Fotbal international

Cine este Dinamo Zagreb, adversara lui CFR Cluj în turul doi preliminar al UCL! Campioana ultimilor 3 ani și scandaluri de fraudă fiscală

20.08.2020 | 00:00
Cine este Dinamo Zagreb adversara lui CFR Cluj in turul doi preliminar al UCL Campioana ultimilor 3 ani si scandaluri de frauda fiscala
ADVERTISEMENT

Echipa Dinamo Zagreb, adversara lui CFR Cluj în turul doi preliminar al Champions League, este una dintre formațiile cu cele mai bune rezultate internaționale din ultimii ani din Europa de Est.

În primul tur preliminar, CFR Cluj a învins-o pe Floriana, scor 2-0, după un meci slab al campioanei României. Partida cu Dinamo Zagreb se va juca pe 25 sau 26 august.

ADVERTISEMENT

Fără a mai fi capi de serie în turul doi preliminar, ardelenii au avut parte de o tragere la sorți foarte grea și vor întâni campioana Croației, Dinamo Zagreb.

Adversară de calibru pentru CFR Cluj: Dinamo Zagreb

Meciurile din turul doi preliminar al Champions League se vor disputa într-o singură manșă, pe 25 sau 26 august, iar CFR Cluj va avea un adversar de calibru: Dinamo Zagreb. Marele avantaj al ardelenilor este ca întâlnirea va avea loc pe arena ”Dr. Constantin Rădulescu”.

ADVERTISEMENT

Dinamo Zagreb este un club înființat în anul 1911, iar în ultimii ani a dominat autoritar campionatul Croației. De la desființarea fostei Iugoslavii, Dinamo Zagreb a câștigat de 21 de ori titlul în Croația, ultimele trei consecutiv.

În sezonul precedent, trupa pregătită de controversatul Zoran Mamic a terminat cu un avans de 15 puncte față de a doua clasată, marea rivală Hajduk Split. De asemenea, Dinamo Zagreb a avut cel mai bun atac și cea mai bună apărare din ligă.

ADVERTISEMENT

Golgheterul echipei este atacantul Mislav Orsic, care a încheiat sezonul trecut cu 13 reușite, dar printre vedete îi mai regăsim pe fundașul francez Kevin Theophile-Catherine, mijlocașii Arijan Ademi și Nikola Moro sau atacanții Mario Gavranovic și Izet Hajrovic.

În acest moment, lotul formației Dinamo Zagreb este cotat pe site-urile de specialitate la 94 de milioane de euro, iar cei mai bine cotați jucători sunt portarul Dominik Livakovic (12,5 milioane de euro) și atacantul Bruno Petkovic (11 milioane de euro) și extrema Mislav orsic (7,5 milioane de euro).

ADVERTISEMENT

Dinamo Zagreb are una dintre cele mai performante academii

Dinamo Zagreb a bifat de-alungul timpului șapte prezențe în grupele Champions League. Și în acest sezon croații au ajuns în această fază, dar au încheiat pe ultimul loc într-o grupă cu Manchester City, Atalanta Bergamo și Șahtior Donețk.

Dinamo a început în forță cu un 4-0 în fața Atalantei, dar apoi nu a mai scos decât două egaluri, 2-2 și 3-3, în dubla cu Șahtior. Cu toate acestea, croații au fost în cărți până în ultima etapă, atunci când au pierdut acasă cu Manchester City, scor 1-4.

Academia de Fotbal a lui Dinamo Zagreb este supranumită și ”fabrica de talente”, pentru că foarte mulți jucători tineri sunt lansați în fotbalul mare de campioana Croației. De altfel, clubul croat este renumit pentru numele mari crescute în curte: Luka Modric, Vedran Corluka, Milan Badelj, Mario Mandzukic, Marcelo Brozovic, Dejan Lovren, Andrej Kramaric, Marko Pjaca.

Dinamo Zagreb a trecut și printr-un mare scandal de fraudă fiscală. În vara anului 2015, cei doi frați Mamic care au făcut legea la club, președintele Zdravko și antrenorul Zoran, au fost arestaţi sub acuzaţia de fraudă fiscală estimată la mai multe milioane euro.

Fraţii Mamic, ca şi un oficial al Federaţiei croate de fotbal (HNS) şi un inspector fiscal, au fost suspectaţi de evaziune fiscală şi de dare şi luare de mită în valoare de mai multe milioane de euro. Presupusele infracţiuni, comise în 2008, au păgubit clubul cu 15,5 milioane de euro.

ADVERTISEMENT