News

Cine este Ligia Deca, noul ministru al educației. Fostul consilier prezidențial a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Update

Ligia Deca, consilier prezidențial, a fost votată de conducerea PNL ca propunere pentru Ministerul Educației, funcție vacantă după demisia lui Sorin Cîmpeanu.
03.10.2022 | 18:12
Cine este Ligia Deca noul ministru al educatiei Fostul consilier prezidential a depus juramantul la Palatul Cotroceni Update
Ligia Deca, votată de PNL ca propunere pentru Ministerul Educației. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT
03-10-2022
15:11

Ligia Deca, fostul consilier prezidențial, a depus jurământul ca ministru al educației

Ligia Deca este oficial noul ministru al educației. Fostul consilier prezidențial a depus jurământul la Palatul Cotroceni. 

În urma acestui eveniment, Klaus Iohannis a avut un mesaj de felicitare și de încurajare pentru noul ministru. Șeful statului s-a declarat optimist că proiectul său de suflet, România Educată, va merge mai departe.

”Vă doresc mult succes și vă felicit pentru această poziție în cadrului Guvernului Ciucă.

Ne dăm seama cu toții că dacă vorbim despre educație suntem într-un moment foarte important. Sunt convins că proiectul România Educată nu doar că va merge mai departe, ci va merge mai departe cu noi susțineri, atât din spațiul politic, cât și din spațiul public la modul general.

Este un proiect de țară, un proiect de care țara are foarte mare nevoie. O națiune fără un sistem de educație reformat, are din ce în ce mai puține șanse.

Nu doar dvs, doamna ministru, aveți nevoie de încurajări, ci întregul guvern, pentru că pachetul de legi ale educației trebuie să ajungă cât mai repede în Parlament”, a spus președintele.

 

În acest debut de săptămână, PNL a decis ca Ligia Deca, consilier prezidențial, să fie propunerea pentru postul de ministru al Educației, în locul lui Sorin Cîmpeanu, care a demisionat săptămâna trecută.

Ligia Deca, votată de PNL ca propunere pentru Ministerul Educației

În ședința Biroului Politic Național de luni, liberalii s-au reunit pentru a decide numele noului ministru al educației.

ADVERTISEMENT

După eveniment, liderul PNL, Nicolae Ciucă, a apărut la conferința de presă alături de Ligia Deca, cea care va fi succesoare lui Sorin Cîmpeanu în această funcție.

”Înainte de a pronunța numele celui care a fost nominalizat, vreau să-i mulțumesc ministrului Cîmpeanu pentru întreg efortul depus în această perioadă și pentru modul în care a înțeles să se sacrifice pe dumnealui pentru ca un proiect să meargă mai departe.

ADVERTISEMENT

Astăzi, în ședința Biroului Politic Național, am venit cu propunerea ca doamna Ligi Deca să fie propunerea PNL ca ministru al educației.

Dânsa a lucrat în timpul procesului și dezbaterilor publice a Legilor Educației. Este un om în măsură să preia din mers dinamica programului, astfel încât pachetul de legi să intre în Parlament”, a spus Ciucă, despre propunerea liberalilor pentru acest minister.

ADVERTISEMENT

La rândul ei, Ligia Deca a mulțumit PNL pentru susținere și a susținut că, din noua sa poziție va încerca să ducă la bun sfârșit proiectul ”România Educată”.

”Aș dori să mulțumesc membrilor PNL pentru încrederea acordată. PNL și-a acordat din start susținerea pentru proiectul România Educată.

ADVERTISEMENT

Îmi doresc să duc la bun sfârșit ceea ce au început predecesorii mei. Acest proiect trebuie dus la bun sfârșit. România Educată va încerca să răspundă la problemele învățământului românesc”, a spus Ligia Deca, în aceeași conferință.

CV-ul propunerii PNL pentru postul de ministru al educației, Ligia Deca

În ultimii ani, Ligia Deca a lucrat la elaborarea Programului România Educată, susținut de șeful statului, Klaus Iohannis.

Viitorul ministru al educației s-a născut în 1982. Ligia Deca are titlul de Doctor în științe politice, care i-a fost acordat în 2016 de Universitatea din Luxemburg.

Ea este și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College, conform Administrației prezidențiale.

  • În perioada 2010-2012, Ligia Deca a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor Educației din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012).
  • În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).

Potrivit site-ului Administrației prezidențiale, Deca este autoare și coautoare a numeroase articole și studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educaționale. A avut o activitate științifică ce a vizat subiecte variate, de la internaționalizarea educației superioare la practicile educaționale de adaptare la contextul pandemiei Covid-19.

Ligia Deca a colaborat, în calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeană etc.

Din 29 iunie 2015, Ligia Deca ocupă funcția de Consilier de stat. De la data de 23 decembrie 2019 a fost numită în funcția de consilier prezidențial.

ADVERTISEMENT
"Sunt uimit că soția mea poate ieși singură pe stradă". Un tânăr din Guatemala, surprins de ce a descoperit în România
”Mașina de făcut bani” a schimbat calendarul din Spania
”Mașina de făcut bani” a schimbat calendarul din Spania
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată...
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată a natalității. De ce le este frică femeilor să devină mame
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
FOTO Austriecii de la Strabag pregătesc în România prima inaugurare importantă din 2024...
FOTO Austriecii de la Strabag pregătesc în România prima inaugurare importantă din 2024 pe infrastructura rutieră
Decizie definitivă în
Decizie definitivă în "duelul eclerurilor". Cine a câştigat procesul dintre Jamila şi Laura Laurenţiu
Tehnica simplă de respirație pentru liniștire. Cele două cuvinte pronunțate la inspirare-expirare
Tehnica simplă de respirație pentru liniștire. Cele două cuvinte pronunțate la inspirare-expirare
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care...
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care a omorât-o pe Melis, în Grădina Botanică
Cine sunt românii care vor primi mai mulți bani la salariu. Poate te...
Cine sunt românii care vor primi mai mulți bani la salariu. Poate te afli și tu printre ei
Chec cu ciocolată și fructe de pădure. Desertul savuros care merită încercat
Chec cu ciocolată și fructe de pădure. Desertul savuros care merită încercat
După 2 soții, acum se iubește cu un bărbat! Cum i-au surprins fotografii....
După 2 soții, acum se iubește cu un bărbat! Cum i-au surprins fotografii. Imaginile fac înconjurul internetului!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Godină și Cioroianu, contre dure în cazul Șercan: „Un dobitoc care lucrează vremelnic...
Godină și Cioroianu, contre dure în cazul Șercan: „Un dobitoc care lucrează vremelnic acolo”
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este...
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este una dintre cele mai căutate destinații turistice din lume