News

Cine este Gheorghe Stan, propunerea PSD pentru CCR! Acum conduce Șecția specială pentru investigarea magistraților

07.05.2019 | 12:40
Cine este Gheorghe Stan propunerea PSD pentru CCR Acum conduce Sectia speciala pentru investigarea magistratilor

Partidul Social Democrat îl propune pe Gheorghe Stan, şeful Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor, în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, din partea Camerei Deputaţilor, potrivit unor surse politice citate de adevărul.ro.  

PSD îl propune pe Gheorghe Stan la CCR. Acesta nu a știut câte articole are Constituția

Gheorghe Stan a fost audiat marți în comisia juridică, după ce PSD l-a propus pentru un mandat la CCR! Stan a spus că are peste 20 de ani de experiență ca procuror și expertiza sa ar putea ajuta CCR. Gheorghe Stan a fost întrebat de un membru PNL câte articole are Constituția, însă acesta a evitat să răspundă. La finalul audierii, propunerea PSD pentru CCR a spus că Legea fundamentală are 153 de articole, însă a fost corectat, deoarece Constituția are 156 de articole.

Se pare că propunerea a fost deja depusă la Camera Deputaţilor, potrivit sursei citate. Din partea Senatului va fi propus fostul vicepreşedinte al CSM, Cristian Deliorga, tot la nominalizarea PSD. Deși una dintre nominalizări ar fi trebuit să vină și din partea ALDE, partenerul de guvernare al PSD, Liviu Dragnea se pare că a luat ambele posturi de la CCR pentru PSD.

Liviu Dragnea vrea ambele posturi de la CCR pentru PSD, in detrimentul ALDE. Una dintre propunerile PSD este Gheorghe Stan

PSD urmează să numească doi judecători la CCR

Procurorul Gheorghe Stan conduce, alături de adjuncta sa, Adina Florea, Secţia specială pentru investigarea magistraţilor şi a fost procuror-adjunct al Inspecţiei Judiciare. Gheorghe Stan a fost validat, pe 28 ianuarie, la conducerea Secţiei pentru anchetarea magistraţilor cu 11 voturi „pentru” de plenul CSM. Stan a devenit cunoscut după ce Secţia pe care o conduce a deschis mai multe dosare pe numele fostului procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruţa Kovesi.

La mijlocul lunii iunie, trei judecători CCR ajung la final de mandat: Petre Lăzăroiu (numit în 2008 de Traian Băsescu), Mircea Minea (numit în 2009 de Camera Deputaţilor – cu majoritate PD-L) şi Maya Teodoroiu (numită în 2015 de Senat – cu majoritate PSD).

Maya Teodoroiu l-a înlocuit în urmă cu patru ani pe Toni Greblă, cel care a demisionat de la CCR ca urmare a unui dosar de corupţie. Toni Grebla a fost achitat în primă instanţa, iar acum este secretar general al Guvernului.

PSD şi ALDE ar fi trebuit să-şi împartă cele două funcţii vacante: Tăriceanu urma să propună judecătorul desemnat de Senat, iar Dragnea pe cel numit de Camera Deputaţilor. Liviu Dragnea a revendicat însă ambele posturi, cu scopul de a-şi asigura un sprijin cât mai larg la Curtea Constituțională. Momentan, PSD controlează direct doi judecători ai Curţii: pe Valer Dorneanu şi pe Marian Enache. Potrivit unor surse politice, citate de adevărul.ro, Dragnea va numi la CCR un judecător şi un procuror, „ambii bărbaţi“.