News

Cine este liderul taliban Mullah Abdul Ghani Baradar! El poate deveni noul președinte afgan

Cine este liderul taliban Mullah Abdul Ghani Baradar, cel care poate ajunge noul șef al statului
15.08.2021 | 21:41
Cine este liderul taliban Mullah Abdul Ghani Baradar El poate deveni noul presedinte afgan
ADVERTISEMENT

Comandantul taliban Mullah Abdul Ghani Baradar ar putea deveni noul președinte al Afganistanului, în timp ce Ashraf Ghani ar putea fi demis din funcție. Acestea sunt noutățile din cea mai fierbinte zonă a pământului.

Ghani a rămas fără ajutor după ce talibanii au luat cu asalt provincie după provincie în ultimele zile. În cele din urmă, armata nici măcar nu a mai opus rezistență.

ADVERTISEMENT

Cine este liderul talibanilor Mullah Abdul Ghani Baradar!

Deși Kabul nu a fost declarat oficial capturat de talibani, capitala afgană a fost înconjurată din toate părțile de insurgenți.

Mullah Abdul Ghani Baradar, noul „președinte”, așa cum i se spune deja, a fost șeful guvernului talibanilor în exil, cu sediul la Doha și ar fi părăsit Qatarul pentru a ajunge de urgență în Afganistan.

ADVERTISEMENT

Profilul public al liderului s-a limitat în mare măsură la lansarea mesajelor anuale în timpul sărbătorilor islamice.

Despre Abdul Ghani Baradar se știe că a fost crescut în Kandahar – locul de naștere al mișcării talibane.

ADVERTISEMENT

La fel ca majoritatea afganilor, viața lui Baradar s-a schimbat pentru totdeauna după invazia sovietică de la sfârșitul anilor 1970, transformându-l într-un insurgent.

Se credea că a luptat cot la cot cu clericul cu Mullah Omar. De altfel, cei doi vor înființa mișcarea talibană la începutul anilor 1990, pe fondul haosului și corupției războiului civil care a izbucnit după retragerea sovietică.

ADVERTISEMENT

În urma prăbușirii regimului talibanilor din 2001, se crede că Baradar se număra într-un grup mic de insurgenți care s-a apropiat de liderul interimar Hamid Karzai.

Arestat în Pakistan în 2010, Baradar a fost ținut în custodie până când presiunile din Statele Unite l-au eliberat în 2018 și mutat în Qatar.

Aici a fost numit șef al biroului politic al talibanilor și a supravegheat semnarea acordului de retragere cu americanii

ADVERTISEMENT
Tags: