News

Cine este miliardarul străin care cumpără toate clădirile importante din România. Tot ce atinge se transformă în lux

CPI Property, grupul controlat de miliardarul ceh Radovan Vitek, deține cele mai importante clădiri de birouri din România, țară în care afacerile sale au cunoscut o ascensiune importantă în ultimul an.
05.09.2022 | 13:22
Cine este miliardarul strain care cumpara toate cladirile importante din Romania Tot ce atinge se transforma in lux
Radovan Vitek este miliardarul care cumpără multe clădiri importante din România. Foto: captură YouTube, canva.com - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

 

Astfel, în intervalul amintit, Radovan Vitek a ajuns să dețină participații majoritare în trei companii care se ocupă de administrarea și dezvoltarea zgârie-norilor din România.

Miliardarul discret care în numai 8 ani a ajuns la 5,8 miliarde de euro

Conform economica.net, este vorba despre Globalworth, Immofinanz și S Immo. Sursa citată a notat că valoarea portofoliilor celor trei companii se apropie de trei miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

Radovan Vitek deține 89,44% dintre acțiuni În CPI Property Group, care săptămâna și-a majorat participația în S Immo de la 42,55%, la 79,2%. Mai trebuie spus că și în Immofinanz AG, tot CPI este acționar majoritar.

În România, S Immo deține mallul Sun Plaza, dar și clădirile de birouri The Mark, Sun Offices, Campus 6.2 și Campus 6.3. În 2022, grupul condus de miliardarul ceh și-a mai adăugat în portofoliu și birourile de la Expo Business Park.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii site-ului economica.net au mai aflat că din Immofinanz (n.r. – un alt dezvoltator austriac), miliardarul a ajuns să dețină 76,9%. Despre celelalte acțiuni, sursa citată a precizat că se tranzacționează pe piața liberă.

Cum a intrat Vitek pe piața clădirilor de birouri din România

În țara noastră, valoarea portofoliului Immofinanz se ridică la aproape 800 de milioane de euro. În 2021 CPI Property Group a intrat pe piața românească a clădirilor de birouri.

ADVERTISEMENT

Totul a început cu o asociere. Mai exact cu cu fondul german Aroundtown, care împreună cu CPI a deținut prin Zakiono Enterprises 60,6% din Globalworth (n.r. – cel mai mare proprietar de clădiri de birouri).

Globalworth deține în România proprietăți care generează venituri de aproximativ 1,4 miliarde de euro. Despre Radovan Vitek se știe că este un om de afaceri care preferă discreția și se ferește să stea prea mult în lumina camerelor de filmat.

ADVERTISEMENT

El a început să facă afaceri la începutul anilor 1990, dar în Slovacia, odată cu marile privatizări. Șapte ani mai târziu, el a cumpărat în Cehia o cooperativă pe care a transformat-o într-un hotel de lux.

În 2014, averea lui ajunsese la 1,4 miliarde, iar peste opt ani, Vitek a devenit și mai bogat, cu o avere de 5,8 miliarde de euro. În prezent, miliardarul locuiește în Elveția, este căsătorit și are patru copii.

Vitek mai deține și un milion de mp de teren în Surrey, Marea Britanie. Terenul i-a aparținut lui Ringo Starr, unul dintre membrii celebrei formații Beatles.

 

ADVERTISEMENT
Tags: