Sport

Cine este Dinu Todoran, noul antrenor de la FCSB. Relație strânsă cu Mihai Stoica și dinamovist pur-sânge

Gigi Becali l-a numit pe Dinu Todoran antrenor la FCSB. E campion al României ca jucător şi a lucrat cu Mihai Stoica.
21.05.2021 | 23:46
Cine este Dinu Todoran noul antrenor de la FCSB Relatie stransa cu Mihai Stoica si dinamovist pursange
Dinu Todoran in meciul de fotbal dintre FCSB si FC Voluntari, din cadrul Ligii 1 Betano, desfasurat pe Arena Nationala din Bucuresti, sambata 27 octombrie 2018. © FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

Gigi Becali, patronul lui FCSB, a anunţat noul antrenor al echipei sale, iar numele acestuia este Dinu Todoran. Îl va înlocui pe Toni Petrea la finalul sezonului, când înţelegerea actualului tehnician expiră.

Decizia lui Becali a luat prin surprindere pe toată lumea, mai ales că în ultimele zile negociase cu antrenori mult mai cunoscuţi, ca Marius Şumudică sau Nicolae Dică. Ambii au refuzat însă propunerile venite din partea FCSB, iar patronul a fost nevoit să caute soluţii. FANATIK a aflat însă care este strategia lui Gigi Becali şi a dezvăluit în exclusivitate că Todoran va fi principal doar în acte, iar Mihai Pintilii va pregăti echipa.

ADVERTISEMENT

Numele lui Dinu Todoran a apărut iniţial ca variantă pentru echipa secundă a roş-albaştrilor, dar zeiţa Fortuna i-a zâmbit acestuia, care se afla la biserică în momentul în care a fost sunat. Semn divin, a considerat Becali, care l-a „promovat“ rapid de la echipa a doua la cea din Liga 1.

Şi-a luat licenţa în acelaşi timp cu Rădoi şi Mutu

Dar cine este antrenorul Dinu Todoran? Este absolvent al Şcolii Federale de Antrenori, licenţă Pro, pe care a dobândit-o în decembrie 2020, în aceeaşi zi în care Mirel Rădoi şi Adrian Mutu, selecţionerii României şi României U21, şi-au primit şi ei o calificare similară în urma examenelor.

ADVERTISEMENT

Experienţa lui Todoran în antrenorat se reduce la nivel de juniori şi câteva partide de Liga 2 şi Liga 1. A pregătit formaţia U-19 a lui FC Voluntari şi a fost antrenor secund la prima echipă, cu un scurt interimat la prima echipă, când a prins 4 jocuri.

Are o victorie, două remize şi o înfrângere pe banca primei echipe a Voluntariului. Mai exact, a câştigat cu 2-1 în sferturile Cupei României, în faţa lui CS Mioveni (echipă de divizia secundă). Celelalte meciuri au fost în play-out-ul Ligii 1, în primele 3 etape: 1-1 cu Pandurii Tg. Jiu acasă, 0-1 la ACS Poli Timişoara şi 2-2 cu Gaz Metan la Voluntari.

ADVERTISEMENT

Dinu Todoran l-a antrenat la Slatina pe Ianis Stoica

Prima aventură de antrenor principal a avut-o în acest sezon, la CSM Slatina, acolo unde l-a antrenat pe Ianis Stoica, fiul lui Pompiliu Stoica, fotbalist care revine în vară la FCSB după împrumut. Din nou, doar 4 partide. A preluat echipa înainte să-şi ia licenţa Pro, pe 10 decembrie 2020, şi a condus-o în primele patru meciuri ale anului. Fără prea mare succes, însă, pentru că nu a câştigat niciodată.

A debutat cu un 0-1 în faţa lui CS Mioveni, pe teren propriu, şi a urmat un 1-2 la U Cluj. Egalurile 1-1 cu Farul (acasă) şi CSM Reşiţa (deplasare) au fost singurele puncte obţinute de el în Liga 2. A mai fost un meci în mandatul său, o nouă înfrângere, un 0-1 cu Ripensia, dar Todoran nu a condus echipa, fiind în izolare, infectat cu noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

După cele 5 partide, s-a despărţit de gruparea olteană, lăsând-o pe antepenultima poziţie a clasamentului. La finalul sezonului, CSM Slatina a retrogradat în Liga 3.

A criticat metodele de lucru ale lui Gigi Becali

Gigi Becali este recunoscut că se bagă peste antrenori şi le impune ce jucători să folosească, iar Dinu Todoran a criticat acest mod de lucru în trecut.

În 2019, într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor, pe atunci antrenorul juniorilor de la FC Voluntari spunea: „Nu, asta nu poți (n.r. – un patron să intervină peste antrenor). E foarte greu. E ca și cum nu faci școala de pilotaj și vii să pilotezi un avion. Iar piloții să fie doar la aterizare. Nu ai de unde să știi cum se pregătește un jucător. Chiar dacă ai oameni lângă. Un jucător trebuie să fie pregătit tehnic, tactic, fizic și mental. Tu vezi jucătorul, vorbești cu el. El habar nu avea… jucătorii poate au probleme. Poate îi naște soția, poate îl doare o unghie, îl doare măseaua“.

El a comentat şi interacţiunea antrenorilor cu Gigi Becali şi a prezentat felul în care aceasta ar trebui să decurgă: „Fiecare trebuie să aibă niște principii. Te întâlnești cu conducătorul, tu spui ce vrei, el ce vrea. Dacă nu ești pe aceeași linie, pleci prost de la început. Sunt lucruri pe care trebuie să le zici“. Viitorul ne va spune dacă a fost pe aceeaşi linie cu Gigi Becali sau a plecat prost de la început.

E dinamovist

În cadrul aceluiaşi interviu, Dinu Todoran dezvăluia un detaliu care îi va înfuria pe fanii lui FCSB: e dinamovist şi ar fi vrut să joace pentru Rapid: „Cu Dinamo ţineam când eram mic şi toată lumea ştie că numele meu vine de la cel al domnului Cornel Dinu. Tata, fiind dinamovist, mă ducea la meciuri. Ştiam echipa lui Dinamo pe de rost.

Eu sunt dinamovist de când mă ştiu. Îmi pare rău că n-am jucat la Dinamo. Şi, uite, îmi pare rău că n-am jucat pe Giuleşti, pentru Rapid“

Campion în Liga 1, alături de Mihai Stoica

Ca jucător a evoluat pe postul de mijlocaş central, iar primele cluburi importante din cariera lui au fost rivalele din Ploieşti, Petrolul şi Astra (pe care ulterior, Ioan Niculae a mutat-o la Giurgiu), unde a stat în total 8 sezoane. A urmat Farul, pentru care a evoluat între 2004 şi 2008.

De acolo, a ajuns, contra sumei de 500 de mii de euro, la Unirea Urziceni, alături de care, cu Dan Petrescu antrenor şi Mihai Stoica la conducere, a câştigat titlul de campion al României, în 2009. Singurul trofeu al carierei sale de jucător.

Au urmat Victoria Brăneşti, FC Botoşani (în Liga 2) şi FC Voluntari (cu care a promovat din Liga 2 în prima divizie în 2015), club de la care s-a şi retras în 2016, preluând echipa U19 ca antrenor.

  • 326 de meciuri şi 43 de goluri a strâns Dinu Todoran la nivelul Ligii 1.

  • (P) Cota BETANO pentru sezonul viitor din Liga 1: 3,00 este cota pentru „FCSB câștigă titlul”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT