News

Cine este Irina Alexe, noul secretar de stat la MAI. La 42 de ani a obţinut o pensie colosală

26.02.2021 | 13:42
Cine este Irina Alexe noul secretar de stat la MAI La 42 de ani a obtinut o pensie colosala
Cum a ajunsese la doar 42 de ani să obțină o pensie de 13.000 de lei. Cine este Irina Alexe. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Irina Alexe, o fostă polițistă, revine în funcția de secretar de stat la Ministerul de Interne. Aceasta a intrat în atenția presei în 2016 când s-a pensionat la doar 42 de ani și s-a aflat, ulterior, că pensia ei va fi de 13000 de lei pe lună. Era considerată o apropiată a lui Vasile Blaga și a mai fost secretar de stat în Guvernul Cioloș.

Premierul Florin Cîțu a acceptat joi, 25 februarie, propunerea USR-PLUS de a o numi pe Irina Alexe secretar de stat la MAI.

ADVERTISEMENT

Ascensiunea polițistei a fost pusă mereu sub semnul întrebării în condițiile în care la doar 35 de ani obținea gradul de chestor, echivalent cu gradul de general în alte structuri. În 2016, mai multe informații privind pensia uriașă obținută la vârsta de 42 de ani au scandalizat opinia publică.

Pensia medie din România este 1400 de lei. Cum a ajuns Irina Alexe să obțină de 10 ori mai mult 

Foto: Facebook

Devenită cel mai tânăr chestor din Poliția Română, Irina Alexe a ocupat diverse funcții de-a lungul a 20 de ani de activitate la MAI. A fost consilier juridic, secretar general sau secretar de stat.

ADVERTISEMENT

Din 2006 a făcut parte în mod constant din conducerea Ministerului Afacerilor Interne. A ajuns secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (perioada iunie-octombrie 2009).

Ulterior, timp de un 1 an, a ocupat funcția de secretar de stat în minister. Din 2010 și până în 2012 a fost şef al Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul. Irina Alexe a fost în conducerea Secretariatului General al Guvernului (secretar de stat – 2016), respectiv a Cancelariei Prim-ministrului (secretar de stat – 2016).

ADVERTISEMENT

Cât a câștigat înainte să iasă la pensie? Soțul acesteia lucra tot la MAI

Potrivit declarației de avere depuse la acea vreme pe site-ul Guvernului, Irina Alexe obținuse 121.312 lei ca angajat al MAI în anul 2015. Soțul acesteia, Liviu Alexe, a lucrat tot la MAI, ca psiholog la Centrul de Psihosociologie. Vezi AICI declarația completă de avere

Noul secretar de stat de la Ministerul Afacerilor Interne deținea 3 terenuri, unul în București și 2 în județul Vrancea, și 2 imobile. De asemenea, Irina Alexe avea în proprietate și 2 mașini achiziționate chiar în 2016.

ADVERTISEMENT
Foto: sgg.gov.ro

Câți miniștri a prins Irina Alexe? A fost secretar de stat în Guvernul Cioloș

Dacian Cioloș țintește postul de vicepremier
Dacian Cioloș, Foto: Hepta

Alexe a stat timp de 10 în funcții înalte la Ministerul Afacerilor Interne. În acest interval, România a schimbat mai mulți premieri.

Concret, aceasta a trecut prin guvernările Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu, Victor Ponta și  Dacian Cioloș. Relația cu ultimul premier a continuat, în condițiile în care Irina Alexe a ajuns din 2018 să coordoneze ”dezvoltarea în teritoriu a PLUS și a contribuit în mod direct la derularea legală a campaniilor electorale ale PLUS ori ale Alianței USR PLUS”.

Ce studii are noul secretar de stat de la MAI?

Irina Alexe s-a născut pe 19 martie 1974, la Săveni. Înainte de a ajunge la Academia de Poliţie, a învățat la Liceul Sanitar.

A urmat cursurile Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” Bucuresti, Facultatea de Drept, diploma de licenta (1993-1997) și ale Universității de Vest „Vasile Goldis”, Master cu tema „Administratia publica in contextul legislatiei actuale”. În 2007 a studiat și la Colegiul National de Aparare, specializarea Securitate si Aparare.

Ce spune USR PLUS despre Irina Alexe?

„Este membră PLUS și are o experiență îndelungată juridică și administrativă. Pasionată de dreptul public, este autoarea unei monografii dedicate înalților funcționari publici și a numeroase articole ce vizează funcția publică, inclusiv statutul prefectului, drepturile și libertățile fundamentale sau protecția datelor.

(…) A fost ofițer timp de 20 de ani în structura centrală a Ministerului Afacerilor Interne, iar în . În anul 2016, în calitate de secretar de stat, a coordonat organizarea ședințelor Guvernului, instituțiile prefectului și procesul de organizare a alegerilor. După anul 2018 a coordonat dezvoltarea în teritoriu a PLUS și a contribuit în mod direct la derularea legală a campaniilor electorale ale PLUS ori ale Alianței USR PLUS”, anunțase Alianța USR-PLUS, în momentul propunerii, miercuri, 27 ianuarie, printr-un comunicat de presa.

Alt pensionar reactivat de Guvernul Cîțu

Foto: Facebook

Irina Alexe nu este singurul caz de pensionar retras devreme care va ocupa o funcție în Guvernul Cîțu. Silviu Gabriel Barbu a fost judecător la Curtea de Apel București și s-a pensionat în 2020, potrivit Antena3.

Are doar 51 de ani și tocmai a fost numit șef al Corpului de Control al prim-ministrului. Este absolvent al Colegiului Național de Informații din cadrul Academiei Naționale de Informații Bucuresti, în 2015, și al Colegiul Naţional de Apărare Bucureşti.

A intrat în atenția publică în 2007, când a demisionat din funcția de consilier la departamentul legislativ al Administrației Prezidențiale. Atunci, în presă a apărut înregistrarea unei convorbiri cu decanul Facultății de Drept de la Universitatea „Transilvania” Brașov. S-a vehiculat faptul că Silviu Gabriel Barbu se interesa despre un examen pe pe care nu îl promovase un apropiat de-al său, potrivit România Liberă.

ADVERTISEMENT