News

Cine este Mihai Culeafă, noul șef de la ANPC. El a fost în spatele ultimelor controale făcute marilor retaileri

Cine este Mihai Culeafă, noul șef de la ANPC! Parlamentarul liberal a ocupat până acum funcția de vicepreședinte. El a coordonat controalele din ultima perioadă făcute marilor retaileri
19.11.2021 | 11:23
Cine este Mihai Culeafa noul sef de la ANPC El a fost in spatele ultimelor controale facute marilor retaileri
Cine este Mihai Culeafă, noul șef de la ANPC numit de premierul interimar. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Nouă luni de zile a rezistat în funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, Claudiu Daniel Dolot. Acesta a fost demis de premierul interimar Florin Cîțu. Decizia a fost publicată deja în Monitorul Oficial.

Culmea, tot președintele liberalilor a fost cel care l-a numit pe Dodot șef peste ANPC în luna februarie. Acesta venea cu experiență în domeniul bancar și părea la început rupt de domeniul în care fusese aruncat de șeful Executivului.

ADVERTISEMENT

Cine este Mihai Culeafă, noul șef al ANPC!

Claudiu Dolot este înlocuit temporar în funcția de la ANPC de Mihai Culeafă, vicepreședinte al instituției. Acesta exercită atribuțiile funcției de președinte până la numirea conducătorului Autorității în condițiile legii, scrie în decizia premierului.

Conform informațiilor FANATIK, Culeafă are cele mai mari șanse să continue pe acest post după ce și-a construit un adevărat renume de sperietoare printre marii retaileri.

ADVERTISEMENT

Interesant este că noul președinte lucrează în ANPC de la sfârșitul lunii septembrie, dată de la care au început și controale spectaculoase. Deputat PNL de Ilfov în mandatul trecut, Culeafă a fost unul dintre cei mai bogați parlamentari.

De asemenea, noul șef ANPC are și relații puternice în partid. Mihai Culeafă este nașul lui Marian Petrache, președintele PNL și al Consiliului Județean Ilfov. Culeafă este și președinte PNL Pantelimon, oraș unde a candidat pentru funcția de primar la ultimele alegeri locale.

ADVERTISEMENT

Cum au început controalele la ANPC după apariția lui Culeafă

La doar câteva zile după numirea lui ca vicepreședinte la ANPC au apărut și primele mari amenzi. Astfel, două hoteluri de lux din Capitală au fost sancționate pentru condițiile în care îți țineau și preparau hrana. Era doar începutul unei serii lungi de controale.

Comisarii de la la Protecția Consumatorului București au descoperit apoi că mai multe magazine ofereau clienților oțet contrafăcut. Culmea, discutăm despre jucători importanți de pe piață. Astfel, Penny, Carrefour, Kaufland, Auchan și Cora au fost nevoite să oprească temporar de la comercializare celelalte loturi de produse de același tip.

ADVERTISEMENT

O zi mai târziu, lanțul francez Auchan a avut și alte probleme. Magazinul din Timișoara a fost amendat și i s-a interzis să mai comercializeze pește proaspăt până nu igienizează departamentul.

Controalele nu s-au oprit și nereguli au fost descoperite și la Buzău acolo unde doi producători au tras obloanele după ce comisarii au descoperit oțet falsificat.

La rând a venit Cora România, retailer care a primit amenzi contravenționale în valoare totală de 120.000 lei. Mai mult decât atât, pentru lanțul belgian s-a propus închiderea unității pe o durată de cel mult 6 luni în cazul Cora Pantelimon și Alexandriei.

În chiar prima zi a lunii noiembrie au fost verificate patru magazine Auchan din Capitală. S-au constatat abateri majore care au generat amenzi contravenționale în valoare totală de 102.000 lei și dispunerea unor măsuri complementare. Vorbim despre propunerea de închiderea a unității pe o durată de cel mult 6 luni pentru toate cele 4 unități.

La distanță de numai 24 de ore, comisarii au mers să verifice patru magazine ale lanțului Mega Image. Situate în Piața Domenii, Bulevardul Ion Mihalache, Piața Sudului și Șoseaua Colentina, acestea n-au scăpat ieftin deloc. Au fost înregistrate nereguli grave și s-au dispus amenzi de 93.000 lei.

Pe 3 noiembrie, oamenii de la Protecția Consumatorului au mers în control la magazinele Penny, Profi, Lidl și Carrefour din halele centrale din Ploiești. Au plecat după ce au dat 12 amenzi contravenționale, în valoare totală de 180.000 lei. Totodată, au fost oprite de la comercializare câteva produse și s-au închis mai multe raioane.

20 de mii de lei a primit amendă și IKEA după ce toate cele trei magazine din București au fost verificate în zona alimentară. Comisarii au dispus închiderea temporară a unui magazin și s-a propus închiderea pentru cel mult șase luni a unui magazin.

În data de 05.11.2021, Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor al Municipiului București a verificat respectarea prevederilor legale din domeniu, în zonele alimentare ale magazinelor Mega Image Jilava, Popești Leordeni și 1 Decembrie, județul Ilfov. Aceștia au sancționat contravențional operatorul economic, cu amenzi în valoare de 55.000 lei și au dispus mai multe măsuri complementare.

Pe 9 noiembrie, directorul general al ANPC Paul Anghel anunța că echipe de control ale Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Giurgiu, coordonate de Mihai Culeafă au efectuat acțiuni de verificare a operatorilor economici care desfășoară activități de comerț cu carne și produse din carne hala centrală și mai multe magazine importante din oraș. Au urmat, de asemenea, amenzi uriașe.

Numiri la ANPC pe filiera PNL

Interesant este că ultimele numiri la ANPC au venit pe filiera liberalilor. Astfel, Claudiu Dolot, omul îndepărtat din funcția de președinte a făcut parte chiar și din vechiul PDL. A fost apoi înregimentat în Partidul Național Liberal.

Vorbim, cel mai probabil, de un conflict intern pentru că înlocuitorul său este și el un liberal cu pedigree. Mihai Culeafă, președinte al formațiunii în Pantelimon are rădăcini adânci în PNL.

Ce avere impresionantă are Mihai Culeafă

Noul președinte ANPC deține mai multe terenuri intravilane în Pantelimon, Ilfov, Predeal, Costinești sau Mangalia. Vorbim despre zece la număr. De asemenea, acesta are și două terenuri agricole, două forestiere și unul extravilan.

La capitolul locuințe, noul șef ANPC are trei case de vacanță, câte una în Costinești, Mangalia și Predeal, dar și una în Pantelimon, oraș unde deține și mai multe spații comerciale.

Mihai Culeafă a notat și bijuterii în valoare de 50 de mii de euro, dar și conturi în bancă de aproape două sute de mii de euro.

A câștigat în ultimul an peste 130 de mii de lei în calitate de parlamentar, ceea ce înseamnă puțin peste o sută de milioane pe lună, bani vechi. A luat 150 de mii de euro și dintr-un contract de închiriere.

ADVERTISEMENT