News

Cine este fiica președintelui afgan Ashraf Ghani, Mariam Ghani. Trăiește o viață de lux în SUA. Ce spune de situația din Afganistan

Cine este fiica președintelui afgan Ashraf Ghani, Mariam Ghani. În vârstă de 43 de ani, aceasta duce o viață de lux în SUA. Ea nu și-a uitat poporul din Afganistan și face un apel la solidaritate.
11.09.2021 | 12:01
Cine este fiica presedintelui afgan Ashraf Ghani Mariam Ghani Traieste o viata de lux in SUA Ce spune de situatia din Afganistan
ADVERTISEMENT

La mijlocul lunii august, în plin asalt al talibanilor către Capitala Kabul, președintele afgan Ashraf Ghani decidea să fugă din țară. La scurt timp, acesta susținea, într-o postare pe Facebook, că a părăsit Afganistanul pentru a evita o vărsare de sânge.

În tot acest timp, la distanță mare de adevărata dramă care a lovit Afganistanul, Mariam Ghani, fiica lui Ashraf Ghani se poate mândri cu o viață de lux, chiar în inima Statelor Unite ale Americii, la New York.

ADVERTISEMENT

Deși stilul ei de viață nu are absolut nicio legătură cu ceea se întâmplă în statul din Orientul Mijlociu, Mariam pledează pentru cauza poporului din care se trage, încurajându-i pe americani să susţină primirea în SUA a refugiaților afgani.

Cine este Mariam Ghani, fiica președintelui fugit din Afganistan. S-a născut și a crescut în SUA, unde duce o viață de lux

Mariam Ghani s-a născut în Brooklyn, New York, în 1978 și este fiica președintelui afgan Ashraf Ghani. În ceea ce o privește pe mama ei, singurele detalii apărute în presă sunt că aceasta ar fi din Liban.

ADVERTISEMENT

Fiica președintelui afgan a crescut în Maryland și nu a putut călători în țara natală, Afganistan, până la vârsta de 24 de ani, în anul 2002.

Mariam a urmat cursurile Universității din New York și Școala de Arte Vizuale din Manhattan, înainte de a-și începe cariera de artist în metropola americană.

ADVERTISEMENT
Cine este Mariam Ghani, fiica președintelui fugit din Afganistan. S-a născut și a crescut în SUA, unde duce o viață de lux. Sursa foto: nytimes.com

Lucrările lui Mariam au fost deseori inspirate de patria ei și de educația ei multiculturală și au fost expuse în Muzeul Guggenheim și MOMA din New York, precum și în Tate Modern din Londra. În 2018, s-a înscris la facultate de la Bennington College din Vermont.

Pe lângă regizarea mai multor filme documentare, Mariam Ghani a fost deseori lăudată ca ”feministă, arhivistă și activistă”.

ADVERTISEMENT

Ce spune Mariam Ghani despre preluarea puterii în Afganistan de către talibani

Aflată departe de criza din Afganistan, Mariam încurajează comunitatea internațională să-i ajute compatrioții. Aceasta a postat pe Twitter un mesaj în care a anunțat că este furioasă, dar şi teribil de înspăimântată pentru familia, prietenii şi colegii ei, care au rămas încă în statul din Asia.

Ce spune Mariam Ghani despre preluarea puterii în Afganistan de către talibani. Sursa foto: berlinale.de

”Pentru toți cei care și-au arătat interesul pentru conaționalii mei și au fost solidari în ultimele zile: mulțumesc”, a scris ea în mediul online.

Mariam a continuat: ”A însemnat foarte mult pentru afgani sprijinul acordat. Sperăm ca într-o zi să vă mulțumim pentru ajutorul acordat”.

Tatăl lui Mariam Ghani, acuzat că a fugit din țară cu patru mașini și un elicopter pline cu bani

În tot acest timp, tatăl lui Mariam, Ashraf Ghani, se află în Dubai, acolo unde i s-a oferit azil politic din raţiuni umanitare. Se zvonește că atunci când a fugit din Afganistan, elicopterul preşedintelui era încărcat, printre altele, şi cu o sumă de 169 de milioane de dolari cash.

Luna trecută, ambasada Rusiei la Kabul a afirmat că preşedintele afgan ar fi fugit din ţară cu patru maşini şi un elicopter pline cu bani, dar chiar şi aşa ar fi fost nevoit să renunţe la o parte din bani, scrie Agerpres.

Ghani anunţase că a părăsit Afganistanul în contextul în care talibanii intrau în Kabul aproape fără a li se opune rezistenţă. El a afirmat că a dorit să evite vărsarea de sânge.

”În ceea ce priveşte prăbuşirea fostului regim, acesta este caracterizat în mod elocvent de modul în care Ghani a fugit din Afganistan”, a declarat Nikita Işcenko, purtător de cuvânt al ambasadei Rusiei la Kabul, citat de RIA.

”Patru maşini erau pline cu bani, aşa că au încercat să pună o parte din bani într-un elicopter, dar nu au încăput cu toţii. O parte din bani au fost lăsaţi pe pistă”, a spus el, potrivit sursei citate de Agerpres.

ADVERTISEMENT