News

Cine este Karl Nehammer, noul cancelar al Austriei. Susține măsurile dure contra refugiaților

Karl Nehammer a preluat, oficial, funcția de cancelar al Austriei. Această mișcare de la conducerea țării a dus la sfârșitul perioadei de criză politică, după demisiile celorlalți doi cancelari în doar trei luni.
06.12.2021 | 18:44
Cine este Karl Nehammer noul cancelar al Austriei Sustine masurile dure contra refugiatilor
ADVERTISEMENT

Karl Nehammer a preluat oficial, în cursul zilei de luni, 6 decembrie, funcția de cancelar al Austriei. Astfel, această mutare la conducerea țării pune capăt crizei politice pornite de la demisia fostului cancelar Sebastian Kurz, acuzat de corupție.

Cine este Karl Nehammer

Noul cancelar al Austriei provine din capitala țării, Viena, unde s-a născut în 1972.

Odată cu trecerea anilor, Nehammer a muncit în armata Austriei pentru o perioadă de câțiva ani, ceea ce i-a adus postul de consilier pe comunicare, potrivit DW.com. El a fost ales ca reprezentant al capitalei Austriei în 2017.

ADVERTISEMENT

A devenit apoi ministru de interne chiar în 2020, pe când Sebastian Kurz era liderul Partidului Popular din Austria (ÖVP) într-o coaliție cu Verzii.

Este, de asemenea, considerat un susținător ferm al politicilor stricte ale lui Kurz în privința refugiaților.

ADVERTISEMENT

În timpul pandemiei COVID-19 el a fost unul dintre cei trei responsabili de gestionarea crizelor publice, având sarcina de a asigura aplicarea izolărilor și a restricțiilor.

Nehammer a coordonat, totodată, acțiunile guvernului în urma atentatului terorist de la Viena din 2020 – o serie de împușcături soldate cu patru morți – la câteva ore distanță de intrarea în stare de carantină a orașului.

ADVERTISEMENT

Din cauza unei erori severe a serviciilor de informații din partea oficialilor din subordinea sa, Austria nu a reușit să dea de urma atacatorului, un jihadist care a fost condamnat și care era cunoscut pentru că a încercat să obțină muniție pentru o pușcă automată.

Nehammer a mărturisit că au fost făcute ”greșeli intolerabile” în ceea ce înseamnă administrarea informațiilor despre jihadiști, însă a dat vina pe predecesorul său de extremă dreapta Herbert Kickl pentru situația în care se află ministerul de Interne al Austriei.

ADVERTISEMENT

În timpul conducerii sale, la mijlocul anului 2020, guvernul austriac a depus acuzații contra unei persoane care a recunoscut că a spionat pentru serviciile secrete ale Turciei.

De ce a fost nevoie de numirea unui nou cancelar

Partidul Popular (ÖVP), care se află la putere în Austria, l-a desemnat vineri, 3 decembrie, pe ministrul de Interne Karl Nehammer ca șef al formațiunii și ca viitor cancelar al țării.

Hotărârea a avut loc la Viena, la o reuniune a conducerii partidului de centru-dreapta.

Acum președintele Austriei a acceptat nominalizarea lui Nehammer și să depună jurământul, însă acest lucru este în mare parte o formalitate.

Desemnarea lui Nehammer survine la o zi după ce actualul șef al partidului, Sebastian Kurz, acuzat de corupție, a anunțat că se retrage din funcție.

Demisia lui Kurz a produs un efect de domino, făcându-l pe cancelarul Alexander Schallenberg, care a fost numit în funcție în octombrie, să-și ofere demisia pentru ca postul de cancelar și cel de șef al partidului să fie ocupate de o singură persoană.

Kurz a fost cancelar al Austriei în intervalul dintre decembrie 2017 și mai 2019 și pentru a doua oară din ianuarie 2020 până în octombrie 2021 și apoi a fost constrâns să demisioneze pe fondul scandalului de corupție.

Ancheta de corupție a lui Sebastian Kurz va continua

Anunțul lui Kurz de a părăsi politica a survenit la doar două luni după ce a demisionat din postul de cancelar ca urmare a anchetei privind corupția. Dar el a rămas în continuare lider al ÖVP, până când și-a anunțat demisia zilele trecute.

Astfel, la începutul lunii octombrie, procurorii au dispus efectuarea de percheziții la cancelarie și la Ministerul de Finanțe, analizând în același timp suspiciunile că cercul de persoane apropiate lui Kurz ar fi folosit fonduri publice pentru a finanța sondaje de opinie făcute pentru a-i îmbunătăți imaginea.

În urma scandalului s-a încheiat efectiv o carieră remarcabilă, deoarece Kurz a ajuns în 2017, la numai 31 de ani, cel mai tânăr șef de guvern din lume ales în mod democratic.

Kurz a dezmințit orice încălcare a legii, spunând că așteaptă să aibă o zi în instanță pentru a-și demonstra nevinovăția.

Schimbări de portofolii în Guvernul Austriei

După câteva clipe după numirea sa, Nehammer a anunțat că îl va alege pe Magnus Brunner, un oficial al partidului, ca să fie viitorul ministru de Finanțe.

Brunner este unul dintre miniștrii de rang inferior, care va fi succesorul lui Gernot Bluemel, un apropiat al lui Kurz ce și-a prezentat retragerea.

Fostul cancelar Schallenberg se va întoarce la vechea sa funcție de ministru de Externe, a anunțat Nehammer la o conferință de presă, susținută încă de vineri, 3 decembrie.

Partidul Conservator este în prezent implicat într-o coaliție de guvernare foarte fragilă cu Verzii, al căror vicecancelar Werner Kogler făcea joi, 2 decembrie, declarații pozitive despre numirea lui Nehammer. Acesta zicând că vor colabora foarte bine dacă vor lucra împreună.

Acum două săptămâni, Austria a fost prima țară din Europa care a decretat o carantină la nivel național pentru a limita un nou val de cazuri de COVID-19 și urmează să instituie vaccinarea obligatorie la începutul anului viitor.

ADVERTISEMENT