Una dintre mișcările în care Călin Georgescu a fost implicat în ultimii ani este Asociația Pământul Strămoșesc, asociație care a fost lansată la finalul anului 2021 în prezența unor actori, cunoscuți susținători ai candidatului Călin Georgescu. Este vorba de Dorel Vișan, Florin Zamfirescu sau Dan Puric. La evenimentul de lansare a participat și medicul general-maior Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române.
După victoria șocantă a lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale, au început să iasă la iveală tot mai multe informații cu privire la trecutul și activitățile sale. În ceea ce privește Asociația Pământul Strămoșesc, legăturile acesteia cu Mișcarea Legionară sunt bine documentate încă din anul 2022. În primul rând, cercetătorii au atras atenția că numele vine de la ziarul Legiunii Arhanghelul Mihail, publicat până la dizolvarea Gărzii de Fier.
Mai mult, printre fondatorii asociației se numără Ovidiu Hurdezeu, un vechi asociat al lui Dan Puric, care în perioada pandemiei COVID a avut poziții antivacciniste, pro-ruse și anti-UE, ajungând să fie unul dintre personajele elogiate de publicația Sputnik. Acesta a susținut că doctrina economică susținută de Asociația Pământul Strămoșesc este similară cu cea promovată de Corneliu Zelea Codreanu.
„Îndemnăm la simplitate pentru a sprijini un model economic și social bazat pe micul producător, micul proprietar producător, pe gospodăria țărănească, și în special pe țăranul român, care trebuie să revină la ce a fost și, mai mult decât atât, regele neîncoronat al României. Români, creați comunități mici! Mâncați hrană sănătoasă și beți apă curată, însuflețite de energia locului”, avea să declare Călin Georgescu la lansarea asociației care își propunea să promoveze o politică economică distributivă, bazată pe micii producători agricoli.
De altfel, la același eveniment, acesta avea să anunțe că primele activități ale asociației urmau să fie construirea unui hambar pentru o gospodărie din Dobrogea și refacerea unei sere pentru altă gospodărie din Tulcea. Așa cum notau cei de la Digi24 pe site-ul asociației, care astăzi nu mai este disponibil dar poate fi deschis în site-urile de arhivă, erau puse la vânzare hanorace, cu prețuri între 750 și 1.100 lei, alături de morcovi și ouă.
Cercetătorii au subliniat faptul că aceste tabere voluntare, pe care Pământul Strămoșesc le-a demarat împreună cu Frăția Ortodoxă sunt o practică preluată de la Mișcarea Legionară, care și-a câștigat popularitatea astfel în perioada interbelică.
Tocmai în acest context este prezent la lansarea mișcării și generalul doctor Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române. Mai mult, Victor Voicu este profesor universitar la Universitatea de Medicină Carol Davila, fiind unul dintre cei mai reputați specialiști în domeniul farmacologiei. Acesta este și autorul unei ample lucrări despre Pandemia Covid-19, vorbind adesea despre pericolul infecției cu Covid, dar și despre efectele pe termen lung ale acestei infecții.
Totuși, în octombrie 2021, în plină pandemie COVID, în fapt chiar după tragedia de la Spitalul de boli infecțioase din Constanța, medicul lua parte la un eveniment la care participau negaționiști precum Dan Puric. Astăzi, chiar Călin Georgescu neagă existența virusului ce a declanșat pandemia globală, pe motiv că pur și simplu nu a văzut acest virus.
Imediat după Călin Georgescu, medicul Victor Voicu a susținut și el un discurs la lansarea Asociației Pământul Strămoșesc, discurs în care a lăudat aportul elitelor la dezvoltarea statului român și a subliniat rolul școlii în formarea acestor elite.
„Suntem noi, societatea românească, astăzi apți să creștem, să identificăm să utilizăm și să valorificăm elitele? În fruntea marilor institute ale țării, suntem apți să selectăm și să impunem marile elite ale neamului nostru? Au persoanele selectate o carieră respectabilă? Rezultatele obținute de guvernele ultimilor 30 de ani sunt încurajatoare? Ne generează speranță și încredere în clasa politică? Elitele contemporane vor putea scrie proiectul pentru România? Cu ce viziune. O marcăm doar sintetic”, a spus profesorul universitar la evenimentul de acum trei ani.
FANATIK a încercat în mod repetat să ia legătura cu profesorul Victor Voicu, pentru a-i cere un punct de vedere cu privire la prezența sa și asocierea cu mișcarea Pământul Strămoșesc. Putem însă sublinia că, deși în discursul său a vorbit de o societate unde funcționează contra-selecția elitelor, asta din vina partidelor politice, chiar domnia sa a ajuns într-una din cele mai înalte funcții în stat, fiind consilierul președintelui interimar Crin Antonescu.
Mai mult, de-a lungul carierei sale a ocupat o serie de funcții de conducere în instituțiile statului, asta dincolo de forumurile academice. Spre exemple, între anii 1987-2001 acesta a condus Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare, apoi, timp de șapte ani, între 2002 și 2009, a fost președintele consiliului științific al Agenției Naționale a Medicamentului, iar, începând cu anul 2006, a făcut parte din Consiliul Director al Agenției Naționale Antidrog.
Mai mult, cariera sa în administrația publică nu a fost lipsită de scandaluri de corupție. Astfel, în anii 2013 și 2014 avem două decizii ale Agenției Naționale de Integritate în care este declarat incompatibil privind funcția sa de director al Centrului de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare din cadrul Ministerului Apărării. Motivul a fost unul cât se poate de comun, anume acordarea a trei contracte către firma Biopharmacy&Pharmacol RES SA, deținută de soția sa, Marilena Jiquidi.
Situația avea să se repete câțiva ani mai târziu, la Agenția Națională a Medicamentului. Profesorul Voicu a fost acuzat că, în calitate de preşedinte al Consiliului din cadrul ANM, a favorizat o altă firmă a soţiei sale, LaborMed, acordându-i exclusivitate la producerea medicamentelor de succes. Presa scria că această firmă ar fi primit o treime din autorizațiile emise de către ANM, în timp ce restul autorizațiilor au fost împărțite între alți 12 producători. De altfel, generalul Victor Voicu avea să fie eliberat din funcție în urma unei anchete a Autorităţii Naţionale de Control, care a invocat tocmai acest conflict de interese.
Profesorul Voicu este fără îndoială o somitate în domeniul farma, având publicate peste 20 de volume, sute de lucrări științifice și deținător a 18 brevete de invenție. Acesta s-a implicat imediat după anii 1990 în industria farma din România, dezvoltând, împreună cu alți investitori firma LaborMed. În anul 2008, aceasta a fost vândută unui fond de investiții străin pentru suma de 123 milioane de euro, iar medicul Voicu, care deținea prin soția sa circa 26%, ar fi rămas cu circa 30 de milioane de euro.
Cu acest model de afaceri în spate, asocierea profesorului Victor Voicu atât cu asociația Pământul Strămoșesc, care venea cu un model economic agrar, dar și cu candidatul Georgescu, care a criticat companiile străine și activitatea acestora pe piața din România, ridică alte semne de întrebare privind neconcordanța între declarații și fapte.
Ultima declarație de avere a profesorului Voicu de pe site-ul ANI datează din anul 2022. Potrivit acestui document, vicepreședintele Academiei avea un venit anual de peste 500.000 lei, doar de la stat. E vorba de salariul de la Academie și Universitate, pensia de peste 180.000 lei, plus alte indemnizații, tot de la Academia Română.
În plus, acesta declara o colecție de tablouri în valoare de 1,75 milioane euro, achiziționată începând cu anul 2008, plus bijuterii în valoare de peste 300.000 de euro. Deși în conturile bancare nu declara niciun leu, acesta avea investiți la bursă, în acțiuni atât ale companiilor românești cât și străine, nu mai puțin de 4 milioane de euro. Alți 500.000 de euro sunt investiți în obligațiuni de stat, iar alți 590.000 euro, împrumutați unor persoane fizice, printre care și un cercetător din Germania.
La capitolul bunuri, pe lângă cele trei autoturisme de lux, inclusiv un Audi A8, acesta menționa mai multe imobile, multe dintre ele achiziționate în ultimii ani. Este vorba de o casă de vacanță din județul Brașov, achiziționată în 2019, casă cu suprafață de 400 mp. La fel, printre apartamentele din București, două au fost cumpărate în anul 2018, fiind vorba de unul cu o suprafață de 300 mp și un altul cu suprafața de 250 mp.
Nici profesorul Voicu și nici soția sa nu mai dețin vreo firmă în industria farma, Biopharmacy&Pharmacol RES fiind radiată din august 2016.