News

Cine este Gerald Ford, singurul președinte american care nu a fost ales prin vot. A jucat fotbal american și a refuzat o carieră în NFL

Puțină lume și-l amintește pe Gerald Ford, singurul președinte american care nu a fost ales prin vot după un scandal faimos din SUA.
06.12.2022 | 14:18
Cine este Gerald Ford singurul presedinte american care nu a fost ales prin vot A jucat fotbal american si a refuzat o cariera in NFL
Gerald Ford, președintele vedetă al SUA. Foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Gerald Ford devenea președinte pe 9 august 1974, după demisia scandaloasă a lui Richard Nixon, președintele american din acea vreme.

Ce decizii controversate a luat Gerald Ford cât timp a condus SUA

Al 25-lea amendament al Constituției americane i-a permis lui Ford să preia președinția după ce a fost selectat de Nixon pentru a-l înlocui pe Spiro Agnew, vicepreședintele ales prin votul din 1972, care a demisionat într-un scandal care nu avea legătură cu cel al lui Nixon.

ADVERTISEMENT

Secțiunea 2 din cel de-al 25-lea amendament îi conferă președintelui puterea de a numi un nou vicepreședinte, în cazul în care funcția respectivă a devenit vacanta, cu permisiunea Congresului.

Nixon l-a nominalizat pe Ford, care era liderul Camerei Reprezentanților, pentru a prelua poziția lui Agnew pe 12 octombrie 1973. Senatul a votat cu 92 la 3 voturi pentru a-l confirma pe Ford pe 27 noiembrie 1973, iar pe 6 decembrie 1973, Camera l-a confirmat printr-un vot cu 387 la 35.

ADVERTISEMENT

Ford și-a asumat rapid situația după ce a depus jurământul. ”Jurământul pe care l-am depus este același jurământ care a fost depus de George Washington și de fiecare președinte conform Constituției. Dar, îmi asum Președinția în circumstanțe extraordinare, nemaiîntâlnite până acum de americani. Aceasta este o oră de istorie care ne tulbură mintea și ne rănește inimile”, a declarat Ford în fața poporului american.

Ford e ținut minte și pentru decizia sa controversată prin care l-a grațiat pe fostul președinte Richard Nixon pentru implicarea în scandalul Watergate, prin care s-a dovedit că Richard Nixon și-a spionat oponenții politici cu ajutorul serviciilor de informații.

ADVERTISEMENT

Cine i-a luat locul lui Gerald Ford în funcția de președinte al SUA

Născut Leslie Lynch King Jr., pe 14 iulie 1913, numele său a fost schimbat în Gerald Rudolph Ford, Jr. după ce mama sa s-a recăsătorit.

A absolvit Grand Rapids South High School din Michigan și a fost un jucător de fotbal vedetă la Universitatea din Michigan. Ford a obținut o diplomă de la Facultatea de Drept din Yale înainte de a servi în Marina SUA în al Doilea Război Mondial.

ADVERTISEMENT

Ford avea toate șansele să fie jucător în NFL, însă a refuzat ofertele venite din partea Detroit Lions și Green Bay Packers. A făcut acest lucru pentru ca a preferat cartea și a studiat Dreptul la Yale.

Ford a servit mai târziu în Camera Reprezentanților SUA timp de 25 de ani și a fost membru al Comisiei Warren care a investigat asasinarea președintelui John F. Kennedy. Ford a servit, de asemenea, ca lider al minorității Camerei timp de opt ani, înainte de a deveni vicepreședinte.

Fiind cel de-al 38-lea președinte, Ford a servit 895 de zile în funcție, al cincilea cel mai scurt mandat de președinte al SUA. La Casa Albă, după plecarea lui Ford, a sosit Jimmy Carter, un președinte care s-a făcut remarcat în special prin lupta sa constantă pentru pace în întreaga lume.

Câți președinți a avut SUA

Statele Unite ale Americii au avut 46 de președinți, inclusiv actualul președinte Joe Biden. În fond, SUA au avut 45 de persoane diferite drept președinte, în condițiile în care Grover Cleveland a fost ales pentru două mandate neconsecutive și, ca atare, e considerat cel de-al 22-lea și al 24-lea președinte al SUA.

ADVERTISEMENT