News

Cine este El Tiburon, șeful grupării infracționale româno-mexicane din Cancun

06.02.2021 | 21:19
Cine este El Tiburon seful gruparii infractionale romanomexicane din Cancun
Cine este El Tiburon, șeful grupării infracționale româno-mexicane din Cancun Foto: Antena 3.ro
ADVERTISEMENT

Un român din Craiova ar fi șeful unei grupări infracționale româno-mexicane, care a produs pagube de zeci de milioane de dolari prin clonarea de carduri.

Florian Tudor, cunoscut ca El Tiburon (Rechinul), este unul dintre cei vizați de Operațiunea Caraibe, la care participă și FBI, și care i-a avut ca victime colaterale pe românii veniţi în scop turistic la Cancun.

ADVERTISEMENT

Deși anchetatorii au în vedere tranzacții în valoare de câteva zeci de milioane de dolari, prejudiciul total s-ar ridica la peste un miliard de dolari.

Rechinul ar fi făcut afaceri și cu El Chapo

Potrivit presei mexicane, citată de Antena 3, povestea rețelei începe în 2014, când un român, înzestrat cu acte false, înfiinţează o firmă care se ocupa cu importul subansamblurilor pentru bancomate şi cu montarea bancomatelor.

ADVERTISEMENT

Bancomatele au atașate încă de la început dispozitive de skimming cu care sunt introduse în circuitul. Câteva sute de astfel de aparate au fost instalate în Cancun. Un singur astfel de bancomat copia datele de pe circa 1.000 de carduri, date transmise prin bluetooth către gruparea infracțională.

Potrivit sursei citate, capul reţelei este craioveanul Florian Tudor este unul dintre cei cărora le-au fost blocate conturile în operaţiunea “Caraibe”, având ca obiectiv destructurarea reţelei.

ADVERTISEMENT

Este operațiune din cauza căreia românii veniţi în scop turistic în Cancun au început să fie reținuți de poliţie pe aeroport, în baza unei aşa-numite alerte colective de securitate.

Potrivit presei mexicane, gruparea Rechinului ar fi făcut afaceri cu cartelul condus, în trecut, de celebrul Joaquin “El Chapo” Guzman, condamnat între timp la închisoare pe viaţă şi deţinut într-un penitenciar din SUA.

ADVERTISEMENT

Tranzacții suspecte de zeci de milioane de dolari

Autorităţile mexicane anti-fraudă, împreună cu FBI investighează tranzacții în valoare de zeci de milioane de dolari. Se pare însă că prejudiciul total provocat de gruparea care, în timp, a ajuns la circa 1.000 de membri este estimat la 1,2 miliarde de dolari.

“Operaţiunea Caraibe”, acţiunea la care a colaborat şi FBI, s-a soldat cu blocarea pe scară largă a conturilor a numeroşi membri ai grupării infracţionale, a precizat UIF, organismul mexican de investigare a criminalităţii financiare.

“Graţie muncii de investigaţie a cabinetului de securitate, a Centrului Naţional de Informaţii din cadrul Secretariatului pentru Securitate şi Protecţie a Cetăţeanului, a Biroului Federal de Investigaţii (FBI) şi a UIF, s-a reuşit identificarea unei grupări infracţionale din care făceau parte îndeosebi indivizi cu naţionalitate română şi mexicană”, au precizat autorităţile mexicane.

ADVERTISEMENT