Fotbal international

Cine este Floriana FC, adversara lui CFR Cluj în preliminariile Ligii Campionilor: cea mai veche echipă din Malta şi record de trofee

09.08.2020 | 14:13
Cine este Floriana FC adversara lui CFR Cluj in preliminariile Ligii Campionilor cea mai veche echipa din Malta si record de trofee
ADVERTISEMENT

Floriana FC, adversara lui CFR Cluj, în turul 1 preliminar al Champions League,  este un club din Malta, fiind deținătoarea recordului de trofee în această ţară: 26 titluri, 20 Cupe. Este un club foarte vechi, înfiinţat în oraşul Floriana, 2500 de locuitori, în anul 1894. Culorile sunt alb şi verde. La inaugurarea clubului în 1894 a participat însăşi regina Alexandra, soţia regelui Eduard al VII-lea al Regatului Marii Britanii. Mascota este un leu, un simbol cu mare rezonanţă în istoria Maltei.

Campionatul în Malta a fost îngheţat după pandemia de COVID 19 şi nu s-a mai reluat, Floriana fiind declarată învingătoare pe baza ierarhiei existente înainte de pandemie.

ADVERTISEMENT

Floriana este clubul maltez cu cele mai multe participări europene începând din 1962, în Cupa Cupelor. Au jucat cu Floriana de-a lungul timpului nume mari precum Inter, Porto, Borussia Dortmund, Steaua Roşie Belgrad, Panathinaikos, Hajduk Split.

Floriana FC, primul obstacol din calea lui CFR Cluj

Din anul 2014 clubul a intrat în proprietatea italianului Ricardo Gaucci, fiul fostului legendar patron al Perugiei, avocatul Luciano Gaucci. Ricardo, care a fost 20 de ani preşedinte la Perugia şi a creat echipa de fotbal în 5 a Perugiei, a salvat practic clubul de la faliment.

ADVERTISEMENT

Interesant este că deşi este recordman de trofee în Malta, Floriana nu mai câştigase titlul din ediţia 1992-93. A făcut-o acum, dar succesul ei a creat destule polemici, pentru că a fost contestat de celelalte cluburi, motivul fiind că sezonul nu s-a terminat pe teren şi mai corect ar fi fost să nu se declare nimeni campion.

Are antrenor italian

Cu toate acestea, fanii lui Floriana s-au bucurat enorm ca şi când echipa ar fi învins pe teren şi au dat naştere la sărbători care nu au ţinut cont de nici o regulă de distanţare, creând un mare scandal în presa malteză, care i-a acuzat deopotrivă pe jucători şi suporteri de comportament iresponsabil şi a cerut sancţiuni drastice din partea autorităţilor, care însă s-au mulţumit cu aplicarea unor amenzi.

ADVERTISEMENT

Antrenorul echipei este italianul Vincenzo Potenza, adus de Ricardo Gaucci, un tehnician care în carieră a mai activat doar la nivelul echipelor de tineret, în special la Napoli.

Patru argentinieni şi doi brazilieni în lot

Meciurile de acasă se desfăşoară pe un stadion micuţ, de numai 3000 de locuri, Independence Ground, cu un gazon care nu prea corespunde cerinţelor, dar există perspectiva ca până în 2022 să se încerce o remodernizare a arenei. CFR Cluj a avut şansă la tragerea la sorţi, maltezii fiind echipa cea mai accesibilă, cel puţin pe hârtie.

ADVERTISEMENT

În lotul actual se află patru jucători argentinieni: fundaşul Enzo Ruiz, mijlocaşii Ulises Arias şi Matias Garcia şi atacantul Augusto Caseres, doi brazilieni, un senegalez şi un italian, toţi jucători fără CV-uri importante.

ADVERTISEMENT