Cine este Dinamo Tbilisi, antrenată acum de Uhrin jr.

UPDATE: 16.00: "Cel mai probabil adversar al nostru în turul trei preliminar va fi Steaua. Despre Steaua de astăzi nu deţin foarte multe informaţii la această oră. Steaua s-a descurcat foarte...
19.07.2013 | 16:16
Cine este Dinamo Tbilisi antrenata acum de Uhrin jr

UPDATE: 16.00: “Cel mai probabil adversar al nostru în turul trei preliminar va fi Steaua. Despre Steaua de astăzi nu deţin foarte multe informaţii la această oră. Steaua s-a descurcat foarte bine anul trecut în Liga Europa, este o echipă dominată de jucători români. Unii dintre ei, Latovlevici, Nikolici, Bourceanu, au jucat sub comanda mea la Timişoara. Steaua joacă aproape toate meciurile de pe teren propriu cu tribunele pline. Cât am antrenat în România, nu am pierdut în faţa Stelei”, a declarat Duşan Uhrin jr pe site-ul oficial al celor de la Dinamo Tbilisi.

Dinamo Tbilisi, adversara Stelei din turul trei preliminar al Ligii Campionilor, este cea mai titrată echipă din Georgia şi, totodată, una dintre cele mai puternice cluburi din fosta URSS.

“Roş-albaştrii” n-au jucat niciodată cu echipe din Georgia. Dinamo Tbilisi a venit de două ori în România şi de fiecare dată s-a calificat. În sezonul 1987-1988 al Cupei UEFA, Dinamo Tbilisi a jucat în turul doi cu Victoria Bucureşti. Gruzinii s-au impus la Bucureşti cu scorul de 2-1, iar în retur s-a înregistrat o remiză, scor 0-0.

În sezonul 1994-1995, tot în Cupa UEFA, georgienii au dat de pămînt cu Universitatea Craiova: 2-0 la Tbilisi şi 2-1 pe fostul “Central”. Starurile gruzinilor erau atunci Kinkladze şi Şota Arveladze.

Georgienii au avut evoluţii modeste în ultimii ani în cupele europene, eliminînd multe echipe minuscule, însă n-au mai prins grupele unei competiţii europene din sezonul 2004-2005, cînd au fost în grupele Cupei UEFA (actuala liga Europa), dar n-au strîns niciun punct.

Dinamo Tbilisi este antrenată acum de fostul tehnician al Timişoarei şi al lui CFR Cluj, cehul Dusan Uhrin jr. Are cinci stranieri în lot, în frunte cu spaniolul Xisco, fost jucător la Valencia, care a jucat contra Stelei în 2005! El îl are coleg pe Ustaritz, jucător cu multe prezenţe la Athletic Bilbao şi la Betis Sevilla. Ceilalţi stranieri de la Tbilisi sînt macedoneanul Darko Glisici, slovacul Peter Grajciar şi ivorianul Patrick Vouho.

Dinamo Tbilisi este o legendă a fotbalului sovietic. Georgienii au în palmares 2 titluri în URSS, dar şi alte 18 prezenţe pe podium! “Alb-albaştrii” mai au şi 2 Cupe ale URSS şi alte 6 finale! În Georgia, Dinamo a spulberat tot: 14 titluri, 10 Cupe şi 5 Supercupe. Cel mai important trofeu al celor de la Dinamo Tbilisi este Cupa Cupelor, pe care gruzinii au cîştigat-o în 1981. Ramaz Shengelia şi David Kipiani erau starurile acelei echipe care peste un an, în 1982, au prins şi o semifinală de Cupa UEFA.

Dinamo Tbilisi
Anul înfiinţării: 1925
Culori: alb-albastru
Stadion: “Dinamo Tbilisi Arena” (53.279 locuri)
Palmares: 1 Cupa Cupelor, 2 titluri URSS, 2 Cupe ale URSS, 14 titluri în Georgia, 10 Cupe ale Georgiei, 5 Supercupe ale Georgiei