DIICOT a făcut mai multe percheziții într-un dosar exploziv de trădare de țară, vizând o grupare suspectată că ar fi negociat cu Rusia ieșirea României din NATO. Printre numele care apar în acest dosar este și cel al generalului maior Radu Theodoru, un militar în vârstă de 101 ani, cu un trecut marcat de mesaje extremiste, elogii la adresa propagandei ruse și legături cu partidele politice radicale.
Născut în 1924, Radu Theodoru, a avut inițial o carieră militară ca aviator, însă a devenit cunoscut publicului mai ales prin activitatea sa politică și literară. De-a lungul timpului, acesta s-a remarcat printr-o serie de lucrări istorice, dar și prin mesaje extremiste referitoare la Holocaust. În perioada postdecembristă, generalul a fost unul dintre fondatorii Partidului România Mare (PRM), formațiune extremistă condusă de Corneliu Vadim Tudor.
Ulterior, după excluderea din partid, și-a continuat discursul naționalist și conspiraționist, fiind un susținător vocal al unor figuri controversate din politica românească, cum ar fi Diana Șoșoacă și formațiunea AUR. De asemenea, Radu Theodoru este prezent constant pe Sputnik, organul de propagandă al Rusiei, arătând clar admirația pe care o poartă generalul țării conduce de Vladimir Putin.
Pe Sputnik, Theodoru a fost lăudat pentru retorica sa anti-UE, descriind Uniunea Europeană ca fiind „o casă de toleranță a umanoidului contemporan întors în epoca troglodiților” sau „un tripou de escrocat estul european”. În același timp, în anul 2020, militarul în rezervă în vârstă de 101 ani i-a îndemnat pe români să voteze cu AUR, spunând că partidele șorosiste trebuie pedepsite fiindcă acestea au dus „țara la dezastru economic, au destrămat unitatea familiei și tăria statului”, conform Newsweek.ro.
Radu Theodoru nu și-a ascuns nici sprijinul pentru mișcările extremiste și conspiraționiste din România. Pe lângă susținerea formațiunii AUR, un partid extrem de controversat în România, el a fost și un susținător vocal al Dianei Șoșoacă. Atunci când CCR i-a interzis acesteia să candideze la alegerile prezidențiale din anul 2024, generalul a declarat că judecătorii au produs un „atac la românitate” și a acuzat o conspirație globalistă împotriva liderului extremist.
Ancheta DIICOT a scos la iveală informații șocante: o grupare de criminalitate organizată, care s-a folosit de imaginea lui Radu Theodoru pentru a se legitima, ar fi încercat să negocieze cu Rusia retragerea României din NATO și nu numai.
Dosarul deschis de procurori vizează acuzații extrem de grave, cum ar fi negocieri cu factori politico-militari externi privind retragerea României din NATO, înlăturarea ordinii constituționale, desființarea partidelor politice, instalarea unui nou Guvern și schimbarea drapelului și imnului.
În urma perchezițiilor, șase persoane au fost reținute, iar cazul este de o gravitate fără precedent în România postcomunistă. După descinderile DIICOT, fiica generalului Radu Theodoru a publicat pe Facebook mandatul de percheziție și a susținut că tatăl său este nevinovat. Totuși, legăturile acestuia cu propaganda rusă și trecutul său politic extremist nu pot fi ignorate.
Pe lângă activitatea sa politică și militară, Theodoru s-a remarcat și printr-o serie de lucrări scrise în care a negat Holocaustul și a apărat regimul mareșalului Ion Antonescu. În volumul „Nazismul sionist” (2000), acesta susținea că Holocaustul a fost „cea mai rentabilă afacere evreiască”, iar mărturiile supraviețuitorilor lagărelor naziste sunt „fabricate în serie cu exagerări aberante și viziuni patologice”. Aceste afirmații i-au adus critici dure, fiind menționat în Raportul Final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România drept unul dintre cei mai virulenți negaționiști români.