News

Cine este jurnalistul Roman Protasevici. Președintele Aleksandr Lukașenko a deturnat un avion pentru el

Cine este jurnalistul Roman Protasevici, cel pentru care președintele Aleksandr Lukașenko a deturnat un avion?
24.05.2021 | 07:45
Cine este jurnalistul Roman Protasevici Presedintele Aleksandr Lukasenko a deturnat un avion pentru el
ADVERTISEMENT

Jurnalistul Roman Protasevici este un contestatar al regimului din Belarus, condus de președintele Aleksandr Lukașenko. Aceasta a fost capturat de propria țară, la comanda șefului de stat, prin deturnarea unui avion în Belarus.

Cine este jurnalistul Roman Protasevici

Acesta a fugit din propria țară în anul 2019, după ce devenise o țintă a președintelui. El a ajuns în Polonia în același an, unde a cerut azil politic, transmite Mediafax.

ADVERTISEMENT

În 2020, a scris despre alegerile prezidențiale care au avut loc în țara natală și nu a mai durat mult până să fie trecut pe lista teroriștilor din Belarus. Acest lucru s-a întâmplat în noiembrie 2020.

Roman Protasevici a început criticile împotriva regimului președintelui Lukașenko în urmă cu mulți ani, iar în 2010 deja au început arestările consecutive ale acestuia pentru proteste împotriva puterii.

ADVERTISEMENT

Acesta a fost inclusiv exmatriculat de la Facultatea de Jurnalism din Minsk, unde intrase prin forțe proprii. Roman Protasevici este lider al mișcărilor împotriva guvernului Lukașenko din Belarus.

Roman Protasevici a înființat aplicația Nexta, o platformă din cadrul Telegram și milioane de oameni au putut urmări poveștile sale și informațiile date de acesta.

ADVERTISEMENT

Președintele Aleksandr Lukașenko îi vânează pe jurnaliști

Nexta este urmărită de 1,7 milioane de oameni. Acum, specialiștii sunt de părere că Lukașenko îi caută și atacă pe toți jurnaliștii care au criticat regimul puterii sale.

”Lukaşenko îi vânează pe jurnaliştii din Belarus. Îi caută pe jurnalişti unul după altul şi a introdus NEXTA le lista organizaţiilor teroriste. Încearcă să sperie pe oricine care are o capacitate jurnalistică în Belarus şi în mod clar încearcă să îi sperie şi pe cei din afara Belarusului”, afirmă Diana Magnay, corespondent Sky News în Rusia.

ADVERTISEMENT

De altfel, Roman Protasevici se temea pentru libertatea și pentru viața lui, după cum arată ultimele mesaje către prietenii lui. Mai mult, acestuia îi este frică de faptul că va fi ucis.

Avionul deturnat a plecat după șapte ore spre destinația sa finală, anume Vilnius, fără jurnalist, partenera lui de viață, dar și alți patru cetățeni ruși.

„Când a auzit anunţul pilotului de avion, Protasevici a început să tremure şi a spus: mi-a fost semnată sentinţa. Voi fi omorât” a dezvăluit un martor, potrivit presei din Lituania.

Bărbatul care a criticat regimul lui Alexander Lukașenko riscă să stea în închisoare cel puțin 15 ani sau pedeapsa cu moartea, care încă este aplicată în Belarus.

ADVERTISEMENT