Alegeri 2024

Cine este Gabriela Firea, candidata PSD pentru București, la alegerile locale 2024. Reușite și bâlbe în precedentul mandat ca primar

Gabriela Firea, de la „candidată deocamdată” a PSD la PMB la coordonator al campaniei lui Cătălin Cîrstoiu și înapoi la candidată a social-democraților pentru București.
08.06.2024 | 14:15
Cine este Gabriela Firea candidata PSD pentru Bucuresti la alegerile locale 2024 Reusite si balbe in precedentul mandat ca primar
Gabriela Firea, candidata PSD pentru București Sursa Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Senator PSD și președinte al PSD București, Gabriela Firea a devenit la finalul lunii aprilie candidata social-democraților pentru funcția de primar al Capitalei, după ce coaliția de guvernare a decis să-l scoată din cursă pe medicul Cătălin Cîrstoiu.

Cine este Gabriela Firea, candidata PSD pentru București

Gabriela Firea ajungea astfel la statutul de candidată definitivă a social-democraților după o trecere dezamăgitoare de la rolul de candidată deocamdată la cel de candidată de sacrificiu în favoarea doctorului Cîrstoiu și apoi de coordonatoare a campaniei din partea PSD pentru candidatul comun.

ADVERTISEMENT

Cine e Gabriela Firea, cum a prins o nouă șansă din partea PSD

Fost primar al Capitalei între 2016 și 2020, Gabriela Firea a pierdut alegerile locale din urmă cu patru ani în detrimentul lui Nicușor Dan. Devenită senatoare din partea social-democraților, Firea și-a pregătit revenirea la PMB, fiind convinsă că va primi fără probleme nominalizarea partidului pentru alegerile locale.

Numai că socotelile politice nu se potrivesc întotdeauna și, în martie 2024, șefii PSD și PNL îl anunțau cu surle și trâmbițe pe doctorul Cătălin Cîrstoiu drept candidat comun pentru Primăria Capitalei.

ADVERTISEMENT

Candidata deocamdată devenea atunci candidata de sacrificiu și primea ca premiu de consolare rolul de coordonator al campaniei lui Cîrstoiu din partea PSD și un loc eligibil pe lista de candidați pentru alegerile europarlamentare.

O lună mai târziu, experimentul Cîrstoiu se dovedește un fiasco, după ce la adresa medicului se înmulțesc acuzațiile de incompatibilitate legate de activitatea sa la stat și în clinicile familiei.

ADVERTISEMENT

PSD și PNL îi retrag sprijinul după o ședință-maraton și decid să-și separe drumurile electorale pentru PMB. Gabriela Firea primește o nouă șansă și trece astfel în rolul de candidată definitivă a PSD la Primăria generală a Bucureștiului.

ADVERTISEMENT

Carieră politică, ascensiune și picaj

În vârstă de 51 de ani, Gabriela Pandele Firea a fost jurnalistă timp de 22 de ani. În 2012 demisionează din trustul Intact, controlat de Dan Voiculescu, acuzând o ofertă „inadecvată”.

În același an își începe cariera politică înscriindu-se în PSD, partid în care activa și soțul său, primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele. Tot în 2012 obține primul mandat de senator.

În februarie 2013, Gabriela Firea este aleasă președintă a organizației județene Ilfov a PSD. Intră în structurile de conducere ale partidului la nivel național în luna aprilie a aceluiași an, când devine vicepreședintă a partidului la nivel național.

După ce este desemnată purtător de cuvânt al partidului, în 2014, devine și reprezentantul pe comunicare al candidatului PSD Victor Ponta la prezidențialele din acel an. De acest rol se leagă momentul atacului la adresa contracandidatului Klaus Iohannis pe motiv că nu are copii.

În 2016 devine primarul Bucureștiului, funcție pe care o pierde după un mandat controversat în fața independentului Nicușor Dan, susținut de USR și PNL.

Primește din nou un loc pe lista social-democraților pentru alegerile parlamentare și obține un nou mandat de senator. Între noiembrie 2021 și iulie 2023 este desemnată ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse în guvernul Nicolae Ciucă.

Scandalul ”azilelor groazei” o vede nevoită să demisioneze din guvern și să se retragă din toate funcțiile deținute în partid. La începutul anului 2024 revine treptat în atenția publică cu declarații din care reiese intenția de a candida pentru un nou mandat de primar general.

