Fotbal international

Cine este New York City, clubul care îl dorește pe Alex Mitriță. Face parte din grupul care deține Manchester City

01.02.2019 | 16:10
Cine este New York City clubul care il doreste pe Alex Mitrita Face parte din grupul care detine Manchester City

New York City, clubul care îl dorește pe Alex Mitriță,  este unul dintre cele mai puternice cluburi din campionatul nord-american profesionist și face parte dintr-un maplu proiect inițiat de City Football Group, o companie creată în 2014, în care majoritar, adică 83 la sută este grupul Abu Dhabi United, iar alte 13 la sută dețin companiile chineze China Media Capital și CITIC Capital. Mitriță ajunge astfel în curtea celor care au conexiune cu câștigătoarea ultimei ediții a Premier League.

Sediul este la Londra, iar în cadrul acestui grup sunt incluse Manchester City, cel mai important club, New York City, Melbourne City, Torque din Uruguay, Yokohama Marinos din Japonia și Girona din prima ligă spaniolă. La acesta din urmă dețin 43 la sută din acțiuni, alte 43 la sută aparținând lui Pere Guardiola, fratele actualului antrenor de la Manchester City.

New York City, a 20-a franciză din campionatul SUA

New York City a fost înscrisă ca a 20-a franciză din campionatul nord-american în 2015, după ce încă din 2006 șefii Ligii profesioniste din SUA au anunțat că mai doresc un club în New York, alături de cel deja existent, New York Red Bulls, care și după nume este lesene de înțeles că aparține celebrului concern Red Bulls, deținător a altor cluburi în Europa, la Salzburg și Leipzig. La New York City 80 la sută din acțiuni sunt deținute de City Football Group, restul de 20 aparținând companiei americane Yankee Global Enterprises, proprietara unei francize în campionatul american de baseball, New York Yankees.

Culorile sunt bleu-albastru, derivate din culorile lui Manchester City și New York Yankees, iar echipa joacă în Bronx, pe stadionul lui New York Yankees. Omul cheie este fostul vicepreședinte al Barcelonei, Ferran Soriano, care răspunde și pentru Manchester City și Melbourne City. El ia toate deciziile importante în cadrul celor trei cluburi.

Antrenor este secundul lui Pep Guardiola

Porumbeii, Băieții în albastru, Albaștrii din Bronx sunt apelativele sub care sunt cunoscuți jucătorii de la New York City, club care a reușit maximum de performanță până în prezent să ajungă de două ori in semifinalele play-off. Primul antrenor a fost Jason Kreis, urmat de francezul Patrick Vieira, în mandatul căruia City a jucat cel mai frumos fotbal. După plecarea lui Vieira la Nice în 2018 a venit fostul asistent al lui Pep Guardiola, Domenec Torrent, care se află și în prezent pe bancă.

Cine este New York City. Spaniolul David Villa a fost cea mai reușită achiziție dintre jucătorii de top
Cine este New York City. Spaniolul David Villa a fost cea mai reușită achiziție dintre jucătorii de top

La început New York City, care este al treilea club ca potență financiară, cu peste 280 de milioane dolari, a țintit să își facă și fani cât mai mulți mizând pe nume de mare impact, cum au fost atacantul spaniol David Villa, un transfer foarte reușit, el marcând foarte multe goluri, iar mai apoi Frank Lampard și Andrea Pirlo. Lampard, mai tot timpul accidentat, s-a dovedit a fi un fiasco, Pirlo a stat doar doi ani și apoi a decis să își încheie cariera.

11 străini din 10 țări în lotul actual

La momentul actual sunt 11 străini în lot, dar nu mai există MVP-uri. Doi sunt argentinieni, câte unul din Peru, Columbia, Costa Rica, Suedia, Finlanda, Ghana, Paraguay, iar doi provin din campionate mai exotice, Luxemburg și Libia. Și acum Alex Mitriță urmează să devină cel de-al 12-lea. Obiectivul este câștigarea titlului de campioană a SUA, dar, deocamdată, nu s-a putut depăși faza semifinalelor.