Fotbal international

Cine este Martin Braithwaite, ultimul transfer făcut de Barcelona. Are clauză de reziliere uriașă, nu a reușit să se impună la Middlesbrough + sora lui îi calcă pe urme

20.02.2020 | 15:51
Cine este Martin Braithwaite, ultimul transfer făcut de Barcelona. Are clauză de reziliere uriașă, nu a reușit să se impună la Middlesbrough + sora lui îi calcă pe urme
Martin Braithwaite este ultimul transfer realizat de Barcelona. FOTO: Twitter
ADVERTISEMENT

Barcelona a primit o extindere a perioadei în care poate realiza transferuri, iar jucătorul ales pentru a întări atacul a fost Martin Braithwaite, vârf de atac pentru care catalanii au plătit 18.000.000 de euro, clauza de reziliere din contractul cu Leganes.

La 28 de ani a prins transferul carierei

Martin Braithwaite și-a început cariera în Danemarca, țara natală, la grupele de copii și juniori ale clubului Midtjylland, dar în 2008 s-a mutat la Esbjerg, orașul în care s-a născut, dintr-o mamă daneză și tată din Guyana.

ADVERTISEMENT

Un an mai târziu prindea primele minute la echipa mare a celor de la Esbjerg, pentru care avea să joace în 97 de partide, până în 2013, perioadă în care marca doar 19 goluri, suficiente pentru a-i convinge pe cei de la Toulouse să plătească 2.000.000 de euro pentru un transfer.

În primul sezon în care a evoluat departe de Danemarca, Braithwaite a fost om de bază la Toulouse, reușind să marcheze opt goluri și să ofere opt pase decisive în cele 36 de partide disputate în toate competițiile, iar statutul de titular avea să îl păstreze și în următoarele trei sezoane, până în vara lui 2017, când Middlesbrough plătea 11.300.000 euro pentru transferul său.

ADVERTISEMENT
  • 40 de goluri a marcat Martin Braithwaite pentru Toulouse în 149 de meciuri

Ajuns la Middlesbrough, în liga a doua engleză, evoluțiile atacantului danez au oscilat, iar după șase luni, în care a punctat de șase ori în cele 21 de partide disputate în toate competițiile, a fost trimis înapoi în Franța, sub formă de împrumut, la Bordeaux, unde a marcat doar patru goluri în a doua jumătate a stagiunii.

În vara anului 2018, Braithwaite a revenit în Anglia, și a fost păstrat în lotul lui Middlesbrough, care își propunea revenirea în Premier League, însă cele trei goluri reușite în 19 partide nu au fost suficiente pentru a convinge staff-ul, care a decis să-l împrumute la Leganes.

ADVERTISEMENT

Început oscilant la Leganes

În a doua jumătate a stagiunii trecute, Martin Braithwaite a bifat 21 de partide pentru Leganes, în care a punctat de cinci ori în toate competițiile, suficiente pentru a-i convinge pe oficialii clubului să plătească 5.000.000 de euro pentru a face mutarea definitivă.

Odată cu trecerea definitivă la Leganes, atacantul danez a avut, în prima jumătate a actualului sezon, evoluții ce aminteau de perioada Toulouse, reușind să fie o prezență constantă în primul „11”, și să marcheze opt goluri în cele 27 de partide jucate.

La începutul acestui an, Barcelona s-a lovit de o mare criză a jucătorilor ofensivi, din cauza accidentărilor suferite de Luis Suarez, inițial, și, cel mai recent, Ousmane Dembele, situație ce le-a permis catalanilor să transfere un jucător care evolua deja în Spania după închiderea perioadei de mercato, iar alegerea a fost Martin Braithwaite, pentru care s-au plătit 18.000.000 de euro, clauza de reziliere din contractul cu Leganes.

ADVERTISEMENT

Surprinzător sau nu, Barcelona i-a oferit atacantului danez un contract valabil patru ani și jumătate, cu o clauză de reziliere în valoare de 300.000.000 de euro.

Braithwaite, fotbalist care poate evolua atât în centrul atacului, cât și pe benzi, este al cincilea fotbalist danez din istoria Barcelonei.

Sora sa îi calcă pe urme

Mathilde, sora mai mică a lui Martin Braithwaite, născută în 2002, îi calcă pe urme fratelui său și joacă fotbal feminin pentru clubul danez Kolding și reprezintă țara la nivel de junioare.

ADVERTISEMENT

De la începuturile carierei, Martin a evoluat pentru toate selecționatele Danemarcei, iar la prima reprezentativă are 39 de selecții și o participare la un turneu final, la Campionatul Mondial din 2018, găzduit de Rusia, unde danezii au fost eliminați în optimi, de Croația, după lovituri de departajare.

  • 7 goluri a marcat Martin Braitwhaite pentru prima reprezentativă a Danemarcei
  • 36.300.000 de euro s-au plătit pentru transferurile lui Martin Braithwaite, de-a lungul carierei
  • 300.000.000 de euro este clauza de reziliere a contractului atacantului danez cu Barcelona
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri