilor este în jur de 1%.

La UDMR este deja o tradiție să primească mandate în județe în care procentajul ungurilor este insignifiant. Astfel, după 1990, Uniunea a primit mandate în Galați, Tulcea, Constanța și în diaspora.

ADVERTISEMENT

Acest lucru este posibil întrucât Legea electorală este construită pe principiul reprezentării proporționale, pe cât posibil, a partidelor. Pentru ca această reprezentare proporțională să fie respectată, uneori primesc mandate candidați ai unor partide care au obținut scoruri foarte mici în județele lor.

Deputați UDMR de Tulcea, Galați sau Constanța

Când a fost pus în fruntea listei de candidați pentru Camera Deputaților a UDMR în județul Caraș-Severin, probabil că Attila Kelemen nu trăgea nădejde să ajungă vreodată parlamentar, întrucât în acest județ, potrivit datelor recensământului din 2011, locuiesc 2.938 de etnici maghiari la o populație de 295.579, aproximativ 1%. La alegerile de duminică, doar jumătate din ungurii din județ au pus ștampila pe lista UDMR, scorul obținut fiind de 0,51%.

ADVERTISEMENT

Attila Kelemen nu este primul norocos care devine deputat în pofida așteptărilor. În 1996, intra în Parlament Vaida Francisc-Attila, un fotograf la C.M.M. Foto Color UNION Bucureşti, el fiind ales pe listele din județul Tulcea. În 2004, era ales ca deputat de Galați Szekely Levente-Csaba. Născut în Mureș, a profesat ca medic veterinar în Galați, județ în care se stabilise încă din anii 80.

Trecerea la sistemul de vot uninominal în 2007 dădea speranțe că asemenea anomalii electorale nu vor mai fi posibile. Ei bine, nu. Mai mult, s-au amplificat. Astfel, la alegerile din 2008 devenea deputat de diaspora Koto Iosif care obținuse în  colegiul în care a candidat, Africa-Asia, un număr de 34 de voturi, probabil cel mai mic număr obținut de un parlamentare vreodată. Fără să fie însă vina lui Koto, altminteri un om respectabil, cu o carieră universitară de filolog strălucită, el fiind și secretar de stat în Ministerul Educației în două rânduri. Însă uninominalul în stil românesc l-a scos de la pensie după numai doi ani pentru a-i reprezenta pe românii stabiliți în țările din Africa și Asia.

ADVERTISEMENT

Mai nou, după alegerile din 2016, printre deputații UDMR s-a aflat Antal István-János, ales deputat de Constanța. De profesie inginer  zootehnist din Satu Mare, Antal a fost pus cap de listă în  județul de la malul mării, liderii UDMR știind de acum că nu se știe niciodată de unde sare iepurele.

„Maghiarii” Frunză și Enescu

UDMR are candidați în toate județele țării și în circumscripția din străinătate. De este important acest aspect? Pentru că acum fiecare vot contează. Voturile neutilizate sunt adunate și astfel pot contribui la repartizarea unui nou mandat pentru comunitatea maghiară”, se spune pe pagina web a Uniunii la secțiunea de prezentare a candidaților la alegerile din 6 decembrie.

ADVERTISEMENT

Din acest motiv, UDMR a depus liste complete pentru fiecare județ, uneori recurgând și la serviciile unor candidați care, după nume, sunt români, dar probabil cu ceva rubedenii maghiare sau femei care au luat numele soțului român. De exemplu, la București au candidat Elizabeta Barbu, Viorica-Margareta Frunză sau Șerban-Petru Enescu, care după nume nu par urmași ai regelui Arpad.

O procedură complicată de atribuire a mandatelor

UDMR a obținut mandate în județe din Vechiul Regat pentru că atribuirea lor se face în două etape: o parte dintre mandate sunt atribuite la nivelul circumscripțiilor și celelalte la nivel național.

La nivelul circumscripției se calculează mai întâi coeficientul electoral, prin împărțirea numărului de voturi exprimate la numărul de mandate de senator sau deputat alocate respectiului județ. Fiecare partid primește un număr de mandate în funcție de câte ori coeficientul electoral este inclus în numărul de voturi primit de acel partid.

Ca exemplu, să presupunem că în județul Harghita au fost 200.000 de voturi valabil exprimate. Cum Harghita are 5 mandate de deputat, coeficientul electoral pentru Camera Deputaților va fi de 200.000:5, adică 40.000. Să mai presupunem că UDMR obține 183.000 de voturi în județ, număr care va fi împărțit la coeficientul electoral, rezultatul împărțirii fiind de 4,57. În consecință, Uniunea ar primi automat patru mandate de deputat, echivalentul a 160.000 de voturi din cele 183.000.

Diferența de 23.000 de voturi va fi luată în calcul în faza națională a atribuirii mandatelor, unde acestea se acordă astfel încât să fie respectată, pe cât posibil, propoționalitatea scorurilor obținute  de fiecare partid la nivel național. Astfel, Attila Kelemen a devenit deputat de Caraș-Severin și cu voturile exprimate în Secuime sau de ungurii răzlețiți prin județele Moldovei sau Munteniei. Chiar dacă el nu va fi reprezentativ pentru județul său, el va fi reprezentativ la nivel național pentru ca UDMR să aibă un număr de parlamentari echitabil în raport cu voturile obținute. Aceeași situație se poate regăsi și la celelalte partide, însă acestea nu atrag atenția ca în cazul etnicilor maghiari, chiar dacă mecanismul de repartizare este același.

ADVERTISEMENT