Premier League

Cine este Emiliano Sala, fotbalistul lui Cardiff City dat dispărut! Atacantul a bătut recordul de transfer al galezilor

22.01.2019 | 15:51
Cine este Emiliano Sala. Are 28 de ani, este argentinian și a jucat numai în Franța, ultimii patru ani la Nantes, marcând 48 de goluri

Emiliano Sala, jucătorul care este dat dispărut în urma prăbușirii unui avion privat cu care se deplasa de la Nantes în Marea Britanie, ar fi trebuit să devină starul echipei galeze Cardiff City, reprezentând cel mai scump transfer din istoria clubului. Numele complet al atacantului argentinian născut pe 31 octombrie 1990, la Santa Fe, este Emiliano Raul Sala Taffarel. Nu a jucat niciodată în echipa națională, deși despre el se spune că ar avea calități deosebite, fiind foarte abil în fața porții, unde de multe ori a reușit să înscrie.

El a jucat ultimii patru ani la FC Nantes, fiind alături de portarul român Ciprian Tătărușanu una dintre vedetele canarilor. În urmă cu puține zile a acceptat oferta celor de la Cardiff City, de a juca în Premier League, urmând a ajuta cât mai mult la îndeplinirea obiectivului din acest sezon, rămânerea în primul eșalon. Pentru transferul său președintele lui Cardiff, Mehmet Dalman a plătit suma record de 17 milioane euro.

Cine este Emiliano Sala, fostul coechipier al lui Ciprian Tătărușanu la FC Nantes

Sala a semnat contractul și a declarat imediat că se simte încântat de faptul că va putea juca în cel mai bun campionat din lume și a anunțat că se pune imediat la dispoziția antrenorului, fiind bine preăgătit fizic și dorind să debuteze cât mai repede la noul său club. Președintele Dalman a dat un comunicat oficial după ce a venit teribila veste a dispariției micuțului avion Piper Malibu de pe radare, în care își exprimă îngrijorarea privind soarta lui Emiliano Sala.

Toată cariera sa Sala a petrecut-o în Ligue 1, înainte de a face pasul către Premier League. Aceasta ca urmare a faptului că a ajuns la o școală de fotbal, Proyecto Crecer, care are strânse legături cu gruparea spaniolă Real Mallorca și cu clubul francez Girondins de Bordeaux. Și cei de la Bordeaux l-au studiat cu atenție, hotârând ca să-l aducă la vârsta de 20 de ani în Europa.

Bordeaux l-a vândut la Nantes pe un milion de euro

Însă până să apuce să joace pentru Girondins, Sala a mai avut de așteptat doi ani. Debutul l-a făcut într-un meci din Cupa Franței, pierdut în fața lui Lyon, argentinianul intrând pe teren în minutul 105 al prelungirilor. A arătat că este un atacant foarte bun în sezonul jucat împrumut în liga a treia, la Orleans, unde a înscris 19 goluri. Este un adevărat paradox cum a putut Bordeaux să rateze un astfel de jucător, ținându-l mult timp doar în tribune sau pe bancă sau plimbându- pe la cluburi mici. La Niort avea să dea 18 goluri în 37 de partide, după care a trecut și pe la Caen. 

Pe 20 iulie 2015 Bordeaux a scăpat de el, vânzându-l pentru un milion de euro la FC Nantes. De abia de acum Emiliano Salo explodează, făcându-i pe oficialii girondinilor să se acuze între ei pentru prostia de a fi lăsat din mână un asemenea atacant de calibru. La FC Nantes Sala găsește tot ce avea nevoie pentru a arăta ce poate: încrederea antrenorilor și a coechipierilor, apropierea fanilor, un oraș cald și totuși liniștit.

A intrat în istoria canarilor cu tripla din meciul cu Toulouse

Avea să marcheze 48 de goluri pentru canari, iar pe 20 octombrie 2018 reușea singurul său hat-trick, în meciul câștigat de Nantes cu 4-0 în fața lui Toulouse, performanță pe care nici un alt jucător al galbenilor nu o mai reușise de la Mamadou Diallo în 2006 și nu a mai reușit-o de la Sala încoace. Colegii lui spuneau despre el că are o dibăcie extraordinară în a se plasa exact acolo unde vine mingea sau de a fi primul cu o fracțiune de secundă înaintea apărătorului.

Emiliano Sala nu s-a simțit niciodată ca o vedetă, deși provine dintr-un fotbal care a scos multe staruri în istoria sportului rege: Maradona, Messi, Balbo, Batistuta, Kempes și mulți alții. Era descris de colegii de la Nantes ca un tip foarte vesel, dar deloc plin de el, care contamina vestiarul cu jovialitatea sa. Antrenorul Claudio Ranieri, omul care l-a vrut și pe Ciprian Tătărușanu între buturi, spunea mereu despre Sala că nu își va încheia cariera la FC Nantes, pentru că foarte curând va veni după el un club mare, fiind și foarte bun ca atacant și un model de profesionism.

Straniul mesaj de despărțire de clubul francez

După ce contractul cu Cardiff City a fost semnat Sala a ținut să își vadă colegii și să le spună ce moment important s-a produs în viața și în cariera sa și să mulțumeacă tuturor de la Nantes pentru superbii ani petrecuți la acest club și pentru faptul că aici a putut să arate valoarea sa și astfel să ajungă să fie dorit în cel mai puternic campionat din lume. Și a postat înainte de a pleca o ultimă imagine pe Instagram alături de cei cu care a împărțit vestiarul patru ani cu straniul mesaj: “Ultimul La Revedere”.

Cine este Emiliano Sala. Înainte de a pleca de la Nantes la Cardiff atacantul argentinian a postat pe Instagram mesajul "Ultimul La Revedere"
Cine este Emiliano Sala. Înainte de a pleca de la Nantes la Cardiff atacantul argentinian a postat pe Instagram mesajul “Ultimul La Revedere”

Și părinții săi, care se aflau la Rosario în momentul în care au primit teribila veste, refuză să creadă că fiul lor nu mai este. Speranța moare ultima pentru Horacio și Mercedes. “Știm că era într-un avion al președintelui lui Cardiff și că urma să zboare de la Nantes cu acest avion. Băiatul meu era un băiat cuminte, neobișnuit cu viața de lux și de pierdut nopțile, care visa doar să ajungă mare fotbalist și să joace la un club renumit” a spus mama lui Emiliano pentru cotidianul argentinian La Nacion. Dacă tragica veste se va confirma ar fi al doilea deces din Premier League care a avut cauză un accident aviatic, după moartea patronului clubului Leicester.