News

Cine este Igor Dodon, fost comunist, actual lider al socialiștilor și președinte al Moldovei

02.11.2020 | 14:00
Igor Dodon ar putea pierde alegerile prezindențiale în 2020. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cine este Igor Dodon, fost comunist, actual lider al socialiștilor din Moldova și președinte al acestei țări. Mare favorit și pentru alegerile din 2020, Dodon s-a trezit cu probleme serioase. Principala contracandidată, Maia Sandu a câștigat Chișinăul și i-a luat fața după primul tur cu ajutorul voturilor din diasporă. 

Igor Dodon s-a născut la data de 18 februarie 1975, în satul Sadova din raionul Călărași, astăzi în Republica Moldova. La fel ca Maia Sandu și localitatea în care acesta a copilărit reprezintă mai degrabă un pas în trecut. Micuțul sătuc pare ancorat într-un prezent fără prea multe opțiuni.

ADVERTISEMENT

Oamenii din Sadova spun că își doresc ca Dodon să rămână președinte pentru că, în acest fel, lumea aude și de localitatea lor. Tinerii de aici nu sunt neapărat de acord și înclină spre candidatul dreptei, Maia Sandu, un candidat cu mai multă trecere la această categorie de votanți

Cine este Igor Dodon, fost membru în partidul comunistilor, actual lider al socialiștilor din Moldova

Culmea, deși se așteptau la o reacție puternică din partea lui, Igor Dodon nu a comentat prea mult rezultatele scrutinului, pe care l-a catalogat însă ”corect, liber şi democratic”. El s-a mulțumit să promită, la fel cum a făcut-o în campania electorală ”continuarea unei cooperări benefice cu Rusia”

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

În tot acest timp, Maia Sandu, o fostă economistă la Banca Mondială, învinsă de Igor Dodon în precedentul scrutin, în 2016, s-a angajat să acţioneze în vederea unei integrări a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Mai ales că, alegătorii nu și-au ascuns dezamăgirea faţă de lipsa progreselor în această ţară considerată una dintre cele mai sărace din Europa.

ADVERTISEMENT

Ce studii are Igor Dodon, actualul președinte al Republicii Moldova

Igor Dodon a absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universității Agrare de Stat din Moldova în 1997 și apoi Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova, un an mai târziu.

Ulterior a absolvit Facultatea de Drept în economie din cadrul Institutului Internațional de Management. A obținut titlul științific de Doctor în științe economice la Academia de Studii Economice din Moldova, Catedra Bănci și Burse de Valori.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

Interesant este că o perioadă bună, mai exact din 1997 și până în 2005, Igor Dodon a lucrat în învățământ. Acesta a deținut funcțiile de lector asistent la Academia de Studii Economice din Moldova, Catedra de Bănci și Burse de Valori, lector superior la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Catedra de Bănci și Burse de Valori, dar și la Institutul Internațional de Management, Catedra de Finanțe și Universitatea de Stat din Moldova.

Pe lângă limbile română și rusă, Igor Dodon vorbește fluent limba franceză și are cunoștințe de engleză și germană. Este căsătorit cu Galina și are trei fii, Vlad, Bogdan și Nicolae

Cariera profesională a lui Igor Dodon

După ce a terminat școala, Igor Dodon s-a angajat la Bursa de Valori a Moldovei. A lucrat preț de patru ani de zile aici, în funcția de specialist superior al Departamentului Clearing, Departamentului Listing, administrator al Sistemelor Electronice de Negocieri și apoi Director al Departamentului Marketing, Listing și Cotare în cadrul Bursei de Valori a Moldovei.

O primă mare lovitură în carieră a dat-o în noiembrie 2001 când a fost numit președinte și membru al Consiliului de directori al Depozitarului Național de Valori Mobiliare al Moldovei SA. În perioada septembrie 2002 – mai 2005 a activat în funcția de președinte al Bursei Universale de Mărfuri a Moldovei.

Sursa foto – hepta.ro

A devenit apoi membru al comisiei de experți de pe lângă Comisia Națională a Valorilor Mobiliare a Moldovei. De asemenea, în perioada martie 2004 – mai 2005, este și membru al Comisiei de Arbitraj al Bursei de Valori. În mai 2005, Igor Dodon este numit în funcția de viceministru al economiei și comerțului din Republica Moldova.

Câteva luni mai târziu, prin decret semnat de președinte, Igor Dodon este numit în funcția de ministru al economiei și comerțului. Ca urmare a rezultatelor alegerilor parlamentare din Republica Moldova din 29 iulie 2009, Igor Dodon își depune demisia

Când și cum a intrat în politică Igor Dodon

Din 2009, Igor Dodon este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, inițial ales pe listele PCRM. La distanță de doi ani de zile, împreună cu alte două nume grele din rândul comuniștilor, acesta a părăsit gruparea din parlament. Ulterior cei trei au aderat la Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.

Sursa foto – hepta.ro

La 18 decembrie 2011, la cel de-al 10-lea Congres al PSRM Igor Dodon a fost ales președintele partidului. La alegerile locale din iunie 2011, acesta s-a duelat cu Dorin Chirtoacă în turul doi al scrutinului pentru funcţia de primar al Chişinăului.

Atunci, Chirtoacă a câştigat peste 50 la sută din voturi, iar Dodon, puţin peste 49 la sută. În perioada 2012 şi 2014, Igor Dodon a organizat periodic proteste, cerând demisia primarului Dorin Chirtoacă. În cele din urmă, el a pledat pentru un referendum de demitere a edilului Capitalei.

Ce avere are Igor Dodon, președintele Republicii Moldova

Câțiva ani mai târziu, Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova care au avut loc pe data de 30 octombrie 2016 pentru turul I și 13 noiembrie 2016 pentru turul al II-lea. A învins-o chiar pe Maia Sandu, acesta bazându-se foarte mult pe voturile celor mai în vârstă.

Sursa foto – hepta.ro

Conform declaraţiilor depuse de Igor Dodon, familia acestuia este posesoarea mai multor bunuri imobile. Vorbim despre o casă de locuit cu un teren aferent în municipiul Chişinău, teren care are puțin peste 400 de metri pătrați.

De asemenea, președintele Republicii Moldova are și un teren intravilan, puțin peste jumătate de hectar. Demnitarul mai are un credit în lei, contractat în 2013 cu rata dobânzii de 8% şi scadent în 2028.

ADVERTISEMENT