News

Cine este Greta Thunberg. Tânăra activistă din Suedia a depus plângere pentru criza climatică: ”Ne-am săturat”

24.09.2019 | 14:47
Cine este Greta Thunberg Tanara activista din Suedia a depus plangere pentru criza climatica Neam saturat

Greta Thunberg și alți 15 tineri activiști din Suedia au depus o plângere împotriva a cinci țări pentru criza climatică. Plângerea a fost depusă în cursul zilei de luni, 23 septembrie, la sediul Națiunilor Unite, iar tinerii spun că mai multe țări nu au luat măsuri adecvate pentru a opri criza climatică. 

Tânără activistă din Suedia, mesaj dur împotriva liderilor mondiali

Greta Thunberg este o tânără activistă din Suedia care la vârsta de numai 16 ani luptă pentru criza climatică. Adolescenta a ținut un discurs în care i-a mustrat pe liderii mondiali care au luat parte la Summit-ul ONU pentru Acţiunea Climatică de la New York. La scurt timp după acest discurs, tânăra și alți 15 copii au depus o plângere la Organizația Națiunilor Unite și au acuzat cinci mari economii ale lumii că au încălcat drepturile omului pentru că nu au luat măsurile adecvate pentru a opri criza climatică, scrie CNN.

„Suntem la începutul unei dispariţii în masă şi tot ce puteţi face este să vorbiţi despre bani şi să spuneţi basme despre o creştere economică eternă. Cum îndrăzniţi? Mi-aţi furat visele şi copilăria cu cuvintele voastre goale – şi totuşi, sunt unul dintre norocoş. Oamenii suferă, oamenii mor”, a fost o parte din discursul tinerei activiste din Suedia, potrivit Mediafax.

Tânăra activistă din Suedia a arătat cu degeutl spre cinci țări mondiale
Greta Thunberg a ținut un discurs în prima zi a Summit-ul ONU pentru Acţiunea Climatică de la New York. Sursa foto: theoutline.com

Care este mesajul pe care vrea să-l transmită tânăra activistă

Greta Thunberg și ceilalți 15 copii și-au exprimat frustarea legat de cinci țări care nu și-au respectat obligațiile în temeiul Convenţiei privind Drepturile Copilului, un tratat vechi de 30 de ani legat de drepturile omului. Germania, Franţa, Brazilia, Argentina şi Turcia sunt cele cinci țări care au fost arătate cu degetul în plângerea adresată de tineri la ONU.

„Mesajul pe care vrem să-l transmitem este că ne-am săturat”, a adăugat Greta Thunberg în discursul său susținut cu ocazia Summit-ului pentru Acţiuni Climatice în prima zi a Adunării Generale. Zeci de lideri mondiali și-au prezentat măsurile pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon din ţările lor.