News

Cine este favorit să fie candidatul PSD la alegerile prezidenţiale din 2024: “Singurul care şi-a propus un lucru de bun simţ”

Ministrul apărării, sociologul Vasile Dîncu, susține că în România liderii partidelor sunt cei care candidează la alegerile prezidențiale
08.10.2022 | 15:03
Cine este favorit sa fie candidatul PSD la alegerile prezidentiale din 2024 Singurul care sia propus un lucru de bun simt
Candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale din 2024. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Liderul PSD, sociologul Vasile Dîncu, susține că este foarte dificil pentru un mare partid să-și aducă un candidat din afară pe care să-l susțină în cursa pentru Cotroceni.

Marcel Ciolacu, favorit să fie candidatul PSD

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat în repetate rânduri că nu își dorește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, susținând ideea unor alegeri interne în interiorul partidului între toți cei interesați să se înscrie într-o asemenea cursă. Recent, acesta a spus chiar că lideri social-democrați precum Gabriela Firea, Sorin Grindeanu sau Mihai Tudose pot fi candidații partidului în cazul în care aleg să se înscrie în competiția internă. Liderul PSD nu a exclus în niciun moment ideea ca PSD să susțină chiar și un candidat din afara partidului.

ADVERTISEMENT

Ministrul apărării, sociologul Vasile Dîncu este însă primul lider PSD care subliniază că Marcel Ciolacu rămâne principalul favorit pentru a candida la alegerile prezidențiale. Dîncu subliniază însă că urmează ca anul viitor Ciolacu să preia funcția de premier, iar ulterior, pe baza analizelor, partidul urmează să aleagă cel mai bun candidat.

„Eu cred că Marcel Ciolacu în acest moment, este reprezentantul nostru cel mai autorizat pentru ca să devină premier în 2023 şi după aceea, în funcţie de ce vom stabili noi, pe bază de studii, pe bază de a vedea potențialul, pe baza unei strategii pe care o să o facem, vom vedea dacă într-adevăr o vom găsi, vom putea să convingem partidul ca să fie altcineva, să zicem, din afara partidului. Deocamdată putem să considerăm că preşedintele nostru este favorit pentru o candidatură, chiar dacă în onestitatea lui spune că este deschisă orice variantă”, a declarat Vasile Dîncu la emisiunea Insider Politic.

ADVERTISEMENT

Acesta a ținut să sublinieze că actualul lider PSD „este un politician onest” și singurul dintre liderii PSD care și-a propus să rămână în partid.

„Marcel Ciolacu este un politician onest, face parte dintr-o altă generaţie de politicieni. Aş putea să spun că, văzând experienţa unor alţi lideri, este singurul care şi-a propus un lucru care este de bun simţ, acela că atunci când nu mai este preşedinte, ar vrea să poată să rămână în partid, ceea ce nu s-a întâmplat cu alţi oameni, şi să plece liniştit acasă. Asta este un proiect de o mare onestitate”, a ținut să sublinieze Vasile Dîncu.

ADVERTISEMENT

Candidat comun PSD-PNL?

În ceea ce privește ideea unui candidat comun la Cotroceni din partea celor două mari partide, care în prezent se bucură de o majoritate zdrobitoare în Parlament alături de UDMR, sociologul Vasile Dîncu, deși nu a negat posibilitatea unui astfel de proiect, s-a arătat puțin încrezător în această posibilitate, susținând că este un lucru rar întâlnit în politica noastră.

„Ar putea să fie o variantă, chiar dacă în politica românească nu s-a făcut acest lucru, ba mai degrabă acelaşi tip de forţe politice au avut candidaţi separaţi, cum a fost în anul 2000, de exemplu, când au candidat din partea dreptei doi candidaţi, a fost şi momentul când a candidat şi Traian Băsescu şi Crin Antonescu, în 2009. Deci în România este greu să se întâmple acest lucru. Poate fi însă şi acesta un proiect politic”, a mai precizat ministrul apărării.

ADVERTISEMENT

Liderul PSD a subliniat însă că, în opinia sa, atât PSD-ul cât și liberalii au un interes foarte clar de a avea propriul candidat, în contextul în care cele două partide au viziuni ideologice diferite. Dîncu a subliniat că prin candidatul la aceste alegeri fiecare partid are cea mai bună șansă să-și facă cunoscute ideile și viziunea de guvernare, în contextul în care în societatea românească interesul pentru politică există la mai puțin de o treime din populație.

„Mă îndoiesc însă, aşa cum cunosc eu în cele două partide, că nu va exista ambiţia fiecărui partid de a-şi promova propria ideologie printr-un candidat propriu, pentru că, până la urmă, importanţa alegerilor prezidenţiale nu rezidă din modul în care reuşeşti după aceea, prin funcţia prezidenţială, să conduci România, pentru că încă preşedintele României are atribuţii semiprezidenţiale, ca să spun aşa, ce contează poate mai mult prin modul în care articulezi într-o campanie electorală ideologia ta, ideile tale, programul tău.

Omul este candidatul la preşedinţie. Omul tău este cel mai bun mesaj pe care poţi să îl transmiţi unei societăţi care nu prea are cultură politică sau are o cultură politică la nivelul de 30% dintre oameni care sunt mai interesaţi de politică şi restul sunt mai puţin interesaţi de politică”, a mai precizat Vasile Dîncu.

Acesta a precizat că Nicolae Ciucă pare a fi deja opțiunea liberalilor pentru alegerile din 2024, fiind cel care a fost votat atât președintele partidului cât și șeful guvernului, ceea ce arată existența unui proiect de candidatură. „În general, în România, aşa cum aţi văzut, liderii partidelor sunt cei care candidează la preşedinţie. Este foarte greu să aduci un candidat din afară”, a mai spus Vasile Dîncu.

ADVERTISEMENT
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost...
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost filmat.„Mamă, dar...”
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după...
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după ce a fost schimbat. Ce a făcut antrenorul
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată...
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată a natalității. De ce le este frică femeilor să devină mame
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă...
Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă pe lângă amendă
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia....
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia. Toată averea escortei, de 3,4 milioane de euro, a fost confiscată
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care...
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care a omorât-o pe Melis, în Grădina Botanică
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Zanni, „faimosul” de la Survivor, a trecut prin clipe de coșmar:
Zanni, „faimosul” de la Survivor, a trecut prin clipe de coșmar:
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu...
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu iubita. Un detaliu a atras atenția tuturor
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Imagini de groază din închisoarea Poarta Albă, din celula unde 12 britanici sunt...
Imagini de groază din închisoarea Poarta Albă, din celula unde 12 britanici sunt închiși, după ce au fost arestați la un festival din Mamaia
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este...
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este una dintre cele mai căutate destinații turistice din lume