News

Cine este misterioasa româncă Anca Faur, care i-a furat inima legendarului astronaut Buzz Aldrin. Are o meserie surprinzătoare şi a făcut carieră în America

Anca Faur s-a căsătorit pe 20 ianuarie cu Buzz Aldrin, al doilea om care a păşit pe suprafaţa Lunii. Este originară din Deva şi cu 30 de ani mai tânără decât legendarul astronaut
21.01.2023 | 21:00
Cine este misterioasa romanca Anca Faur care ia furat inima legendarului astronaut Buzz Aldrin Are o meserie surprinzatoare si a facut cariera in America
Anca Faur e cu 30 de ani mai tânără ca Buzz Aldrin
ADVERTISEMENT

O româncă a ajuns în centrul vieţii mondene din SUA, o dată cu anunţul căsătoriei lui Buzz Aldrin, al doilea om care a păşit pe Lună. La 63 de ani ea a devenit soţia legendarului astronaut.

Anca Faur este doctor în inginerie chimică

Anca Faur nu este o personalitate cunoscută opiniei publice din România, însă cariera ei este marcată de o serie de performanţe profesionale.

ADVERTISEMENT

Originară din Deva şi Anca Faur absolventă a Facultăţii de Tehnologie Chimică din cadrul Politehnicii din Timişoara, în anul 1983, Anca Faur a părăsit România pentru SUA, în urmă cu trei decenii. Potrivit spynews.ro, ea a mai fost căsătorită o dată, cu Eliodor Ghenciu, dar cei doi au divorţat în 2012.

Între timp, în America, Anca Faur şi-a luat doctoratul în chimie şi are în CV mai multe brevete de invenţie.

ADVERTISEMENT

Potrivit profilului său de LinkedIn, Anca Faur a obţinut titlul de doctor în inginerie chimică în 1996, la Universitatea din Pittsburgh.

Înainte de a lucra la Buzz Aldrin Ventures, compania actualului său soţ, ea a fost angajată a companiilor din industria chimică Union Carbide şi Johnson Matthey.

ADVERTISEMENT

Jurnalistul frelancer Cristian Niculescu a făcut un rezumat la biografiei Ancăi Faur. “E doctor în chimie şi are mai multe brevete de invenţie. Lucrează ca manager de proiecte la Johnson Matthey, multinaţională britanică specializată în produse chimice.

Tehnologiile Johnson Matthey au contribuit la programul spaţial Apollo…. Anca Faur (60 ani) a divorţat în 2012 de Eliodor Ghenciu, şi el un chimist cu mai multe brevete de invenţie.

ADVERTISEMENT

Prietena legendarului astronaut e expertă în cataliză şi combustibil. La JM California se ocupă de programele Fuel Cells. O celulă de combustibil transformă energia chimică a unui combustibil (adesea hidrogen) şi a unui agent de oxidare (adesea oxigen) în electricitate, printr-o suită de reacţii redox. Anca Faur a condus, prima din companie, un Hyundai cu celule de combustibil…”, a scris Cristian Niculescu, pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT