News

Cine este „Negustorul de moarte”, traficantul de arme oferit de SUA la schimb pentru doi americani aflați în închisorile din Rusia

Viitorul a doi cetățeni americani reținuți în Rusia ar putea depinde de eliberarea unui traficant de arme rus, supranumit „Negustorul de moarte” de acuzatorii săi.
28.07.2022 | 13:55
Cine este Negustorul de moarte traficantul de arme oferit de SUA la schimb pentru doi americani aflati in inchisorile din Rusia
Viktor Bout (dr.) ar urma să fie dat la schimb pentru Brittney Griner (centru) și Paul Whelan (st.) Foto: AP, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Administrația Biden s-a oferit să-l elibereze pe traficantul de arme rus Viktor Bout pentru a asigura eliberarea lui Brittney Griner și a lui Paul N. Whelan, doi americani închiși în Rusia despre care Departamentul de Stat spune că au fost reținuți pe nedrept.

„Negustorul de moarte”, traficantul de arme oferit de SUA la schimb pentru doi americani aflați în închisorile din Rusia

Secretarul de stat Antony J. Blinken a declarat miercuri că Statele Unite au „pus o propunere substanțială pe masă” și că va insista în curând pentru întoarcerea americanilor în prima sa conversație cu omologul său rus de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu cinci luni.

ADVERTISEMENT

Declarația lui Blinken a reprezentat prima dată când Statele Unite au confirmat că au făcut o propunere oficială pentru a convinge Rusia să o elibereze pe Griner, o vedetă americană de baschet care este reținută de luni de zile pentru acuzații legate de droguri, și pe Whelan, un fost militar în marina americană care a fost condamnat în Rusia în 2020 la 16 ani de închisoare pentru acuzații de spionaj.

Supranumit de acuzatorii săi „Negustorul de moarte”, traficantul rus de arme are o poveste de viață care a inspirat un film de la Hollywood.

ADVERTISEMENT

Viktor Bout, fost ofițer militar sovietic, ispășește în prezent o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în Statele Unite, sub acuzația de conspirație pentru uciderea americanilor, achiziționarea și exportul de rachete antiaeriene și furnizarea de sprijin material unei organizații teroriste. Bout a susținut că este nevinovat.

Kremlinul a cerut de multă vreme eliberarea lui Bout, calificând condamnarea lui din 2012 drept „fără temei și părtinitoare”.

ADVERTISEMENT

Viktor Bout a eludat mandatele internaționale de arestare și înghețarea activelor ani de zile. Omul de afaceri rus, care vorbește șase limbi, a fost arestat într-o operațiune în 2008 condusă de agenții americani de control al drogurilor în Thailanda, dându-se drept membri ai Forțelor Armate Revoluționare din Columbia, FARC.

În cele din urmă, a fost extrădat în SUA în 2010, după o procedură îndelungată în instanță.

ADVERTISEMENT

Procesul s-a concentrat asupra rolului lui Bout în furnizarea de arme FARC, un grup de gherilă care a activat în Columbia până în 2016. SUA au spus că armele au fost destinate să ucidă cetățeni americani.

Bout a furnizat arme pentru unele dintre cele mai sângeroase conflicte

Dar istoria lui Bout în comerțul cu arme este mult mai amplă. El a fost acuzat că a adunat o flotă de avioane de marfă pentru a trafica arme de calitate militară către zonele de conflict din întreaga lume încă din anii 1990, alimentând conflicte sângeroase din Liberia până în Sierra Leone și Afganistan.

Acuzațiile de activități de trafic din Liberia au determinat autoritățile americane să-i înghețe activele americane în 2004 și au blocat orice tranzacție din SUA.

Bout a susținut în mod repetat că a operat afaceri legitime și a acționat ca un simplu furnizor de logistică. Se crede că are peste 50 de ani, vârsta lui fiind în dispută din cauza diferitelor pașapoarte și documente.

„Primele sale zile sunt un mister”, a declarat pentru CNN Douglas Farah, membru senior la Centrul Internațional de Evaluare și Strategie, care a fost coautor al unei cărți despre Bout.

Farah a declarat pentru revista Mother Jones în 2007 că, potrivit multiplelor sale pașapoarte, Bout s-a născut în 1967 în Dushanbe, Tadjikistan, fiul unei contabile și al unui mecanic auto. El a mai spus că Bout a absolvit Institutul Militar pentru Limbi Străine, o binecunoscută școală rusă de informații militare.

Viktor Bout, inspirație pentru personajul lui Nicolas Cage din Lord of War

„Era un ofițer sovietic, cel mai probabil un locotenent, care a văzut pur și simplu oportunitățile oferite de trei factori care au venit odată cu prăbușirea URSS: aeronave abandonate pe pistele de la Moscova la Kiev, nemaiputând zbura din cauza lipsei de bani pentru combustibil sau întreținere, depozitele uriașe de surplus de arme care erau păzite de paznici care primeau dintr-o dată un salariu mic sau deloc și cererea în plină expansiune pentru aceste arme din partea clienților tradiționali și a grupurilor armate nou apărute din Africa până în Filipine”, a declarat Farah.

Bout a spus că a lucrat ca ofițer militar în Mozambic. Alții au spus că este de fapt vorba despre Angola, unde Rusia avea o prezență militară mare la acea vreme, a mai declarat Farah. El a devenit cunoscut pentru prima dată când Națiunile Unite au început să-l investigheze la începutul până la mijlocul anilor 1990 și Statele Unite au început să se implice.

Viktor Bout, care se pare că a folosit nume precum „Victor Anatoliievich Bout”, „Victor But”, „Viktor Butt”, „Viktor Bulakin” și „Vadim Markovich Aminov” – se crede că a fost inspirația personajului traficantului de arme interpretat de Nicolas Cage în filmul din 2005 „Lord of War”.

ADVERTISEMENT
Tags: