Fotbal international

Cine este Lokomotiv Tbilisi, minuscula echipă care a eliminat-o pe U Craiova! Tot lotul georgienilor, mai ieftin ca Alexandru Cicâldău

Cine este Lokomotiv Tbilisi minuscula echipa care a eliminato pe U Craiova Tot lotul georgienilor mai ieftin ca Alexandru Cicaldau
ADVERTISEMENT

Universitatea Craiova a înregistrat un rezultat dezastruos în meciul cu Lokomotiv Tbilisi, scor 1-2, și a fost eliminată încă din primul tur preliminar al Europa League.

Oltenii au mers în Georgia din postura de mari favoriți, dar prestația elevilor lui Cristiano Bergodi a fost mult sub așteptări.

ADVERTISEMENT

Vicecampioana României a folosit toate vedetele din lot, însă jucătorii au părut că sunt încă afectați de pierderea titlului intern în stagiunea precedentă.

Lokomotiv Tbilisi a oprit Craiova din drumul spre grupele Europa League

Sorții au decis ca Universitatea Craiova să joace în primul tur preliminar UEFA Europa League cu Lokomotiv Tbilisi, formație care a revenit în competițiile europene după 12 ani. Ultimele jocuri europene ale echipei înființate în 1936 au fost împotriva FC Etzella Ettelbruck (Luxemburg). Atunci, georgienii au fost eliminați din Cupa UEFA Intertoto din cauza regulii golurilor din deplasare. A fost 2-2 pe terenul lui Lockomotiv, iar returul s-a terminat 0-0.

ADVERTISEMENT

Debutul în sezonul 2020-2021 al Europa League a reprezentat cea de-a șaptea participare în Europa pentru formația din capitala Georgiei. Niciodată nu a reușit să meargă mai departe dintr-un tur european. Totuși, au trecut de Lienfield (Irlanda de Nord), 1-0 și 1-1 într-un tur de precalificare în Cupa UEFA, în 1999. A urmat PAOK Salonic, iar grecii s-au impus cu 7-0 în Georgia și 2-0 pe teren propriu.

Lotul celor de la Lokomotiv Tbilisi este cotat la 4.300.000 de euro, mai puțin decât valoarea de piață a lui Alexandru Cicâldău. Conform site-urilor de specialitate, Alexandru Cicâldău valorează 5.000.000 de euro. Cei mai valoroși jucători sunt atacanții Irakli Sikharulidze și Vato Arveladze și mijlocașul Davit Samurkasovi, toți cotați la 300.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Lokomotiv are și un jucător care a evoluat în prima ligă a României, autorul celui de-al doilea gol. Imran Oulad Omar a prins câteva minute în tricoul celor de la Academica Clinceni. Antrenorul echipei este Giorgi Chiabrishvili. Tehnicianul în vârstă de 40 de ani are campionatul și Cupa Georgiei în ”vitrina” carierei.

Ca palmares, Lokomotiv se poate lăuda cu trei Cupe ale Georgiei, în sezoanele 1999-2000, 2001-2002 și 2004-2005. A fost finalistă în sezonul precedent, pierzând în ultimul act, scor 3-1, în fața rivalei locale Saburtalo. Au încheiat campionatul pe locul 4 și a prins competițiile europene datorită faptului că adversara din finala cupei s-a clasat pe locul 3.

ADVERTISEMENT
  • 55 de puncte a strâns Locomotive Tbilisi în sezonul trecut, clasându-se pe locul 4
  • 9 puncte au georgenii în acest moment, fiind pe 6 în actualul campionat

Sezonul competițional al campionatului din Georgia începe primăvara și se termină toamna. Lokomotiv Tbilisi nu se descurcă grozav în actuala stagiune. Linia de clasament arată un bilanț de 2 victorii, 3 egaluri și 3 înfrângeri.

A patra aventură europeană consecutivă pentru Universitatea Craiova

Universitatea Craiova s-a aflat la cea de-a patra participare consecutivă în competițiile europene. În primul an, AC Milan a fost ”colosul” întâlnit de Mitriță și compania. Oltenii au pierdut ambele înfruntări, scor 0-1 (acasă) și 0-2 (în deplasare). Scenariul s-a repetat într-o oarecare măsură și anul următor.

RB Leipzig a fost un alt adversar prea puternic pentru Craiova. Totuși, trupa lui Devis Mangia a reușit un egal pe stadionul ”Ion Oblemenco”, 1-1. Calificarea a fost pierdută la Leipzig, acolo unde nemții s-au impus cu 3-1.

Aventura europeană din sezonul 2019-2020 a fost ceva mai lungă. Începând din primul tur preliminar Europa League, Universitatea a înfruntat formațiile Sabail (Azerbaidjan), Honved Budapesta (Ungaria) și AEK Atena (Grecia). Știința a reușit o dublă victorie cu Sabail, cu același scor, 3-2. Duelurile cu Honved au fost ceva mai grele, calificarea fiind tranșată la lovituri de departajare, în Bănie. Nicio echipă nu reușise să marcheze vreun gol în cele două înfruntări.

Totul s-a oprit în turul trei. Oltenii au dat de un adversar cu un nume destul de greu, AEK Atena, însă doar numele a fost de greci în cele două meciuri. Victoria din turul de pe ”Ion Oblemenco”, 2-0, a fost cea care a decis soarta dublei manșe. În retur, Universitatea Craiova a dominat categoric, însă partida s-a terminat cu un scor egal, 1-1.

Cea de-a patra participare consecutivă în cupele europene a fost și cea mai dezastruoaasă, oltenii fiind eliminați surprinzător de Lokomotiv Tbilisi în primul tur preliminar al Europa League. Georgienii s-au impus cu 2-1. Partida s-a jucat într-o singură manșă, la Tbilisi, UEFA încercând să comprime sezonul din cauza pandemiei de coronavirus.


  • (P) Cota BETANO pentru U Craiova – Astra Giurgiu: 2,02 este cota pentru „1 solist și peste 1,5 goluri“. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT