La finalul anului trecut, Gabriel Ioan Avramescu, deputat PNL de Buzău, era votat vice-președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, una dintre cele mai râvnite sinecuri. A urmat demisia din Parlament și votul de validare pentru candidatul care ocupase poziția secundă pe listele partidului. La alegerile din 2020, la Buzău, pe locul secund pe listele liberalilor s-a aflat Claudia Benchescu, care între timp primise și ea un post bine plătit în administrația centrală – secretar de stat în MAI, plus câteva sinecuri la firmele de stat.
În vârstă de 38 de ani, Claudia Benchescu avea să fie validată ca deputată în Parlamentul României în februarie 2024, reușind să ajungă astfel într-o funcție de demnitar după trei rânduri de alegeri. A candidat în 2014, apoi în 2019, ambele alegeri europarlamentare, și din nou în 2020, de această dată pentru un mandat de deputat de Buzău. Este practic încununarea unei cariere de veșnică consilieră a unor oficiali liberali, presărată cu câteva funcții bine alese.
Claudia Benchescu este absolventă de ASE, în anul 2008, lucrând deja în perioada facultății ca operator PC la Medicover și traffic manager la postul de radio, Național FM. Odată cu terminarea studiilor de licență se termină, pentru moment, și cariera ei în mediul privat.
Astfel, începând cu anul 2008, timp de doi ani a fost consilier la cabinetul de europarlamentar al lui Daniel Dăianu, până în februarie 2010. În mod ciudat, timp de aproape șase luni, a fost în același timp și consiliera europarlamentarei Renate Weber, pe care a mai consiliat-o apoi până în luna august 2010. În aceeași perioadă, începând cu 2009 și până în 2012, a lucrat și în cadrul partidului ca analist. Anul 2009 a fost un an plin pentru tânăra de 24 de ani, care avea un al patrulea loc de muncă în Parlamentul României, de această dată de consilier parlamentar.
La cele patru locuri de muncă din această perioadă se adaugă și continuarea studiilor. E vorba de un master în marketing la ASE, între 2008 și 2010, dar și un curs de diplomație la Institutul Diplomatic Român, între 2008 și 2009.
Eforturile depuse în cadrul partidului o fac remarcată și în anul 2012, la vârsta de doar 26 de ani, ajunge consilier personal al ministrului delegat pentru mediul de afaceri. Aici nu stă decât cinci luni, ajungând apoi după victoria de la alegerile din decembrie 2012 a USL, timp de alte șase luni, consilierul personal al ministrului economiei.
După cele șase luni la Ministerul Economiei, Claudia Benchescu face ușor trecerea la ASF pe postul de analist financiar. Nu rezistă însă în această funcție decât trei luni, în vara anului 2013, iar apoi, până în noiembrie 2014, o găsim în fruntea serviciului de protocol al ASF.
Probabil că noua funcție a fost mai puțin solicitantă, pentru că în acest timp reușește să își completeze studiile cu un curs de Introducere în securitate națională la Colegiul Național de Apărare. După terminarea acestor studii se produce un mic scurt-circuit, pentru că de la înălțimea funcției din ASF o găsim angajată ca simplu economist la firma SC Olimp Exchange SRL.
Dincolo de faptul că a bifat două dintre cerințele ascensiunii în politica românească, cursurile la IDR și cursurile în securitate, Claudia Benchescu a fost în această perioadă și soția unui important lider liberal, începând cu anul 2013.
Este vorba de Mihai Alexandru Voicu, fost vice-președinte al partidului, cu patru mandate de deputat între 2004 și 2020, perioadă în care a ajuns și în Guvern, ca ministru delegat pentru relația cu Parlamentul. Numele acestuia se leagă însă de un scandal de corupție, fiind trimis în judecată de către DNA Craiova în 2017 sub acuzația de folosirea influenței sau a autorității în scopul obținerii de foloase necuvenite.
Concret, acesta a fost acuzat că le-a cerut bani, până la 20.000 lei, membrilor de partid de la organizația locală pentru a-i pune pe un loc eligibil în Consiliul Județean Dolj. Banii erau necesari pentru campania electorală, însă erau încasați fără chitanță, și deci cu încălcarea legii, potrivit DNA. În anul 2019 era condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, moment în care și-a anunțat retragerea din politică. Un an mai târziu însă avea să fie achitat în apel de magistrații de la Înalta Curte.
După doar patru luni în privat, Claudia Benchescu se întoarce în administrația centrală, mai exact pe postul de consilier al vicepreședintelui Senatului României, funcție în care stă între 2015 și 2016. După acest an o găsim în funcția de director al Institutului de Studii Populare, think-tank-ul liberalilor, poziție în care stă până în anul 2019.
După anul 2019, odată cu revenirea liberalilor la putere, practic în timpul pandemiei de Covid, este numită consilieră a ministrului de interne de la acea dată, Marcel Vela. Urmează eșecul de la alegerile din 2020, când nu reușește să obțină un mandat de deputat, însă este recompensată cu o funcție de subsecretar de stat în același minister.
Declarațiile de avere de după 2020 arată că, din funcția de subsecretar de stat în MAI, a beneficiat de câteva sinecuri. Concret, este vorba de două numiri în industria aeronautică: prima, în Consiliul de Administrație al Autorității Civile Române, acolo unde în 2022 a fost plătită cu peste 66.000 lei, și a doua la IAR Ghimbav, întreprinderea aeronautică care produce elicoptere.
Alături de acestea, Claudia Benchescu a mai fost numită, de această dată chiar în fruntea Consiliului de Administrație al companiei Germisare SA din Geoagiu-Băi. Compania de stat administrează un hotel de patru stele, care din 2023 a fuzionat cu o altă companie de stat, Societatea Națională a Apelor Minerale, punând capăt și mandatului șefei din MAI în această companie.
În declarația de avere din anul 2023, valabilă pentru anul fiscal 2022, apare declarată suma de 100.000 lei, cadou de nuntă. Este vorba de căsătoria cu un alt deputat liberal, Gheorghe Pecingină. Deși a fost ales pe listele PNL, acesta din urmă are trecut în CV-ul său nu mai puțin de cinci partide, începând cu PDL, apoi PNL, apoi partidul lui Dan Diaconescu PP-DD, apoi PSD și ALDE și apoi PNL.
În partid a fost adus de Dan Vîlceanu, și el trecut pe la PSD, și numit secretar de stat în Ministerul Finanțelor de Florin Cîțu, în perioada în care acesta conducea acest minister. Legătura cu cei doi politicieni s-a dovedit puternică, pentru că Gheorghe Pecingină a rămas alături de aceștia după mazilirea lui Cîțu. În octombrie 2023 avea să fie exclus chiar din PNL după ce, alături de Vîlceanu, a semnat sesizarea USR către CCR pe pachetul de măsuri fiscale.
Gheorghe Pecingină. potrivit CV-ului său este dublu licențiat în drept și studii economice, însă la două universități extrem de slab cotate la nivel național, una dintre acestea fiind Constantin Brâncuși din Târgu Jiu, unde are și un master. Deși a ajuns la Ministerul Finanțelor, acesta își câștiga traiul ca avocat la Baroul din Gorj, în anul 2019, înainte de trecere în Guvern, venitul său lunar fiind de 72.000 lei. Astăzi, potrivit ultimei declarații de avere, după ce a fost trecut pe linie moartă în PNL, veniturile sale din avocatură au ajuns la 170.000 lei.