La începutul lunii aprilie este aleasă președintă a PSD București, iar după retragerea sprijinului pentru Cătălin Cîrstoiu, Marcel Ciolacu o anunță drept candidata social-democraților pentru București.

Cum a câștigat Firea alegerile din 2016

În 2016, Gabriela Firea este desemnată candidatul alianței PSD-UNPR pentru funcția de primar general al Capitalei și, în luna iunie, devine prima femei primar al Bucureștiului.

Pe fondul nemulţumirii profunde faţă de partidele tradiţionale, electoratul bucureștean a refuzat să iasă la vot, prezența la urne fiind de doar 33,22%.

Gabriela Firea, a obținut 42,97% din voturile valabil exprimate, în timp ce candidatul USB, Nicușor Dan, a obținut 30,52%, candidatul PNL, Cătălin Predoiu – 11,18%, iar candidatul PMP, Robert Turcescu – 6,46%.

În campania electorală, Gabriela Firea a prezentat un Plan de Guvernare Locală. Patru ani mai târziu, un raport al asociațiilor ActiveWatch, CeRe și OPTAR concluziona că „actuala conducere a Primăriei Municipiului București a sfidat constant și deliberat vocea cetățenilor și instrumentele prin care aceștia se pot implica în actul de guvernare.

Timp de patru ani de zile, Primăria Municipiului București și Consiliul General s-au izolat de cetățeni, prin încălcarea legii și prin anularea principiilor guvernării participative.

Atitudinile și practicile de inspirație feudală care au marcat activitatea Consiliului General și a Primarului General trebuie să rămână în istoria neagră a Bucureștiului”.

Scandalul cu Nicușor Dan de la alegerile precedente

În campania electorală din 2020, Nicușor Dan a acuzat-o pe actuala candidată a PSD că a băgat Bucureștiul în faliment dând sute de milioane de euro către companiile municipale, despre care a spus că sunt „inventate ca oameni din anturajul PSD – în special PSD Voluntari – să câștige niște bani”, relata la acel moment spotmedia.ro. Nicușor Dan mai susținea atunci că Gabriela Firea a cheltuit, în mandatul său de 4 ani, bugetul Primăriei Capitalei pe 5 ani.

Dar cel mai șocant episod al campaniei electorale precedente s-a petrecut în timpul unei conferințe de presă pe care o organizase Nicușor Dan în prelungirea Ghencea pentru a prezenta „nerealizările” mandatului Gabrielei Firea.

Un apropiat al fostului edil PSD, viceprimarul Aurelian Bădulescu, a apărut la locul conferinței de presă cu un dulap pe care l-a pus în fața candidatului susținut la acea vreme de USR-PLUS și PNL.

Bădulescu a vociferat în permanență, nepermițându-i lui Nicușor Dan să vorbească și ajungând să se îmbrâncească cu acesta. Viceprimarul PSD a fost huiduit de cei care asistau la conferința de presă.

Gabriela Firea a pierdut alegerile din 2020 în favoarea lui Nicușor Dan. În septembrie 2020, Gabriela Firea a primit un loc eligibil pe listele de parlamentari ale PSD, devenind senator.

În noiembrie 2021, a fost învestită ministru al Familiei. Pe 14 iulie 2023 a demisionat, după scandalul azilelor din Voluntari.

Povestea azilelor groazei

Scandalul azilelor groazei din Voluntari a izbucnit după ce o investigație a jurnaliștilor Bianca Albu, de la Buletin de București, și Ovidiu Vanghele, de la Centrul de Investigații Media, a arătat cum zeci de bătrâni erau abuzați, înfometați și umiliți pe banii statului în cămine din Voluntari.

Gabriela Firea a negat orice legătură cu neregulile din azilele deținute de Ștefan Godei, fost șofer la Primăria București, la cabinetul său de senator și un apropiat al consilierei sale Ligia Enache.

La momentul demisiei, Gabriela Firea a susținut că plătește „pentru vina de a fi avut încredere în oameni” și a acuzat că obiectivul „demolatorilor” ei din multe direcții este să nu mai intre în cursa pentru Primăria Capitalei.

Dosarul întocmit de DIICOT în acest caz a fost trimis în instanță pe 21 mai 2024.  Gabriela Firea nu e pe lista acuzaților. Cu o lună înainte premierul Marcel Ciolacu declara jurnaliștilor că Firea „nu a avut nicio treabă cu ‘azilele groazei’”.