Începând de joi, 5 mai, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) are un nou președinte. Nicolae Ciucă a înlocuit-o pe Mirela Călugăreanu cu un fost deputat liberal.
Premierul Nicolae Ciucă l-a numit pe Lucian Ovidiu Heiuş în postul de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, o funcție cu rang de secretar de stat.
Șeful Executivului i-a impus deja un mare obiectiv noului șef de la Fisc, și anume creșterea nivelului de colectare a taxelor la buget, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.
”Am cerut noului preşedinte al ANAF ca principalul obiectiv să fie creşterea nivelului de colectare pentru a asigura finanţarea măsurilor economice şi sociale pentru protejarea cetăţenilor şi economiei de efectele perioadei dificile pe care o traversăm.
Creşterea încasărilor din primul trimestru al acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut trebuie continuată într-un ritm mai susţinut. Implementarea proiectelor ‘Radarul mărfurilor’ şi ‘E-factura’ sunt, de asemenea, în măsură să aducă mai mulţi bani la bugetul de stat şi să asigure un mediu de business concurenţial”, a afirmat premierul Ciucă.
Noul șef de la ANAF s-a născut pe 13 noiembrie 1965 în Orăştie, judeţul Hunedoara. A absolvit Facultatea de Mecanică, în cadrul Institutului Politehnic Cluj-Napoca (1985-1990), Facultatea de Ştiinţe Economice în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj Napoca (1994-1999) şi Facultatea de Management Turistic şi Comercial din cadrul Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir din Cluj-Napoca (1994-1999).
În 2006, a absolvit un master în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Juridice de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad, conform CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor.
Profesional, Heiuș a fost director general la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara (2013-2014), director executiv – servicii interne (mutare temporară) (2014-2015), director general (2016) la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara.
Lucian Heiuș (55 de ani) a fost deputat PNL de Hunedoara, în legislativul 2016-2020. El este considerat un bun cunoscător al sistemului fiscal datorită activității din Ministerul Finanțelor și direcţiile de Finanţe Publice din Hunedoara şi Timiş.
Din declarația de avere a lui Heiuș care apare pe site-ul Camerei Deputaților, aflăm că acesta deține două terenuri agricole de 3,6 și 3,8 hectare în satul Voia din Harghita, un teren intravilan de 972 metri pătrați (moștenire) și 1/2 donație+moștenire 1.800 metri pătrați, ambele în Orăștie.
Acesta mai deține două case în Orăștie de 239, respectiv 200 metri pătrați, o casă de vacanță de 182 metri pătrați în satul Voia și 1/2 dintr-un apartament de 47 metri pătrați în Deva.
Heiuș mai are 4 autoturisme: Suzuki Samurai, VW Touareg, Nissan Terano II și Mazda CX7.