Sport

Cine este Luis Diaz, super-transferul lui Liverpool din ianuarie. A fost subnutrit în copilărie, acum este văzut drept starul Columbiei

Luis Diaz a fost cumpărat de Liverpool de la FC Porto pentru 40 de milioane de euro. Columbianul a semnat un contract valabil până în 2027 cu gruparea de pe Anfield.
31.01.2022 | 21:19
Cine este Luis Diaz supertransferul lui Liverpool din ianuarie A fost subnutrit in copilarie acum este vazut drept starul Columbiei
Luis Diaz este marele transfer făcutde Liverpool în această iarnă
ADVERTISEMENT

“Nu puteam fi mai fericit”, a declarat Jurgen Klopp după ce Liverpool a câștigat lupta de la distanță cu Tottenham Hotspur pentru transferul columbianului Luis Diaz, de la FC Porto. Gruparea de pe Anfield l-a cumpărat pe cel mai bun jucător din afara primelor cinci ligi europene, după cum l-a descris cotidianul spaniol Marca, pentru o sumă ce ar putea ajunge la 60 de milioane de euro, aproape de zece ori mai mult decât cele 7,2 milioane plătite de Porto lui Junior Barranquilla în 2019.

Liverpool va achita inițial 40 de milioane de euro, cărora li se pot adăuga diferite bonusuri de încă 20 de milioane, ceea ce îl face pe Luis Diaz al patrulea cel mai scump fotbalist din istoria “cormoranilor”, după Virgil Van Dijk, Alisson și Naby Keita, toți cumpărați în 2018.

ADVERTISEMENT

Iar Jurgen Klopp are toate motivele să fie bucuros în urma acestei tranzacții întrucât sud-americanul a explodat în acest sezon, impresionând atât în prima ligă portugheză, cât și în Champions League. Diaz este al doilea marcator din Portugalia, cu 14 reușite în 18 meciuri, cu una mai puțin decât Darwin Nunez, de la Benfica.

Orașul Liverpool îi era predestinat: dacă nu a ajuns la Everton în vară, a ajuns la “cormorani” în iarnă

“La Junior, juca bine, dar nu marca. Acum, a învățat să joace din una-două atingeri, iar în acest moment, este cel mai bun jucător al Columbiei”, a descris foarte bine evoluția lui Diaz legendarul Carlos Valderrama.

ADVERTISEMENT

Luis Diaz a înscris câte un gol în cele două întâlniri cu AC Milan din Champions League, unde a avut evoluții ce i-au atras atenția și lui Klopp: “Echipa asta merita un adaus de calitate și când am jucat în acest sezon împotriva lui Luis, am văzut cât de periculos și de rapid este și mentalitatea sa de a-și ajuta echipa”.

Luis Diaz a împlinit 25 de ani pe 13 ianuarie și va purta tricoul cu numărul 23 la Liverpool, dar la fel de bine, el putea ajunge să reprezinte jumătatea albastră a orașului de pe Merseyside, dar Everton și Porto nu s-au înțeles în vara lui 2021 în privința unui transfer ce includea și întoarcerea lui James Rodriguez pe Dragao. Astfel, Diaz a devenit al doilea cel mai scump columbian din istorie, după James, cumpărat în 2014 de Real Madrid de la AS Monaco pentru 75 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT
  • 7 goluri în 32 de selecții are Luis Diaz în naționala Columbiei, pentru care a debutat în 2018.

A marcat cele mai frumoase goluri din Portugalia în octombrie și noiembrie

Venit în Europa în urmă cu trei ani, El Guajiro a jucat în 125 de meciuri pentru FC Porto în toate competițiile, reușind 41 de goluri și 19 pase decisive, dintre care 16 reușite și șase assist-uri au venit în acest sezon, performanțe ce l-au impresionat și pe compatriotul său, Jackson Martinez, fostul star al “dragonilor”: “Este foarte abil, înscrie goluri, oferă assist-uri și are o capacitate fizică incredibilă”.

ADVERTISEMENT

Un admirator al lui Neymar, Luis Diaz s-a evidențiat nu doar prin statisticile extraordinare, ci și prin frumusețea execuțiilor sale, el fiind premiat cu trofeul pentru cel mai spectaculos gol al lunilor octombrie și noiembrie în Primeira Liga, distincții cărora li s-au adăugat cele de Jucătorul Anului și de cel mai bun atacant din Portugalia.

