Fotbal international

Cine este Luka Modric, câştigătorul Balonului de Aur 2018! Păştea oile când era mic! Video

03.12.2018 | 23:40
Cine este Luka Modric, câştigătorul Balonului de Aur 2018! Păştea oile când era mic! Video

Luka Modric este câştigătorul Balonului de Aur 2018, iar croatul a reuşit să încheie un an de excepţie cu cel mai râvnit trofeul. Vedeta lui Real Madrid a ajutat naţionala Croaţiei să ajungă până în finala Campionatului Mondial, iar această performanţă a contat cel mai mult atunci când a primit premiul la Paris.

În vârstă de 33 de ani, Luka Modric are o poveste de viaţă demnă de un film de la Hollywood. Mijlocaşul lui Real Madrid a copilărit în Zadar până în momentul în care a izbucnit Războiul de Independență al Croației. Înainte să se mute, viitorul star mondial îl ajuta pe bunicul lui şi păştea oile pe timul verii. Imaginile video, cu puştiul Modric au fost filmate de Pavle Balenovic, care dorea să facă un documentar în care erau filmaţi lupii din zonă.

Drama trăită de Luka Modric, câştigătorul Balonului de Aur 2018

Luka Modric este câştigătorul Balonului de Aur 2018, trofeul pe care l-a câştigat la 27 de ani de la cea mai mare dramă trăită. În decembrie 1991, bunicul fotbalistului croat a fost ucis în Jesenice, chiar sub ochii nepoţilor, de rebelii sârbi, iar casa familiei a fost arsă din temelii. Un an mai târziu, Luka Modric a intrat într-o academie sportivă, ca mai apoi să ajungă la juniorii lui NK Zadar. În acelaşi timp, viitorul mare fotbalist a învăţat un joc al supravieţuirii.

La picii de la Zadar, antrenorii ne învățaseră jocul suraviețuirii. La propriu. Suna alarma, alergam, direct de pe teren, în adăposturi. Care ajungea primul, câștiga. Abia peste ani realizam că fuga aceea însemna viață. Eram sărman. Atât de sărman încât Tomislav Basic, cel care avea grijă de pepinieră, l-a chemat pe tata și i-a spus: ‘Stipe, să-i faci, la tine la fabrică, niște apărători de lemn, cioplite. N-ai bani de unele adevărate, dar să nu-i rupă copilului picioarele!'”, a povestit Luka Modric peste ani.

Luka Modric, câştigătorul Balonului de Aur 2018: “Fotbalul m-a scăpat de moarte”

În 2002, la 17 ani, Luka Modric a ajuns la Dinamo Zagreb, după ce conducătorii de la Hajduk Split i-au spus că este prea pitic. Un an mai târziu, mijlocaşul croat a fost trimis sub formă de împrumut la Zrinjski Mostar, formaţie din prima ligă a Bosniei. Se juca la rupere, băieții n-aveau mamă, n-aveau tată. Cine ajunge să evolueze în Bosnia poate juca apoi oriunde. Fotbalul m-a scăpat de moarte”, a susţinut fotbalistul croat. După ce a fost împrumutat şi la Inter Zapresic, Luka Modric s-a întors la Dinamo Zagreb şi a făcut senzaţie în cele trei sezoane şi jumătate petrecute la formaţia din capitala Croaţiei.

Barcelona, Arsenal, Chelsea, Manchester City, Newcastle United sau Tottenham Hotspur au început să fie interesate de Luka Modric în 2008. Formaţia de pe “White Hart Lane” a câştigat lupta, iar pe 26 aprilie 2008, Daniel Levy, preşedintele londonezilor, anunţa că transferul era făcut, iar croaţii urmau să primească 16,5 milioane de lire sterline. Startul în Premier League a fost mai dificil, în special din cauza accidentărilor suferite. Patru sezoane a stat la Tottenham Hotspur, însă croatul simţea că are nevoie de o nouă provocare.

Luka Modric, transfer de vis la Real Madrid

Pe 27 august 2012, Real Madrid a anunţat că l-a transferat pe Luka Modric de la Tottenham Hotspur. Londonezii primeau 30 de milioane de euro şi mijlocaşul croat îşi îndeplinea visul. “Am petrecut patru ani plini cu emoţii, în care m-am simţit iubit de club şi de fani. M-am bucurat de fiecare moment petrecut la Tottenham şi le mulţumesc pentru tot ceea ce au făcut pentru mine. Venise un moment în care simţeam să fac un pas înainte şi să merg la următorul nivel”, decara Luka Modric la doi după ce plecase de la Tottenham Hotspur.

La Real Madrid, Luka Modric a devenit unul dintre pionii esenţiali ai echipei şi a reuşit să dea lovitura. Până în prezent, mijlocaşul croat a reuşit să câştige 14 trofee, printre care se numără şi patru Ligi ale Campionilor. Anul 2018 a fost special pentru mijlocaşul de 33 de ani, reuşind să câştige Champions League şi să fie vicecampion mondial cu echipa naţională a Croaţiei, motiv pentru care a şi primit Balonul de Aur. Chiar dacă este unul dintre cei mai importanţi jucători ai echipei, Luka Modric nu îşi doreşte să fie în lumina reflectoarelor. Dacă îmi trag o șapcă pe cap ori un fular peste gură, nimeni nu mă recunoaște. Și asta mă bucură! Mă pot plimba liniștit”, a susţinut Luka Modric.