Fotbal international

Cine este Fiorentina: Mutu a făcut istorie în tricoul Viola

Pandurii Tîrgu- Jiu va da piept în Grupa E din Liga Europa cu Fiorentina, locul 4 în Serie A în sezonul trecut. Antrenată de Vincenzo Montella, fostul mare atacant al Romei, trupa Viola este...
30.08.2013 | 15:32
Cine este Fiorentina Mutu a facut istorie in tricoul Viola
Florin Lovin,Adrian Mutu,Banel Nicolita în meciul Steaua-Fiorentina din 2008.
ADVERTISEMENT

Pandurii Tîrgu- Jiu va da piept în Grupa E din Liga Europa cu Fiorentina, locul 4 în Serie A în sezonul trecut. Antrenată de Vincenzo Montella, fostul mare atacant al Romei, trupa Viola este marea favorită a grupei. Fiorentina a ajuns în grupe după ce a trecut în play-off, cu mari emoţii, datorită golului în plus marcat în deplasare, de Grasshoppers, 2-1 în Elveţia şi 0-1 pe Artemio Franchi. Montella a revoluţionat stilul de joc al „violeţilor” şi a reuşit în această vară să aducă la echipă mai multe super-vedete: „panzerul” Mario Gomez este principala gură de foc a trupei Viola, italienii plătind pentru el peste 20 de milioane de euro. Fiorentina a profitat şi de criza financiară a spaniolilor de la Malaga şi l-au adus pe Artemio Franchi pe Joaquin. La capitolul plecări, cel mai important jucător care a plecat de la Fiorentina este Stevan Jovetic, transferat de milionarii de la City pentru 30 de milioane de euro.

La un pas de faliment cu Cecchi Gori, salvată de familia Della Valle

În 2002, Fiorentina a fost la un pas de faliment. Clubul a adunat în vremea în care a fost patronat de familia Cecchi Gori datorii de peste 50 de milioane de dolari. Fiorentina a intrat în insolvenţă şi a fost retrogadată în Serie C la finalul sezonului 2001-2002. Preluat de Diego Della Valle, clubul Viola a reuşit să revină pe prima scenă a fotbalului din Italia la finalul sezonului 2003-2004, după ce a cîştigat barajul cu Perugia.

ADVERTISEMENT

Lăcătuş, Lobonţ  şi Mutu au trecut pe la Fiorentina

De-a lungul istoriei 3 jucători români au îmbrăcat tricoul violet al italienilor. Primul a fost simbolul Stelei, Marius Lăcătuş. După Cupa Mondială din Italia 90, Lăcătuş a fost transferat de Fiorentina, însă nu a impresionat în tricoul Viola şi a plecat, după un singur sezon, la Real Oviedo. 21 de meciuri şi 3 goluri e palmaresul lui “Fiarei” la Fiorentina.

În vara lui 2006, Fiorentina transfera doi jucători români: Bogdan Lobonţ şi Adrian Mutu. Venit de la Ajax, Bogdan Lobonţ a fost adus pentru a suplini accidentarea lui Sebastien Frey. Revenirea lui Frey a însemnat trecerea pe banca de rezerve a lui Lobonţ. După doar 17 meciuri în tricoul violet, Lobonţ a revenit în România, la Dinamo.

ADVERTISEMENT

Adrian Mutu a făcut istorie în cei 5 ani petrecuţi pe Artemio Franchi. Antrenorul Viola de la acea vreme, Cesare Prandelli l-a cerut în mod expres pe Mutu, iar atacantul român a făcut senzaţie în atacul “Viola” alături de Luca Toni şi mai tîrziu alături de Gilardino. 112 meciuri şi 54 de goluri e palmaresul lui Mutu la Fiorentina.

Întîlniri cu echipe româneşti

Universitatea Craiova i-a eliminat de două ori pe Fiorentina din cupele europene. În sezonul 1973-1974, „Ştiinţa” îi elimina pe Fiorentina după 1-0 la Craiova şi 0-0 pe “Artemio Franchi”, în primul tur din Cupa UEFA. În sezonul 1982-1983, „Craiova Maxima” dădea de pămînt cu echipa care venea din ţara Campioanei Mondiale. Fiorentina se înclina în faţa Universităţii după 1-3 pe „Centralul din Bănie” şi 1-0 pe “Artemio Franchi”. Ultima confruntare între o echipă românească şi trupa “viola” a fost în grupele Ligii Campionilor din 2008. Cu Adrian Mutu printre vedetele echipei, Fiorentina a cîştigat în Ghencea, scor 1-0 şi a remizat la Florenţa, 0-0.

ADVERTISEMENT

Club istoric, performanţe sporadice

Fondat în 1926, clubul “viola” a reuşit promovarea în Serie A 5 ani mai tîrziu. Fiorentina a cucerit primul trofeu din istorie în 1941, Cupa Italiei, iar primul „scudetto” a venit în sezonul 1955-1956. Fiorentina a reuşit să cîştige al doilea titlu de campioană în sezonul 1968-1969, de atunci şi pînă azi nereuşind să mai cucerească vreun campionat. Primul şi singurul succes european din istoria clubului a venit în sezonul 1960-1961, cînd cucerea Cupa Cupelor.

Gomez şi Rossi, pericolele din atacul Viola

Adept al sistemului 1-3-5-2, Vincenzo Montella a creat o trupă ofensivă la Fiorentina.

Echipa tip: Neto- Savic, Gonzalo Rodriguez, Compper- Cuadrado, Aquilani, Pizzaro, Borja Valero, Pasqual- Giuseppe Rossi, Mario Gomez. 

ADVERTISEMENT