“A avut o evoluție uriașă. Este un jucător deosebit, cu o tehnică impresionantă și care și înscrie. În următorii ani, va fi în orbita celor mai bune echipe din lume”, avertiza recent argentinianul Javier Saviola, fostul atacant al Benficăi Lisabona.

  • Un titlu, o cupă și o supercupă a Portugaliei a câștigat Luis Diaz cu FC Porto, toate în 2020.

Jucător de picior drept, evoluează pe stânga, unde îi va face concurență lui Sadio Mane

Iar Luis Diaz a ajuns chiar mai repede decât se aștepta Saviola la unul dintre marile cluburi ale Europei, semnând cu Liverpool până în 2027. Dar până la acest transfer colosal, Luis Diaz a trecut prin destule clipe grele: în copilărie, a avut probleme din cauza malnutriției și, fiind foarte firav, pierdea majoritatea duelurilor cu adversarii.

Provenit din populația indigenă Wayuu, El Guajiro și-a reprezentat cu mândrie originile în 2015, când a participat la Copa America a Popoarelor Indigene. Dar ce este mai greu, de abia acum începe, întrucât are o concurență serioasă în Sadio Mane, în flancul stâng al atacului lui Liverpool.

La 1,80 metri și 73 de kilograme, Luis Diaz s-a consacrat în banda stângă a ofensivei lui FC Porto, deși este jucător de picior drept, fiind un exemplu ideal de aripă inversată, care joacă partea piciorului mai slab. Deși aparent pare un dezavantaj, această mutare poate aduce numeroase beneficii dacă este aplicată corect prin oferirea unui număr mai mare de opțiuni în atac.

Jurgen Klopp: “Este pregătit fizic și mental pentru Premier League”

Înzestrat cu o capacitate extraordinară de a dribla, Diaz își folosește des piciorul drept pentru a crea dezechilibru în apărările adverse. Columbianul este atât de bun încât fundașii laterali preferă să îi ofere spațiu tocmai de teama de a nu fi obligați să îl faulteze, iar el profită la maximum de această abordare, care conduce frecvent la marcarea unor goluri.

El reușește să aducă echipei sale calitate în joc aproape de fiecare dată când este implicat în duelurile una contra unu, indiferent pe ce parte alege să joace: pe dreapta, unde poate șuta periculos cu piciorul de bază, sau pe stânga, de unde pasează excelent pentru coechipieri. Iar combinația viteză plus controlul mingii îl transformă pe Luis Diaz într-unul dintre cei mai periculoși atacanți din Europa.

Motiv pentru care Jurgen Klopp nu poate fi decât satisfăcut pentru transferul columbianului: “Credem că are tot ce este necesar pentru a se integra în filosofia noastră și de a se adapta în Premier League, atât din punct de vedere fizic, cât și mental. Este un jucător cu foame de succes și care știe că trebuie să te lupți pentru a obține ceea ce dorești. Este un luptător, fără îndoială. Este un jucător tehnic, care are mereu golul în cap”.

Luis Diaz și Bruno Guimaraes, vedetele mercato-ului de iarnă din Premier League

Prin transferul lui Diaz la Liverpool, FC Porto a depășit 800 de milioane de euro obținuți din vânzarea jucătorilor săi în ultimul deceniu, cel mai scump fiind Eder Militao, plecat la Real Madrid pentru 50 de milioane de euro. Luis Diaz este, totodată, cel mai costisitor jucător luat în această perioadă de mercato de cluburile din Premier League, alături de Bruno Guimaraes, cumpărat de Newcastle United de la Olympique Lyon. În tentativa de a se salva de la retrogradare, Newcastle l-a transferat și pe atacantul Chris Wood, de la Burnley, pentru 30 de milioane de euro.

Topul transferurilor din iarnă din Premier League este completat de francezul Lucas Digne, achiziționat de Aston Villa cu aproape 28 de milioane de euro de la Everton, ucraineanul Vitalii Mykolenko, luat de Everton de la Dinamo Kiev pentru 21 de milioane, și de argentinianul Julian Alvarez, cumpărat de Manchester City cu 18 milioane de euro de la River Plate.

ADVERTISEMENT