News

Cine este Evgheni Muraev, prezentat de Marea Britanie drept alegerea Kremlinului pentru Ucraina

Marea Britanie a acuzat Kremlinul că dorește să instaleze un lider pro-rus în Ucraina. Favorit ar fi politicianul ucrainean Evgheni Muraev. Atât Rusia, cât și Muraev au negat acest scenariu.
23.01.2022 | 15:04
Cine este Evgheni Muraev prezentat de Marea Britanie drept alegerea Kremlinului pentru Ucraina
ADVERTISEMENT

Ministerul rus de Externe a respins comentariile drept „dezinformare”, acuzând Marea Britanie și NATO de „escaladarea tensiunilor” în problema Ucrainei.

“Mi-ați făcut seara. Ministerul de Externe britanic pare confuz”, a declarat Muraev pentru ziarul britanic Observer. “Nu este foarte logic. Am fost interzis în Rusia. Nu numai asta, dar și banii de la firma tatălui meu de acolo au fost confiscați”.

ADVERTISEMENT

Cine este Evgheni Muraev?

Născut în orașul de est Harkov, lângă granița cu Rusia, în 1976, Muraev face parte dintr-un grup de politicieni în opoziție cu conducerea pro-occidentală care a preluat puterea după protestele de stradă, Maidan, din 2014.

Și-a început cariera politică la Harkov ca aliat al fostului președinte Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia după Maidan.

ADVERTISEMENT

În 2014-2019, Muraev a fost parlamentar.

El a început în fracțiunea Blocului de Opoziție, un partid format din fragmente ale Partidului Regiunilor al lui Ianukovici, susținut de Moscova.

Dar în iunie 2016 s-a distanțat de Blocul Opoziției și și-a fondat propriul partid For Life, cu o ideologie similară.

ADVERTISEMENT

În 2018, a lansat un alt partid numit Nashi. Muraev s-a înregistrat drept candidat la președinție la alegerile din 2019, dar și-a retras candidatura înainte de vot.

Care sunt opiniile politice ale lui Muraev?

Evgheni Muraev a promovat opinii care se aliniază îndeaproape cu narațiunile rusești despre Ucraina. El a considerat protestele Maidan o lovitură de stat susținută de Occident.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, el s-a referit la războiul din regiunea Donbass din estul Ucrainei ca fiind un conflict intern între guvern și rebeli, contrar părerii Ucrainei și Occidentului conform căreia conflictul este între Ucraina și împuterniciți susținuți de Rusia.

În 2021, el a spus că președintele ucrainean Vladimir Zelenski era controlat de Occident și a sugerat, așa cum a făcut și Rusia, că Ucraina ar putea încerca să recâștige teritoriul deținut de separatiștii susținuți de ruși prin forță. Kievul neagă orice astfel de plan.

“Zelenski este un ostatic și este șantajat de MI6, CIA, oricine. Mâine îl pot forța să lanseze o ofensivă împotriva Donbass, ceea ce va duce la un război pe scară largă”, a spus el, relatează Reuters.

Atragerea Rusiei într-o escaladare „va însemna moartea a mii de ucraineni pe o parte și pe cealaltă a liniei de demarcație”.

Câtă influență are Muraev?

Muraev este mai puțin proeminent decât Viktor Medvedchuk, un om de afaceri și un parlamentar pro-Moscova care spune că președintele rus Vladimir Putin este nașul fiicei sale și care a fost aruncat în arest la domiciliu anul trecut într-un caz de trădare.

Muraev deține totuși puterea pe canalul său TV, numit Nash, care a început să fie difuzat în noiembrie 2018 și este deținut oficial de tatăl său, Vladimir.

Potrivit unui sondaj al think tank-ului Razumkov Center din decembrie 2021, Muraev s-a clasat pe locul șapte, cu un sprijin de 6,3% în rândul potențialilor candidați la următoarele alegeri prezidențiale din 2024.

Un alt sondaj al grupului Rating l-a plasat pe locul cinci.

În 2017 a depus o declarație de avere, cerință obligatorie în calitate de parlamentar. El a declarat active în numerar de 2 milioane de dolari, 1 milion de euro și 13 milioane de grivne (460.971 de dolari).

Reacții la acuzațiile Marii Britanii

Muraev a respins afirmația Marii Britanii, spunând pentru ziarul Observer că acuzația „nu este foarte logică”. El a promis mai multe comentarii într-o postare pe Facebook, însoțite de o imagine photoshopată a lui, ironizându-l pe James Bond.

Într-o postare ulterioară, el a cerut încetarea împărțirii Ucrainei în politicieni pro-occidentali și pro-ruși și a spus că țara are nevoie de noi lideri.

“Vremea politicienilor pro-occidentali şi pro-ruşi a dispărut pentru totdeauna în Ucraina. Ucraina are nevoie de noi politicieni ale căror politici să se bazeze doar pe principiile intereselor naţionale ale Ucrainei şi poporului ucrainean”, a scris Muraev.

Rusia a respins acuzația Marii Britanii drept „dezinformare”. Guvernul Ucrainei nu a avut nicio reacție imediată.

ADVERTISEMENT
Tags: